Efsaneliği tartışılıyor ama fenomen olduğu kesin

17.11.2020 - 23:28 | Son Güncellenme: 18.11.2020 - 07:57

Formula 1’de 35 yaşındaki Lewis Hamilton, 7. Kez Dünya Şampiyonluğu’nu kazanarak efsane pilot Miçhael Schumacher’i yakaladı. Buna karşın ‘efsane’ olup olmadığı tartışılan Hamilton, özellikle ırkçılık konusundaki tavrı ve açık sözlülüğüyle fenomen oldu bile. Lewis Hamilton kimdir ve literatüre geçen sözleri ne? Haberimizde…

Efsaneliği tartışılıyor ama fenomen olduğu kesin

Melis ÖZTEK - AJANSSPOR

Formula 1 yarışlarının yaşayan efsanesi Michael Schumacher 2013 yılında verdiği bir röportajda kendi rekorlarının kırılacağını söylemiş ve bunu başarabilecek pilotların Sebastian Vettel ya da Lewis Hamilton olabileceğini belirtmişti. Schumacher’in öngörüsü doğru çıktı 7 Ocak 1985 doğumlu Lewis Hamilton, önce Eifel Grand Prix’inde Michael Schumacher’in “ulaşılamaz” denilen 91 galibiyetlik rekorunu kırdı. Sonra İstanbul’da yedinci kez Formula 1 Dünya Şampiyonluğu’nu kazanarak Alman pilotun rekoruna ortak oldu.

Lewis Hamilton kimdir?

7 Ocak 1985 Britanya doğumlu Lewis Hamilton, Formula 1 kariyerine 2007 yılında McLaren’de başladı ve 2008’de ilk dünya şampiyonluğuna ulaştı. Hamilton’un kariyerindeki dönüm noktası 2013 yılında Mercedes’e geçmesi oldu. Mercedes ile sırasıyla 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 ve 2020’de birincilik kupasını kaldırmayı başardı.

Lewis Hamilton gerçekten efsane mi?

Peki yeni neslin idolü haline gelen Lewis Hamilton gerçekten “efsane” mi? Efsane olmayı hak ediyor mu? Birçok eski şampiyon Hamilton'ı övmesine rağmen başarıdaki önemli payın Mercedes'in aracı olduğunu söylüyor. Sebastian Vettel, Britanyalı pilotun kırdığı rekorlara rağmen “yeterince efsaneleşmemesini” Michael Schumacher ile Lewis Hamilton’ın farklı dönemlerde yarışmasına bağlıyor. Vettel’e göre Hamilton, muhtemelen bundan 15-20 sene sonra daha fazla takdir görecek.

"Tüm zamanların en iyileri arasında..."

Mercedes’in takım kaptanı Toto Wolff ise İstanbul zaferinin ardından Hamilton’un Schumacher seviyesine ulaştığını düşünüyor: “Bugün, nasıl desem bilmiyorum ama dünyadaki tüm zamanların en iyi sporcuları arasındaki yerini sağlamlaştırdı. O, Michael Schumacher'in seviyesine ulaştı. Dünya şampiyonluğu rekoruna ulaştı ve pol pozisyonu ile yarış galibiyeti rekorlarının net bir şekilde sahibi."

Vejetaryen fenomen!

Efsane olup olmadığı tartışıladursun Hamilton çoktan fenomen oldu. Vejetaryen olan Lewis Hamilton  hayvan sevgisiyle de biliniyor. Köpeğiyle çektirdiği fotoğrafları sosyal medyadan devamlı paylaşan Hamilton, ailesine ve arkadaşlarına büyük önem veriyor. Ama onu Time dergisinin ‘en etkileyici 100 kişi listesi’ne taşıyan özelliği ırkçılık karşıtı mücadelesi ve açık sözlülüğü.

F1’in tek Afrika-Karayip kökenli pilotu

F1'de başladığı 1950'den beri yarışan 750 erkek sürücü arasında hala tek Afrika-Karayip kökenli pilot olan Hamilton, ABD'den dünyaya yayılan 'Siyah Yaşamlar Önemlidir' (Black Lives Matter) hareketinin en önemli destekçilerinden biri.

25 Mayıs'ta ABD'de beyaz polis Derek Chauvin'in silahsız siyah yurttaş George Floyd'u ensesine çöküp boğarak öldürmesinin videosu Hamilton’un yaşantısındaki en önemli dönemeçlerden biri. Hamilton bu konuda şunları söylüyor: "George'u sekiz dakika 30 saniye boyunca izlemek, pek çok insanda olduğu gibi,  o kadar çok duygu uyandırdı ki, o zaman duygularımı bastırdığımı bile fark  etmedim. Yarışmak ve şampiyonluk kazanmak harika bir şey, ama bu gerçekten ne anlama geliyor? Değişim için zorlamanıza yardımcı olamadığınız sürece hiçbir şey ifade etmiyor. Bu süre zarfında sessiz kalamam. Bu platformu kullanmam gerektiğine karar verdim. Dışarıda mücadele eden ve benim yaşadıklarımı deneyimlemiş ve daha da kötüsü olan çok sayıda insan var mı? Maalesef birçok insan var.”

Pilotları diz çökme eylemi yapmaya ikna etti

Beyazların hakimiyetindeki bir sporu yaptığını söyleyen Britanyalı pilot, “O yüzden yaklaşımınızda ve ne söylediğinizde çok ama çok dikkatli olmak zorundasınız, çünkü insanlar çoğunlukla sözlerinizi size karşı kullanıyor" diyor. Buna rağmen Hamilton boş durmadı. Rakip sürücüleri her yarıştan önce  'Siyah Yaşamlar Önemlidir' hareketinin simgelerinden olan diz çökme eylemi yapmaya ve kendi takımı Mercedes'in rengini gümüşten siyaha çevirmeye ikna etti. Ayrıca sporun her düzeyde daha çeşitli katılımcıları kucaklamasına yönelik komisyon kurulmasını sağladı. 

"Göstermelik diz çökenler var"

Pilot arkadaşlarının diz çökme eylemi yapması da tam olarak Hamilton’u tatmin etmiş değil. Bazı pilotların eylemi yapmadığını ama yanlarında saygıyla sessizce durduğunu belirten Hamilton, diz çökenlerden bazısının ise 'bunu daha ne kadar yapmak zorundayım' havasında davrandığını söylüyor. Hamilton, farkındalık yaratmak için ‘Formula 1’ platformunu kullanmaya devam edecek:  "Yoksa bu şey sessizce ölebilir ve geçmişteki duruma geri dönebilir."

Hamilton'un İstanbul incileri

Açık sözlülüğüyle bilinen Hamilton'ın 7. şampiyonluğa uzandığı verdiği bazı demeçler şöyle:
1 ve 2. antrenman turları sonrası:"Kapalı asfalt ve pürüzsüz bir pist, bir de asfalttan yağ gibi bir sızıntı vardı. Lastikler için hiç iyi değildi bu pist. Resmen B... gibiydi, büyük B ile."
Sıralama turu sonrası:“Bugün yağmur ile birlikte durum daha zor oldu. Bu açıdan yol tutuşu ve lastik sıcaklığı açısından kısıtlanmış durumdaydık. Buna rağmen bugün çıkarttığımız performanstan oldukça mutluyum.”
Yarış başlangıcında Vettel ile yaptıkları başlangıç üzerine: “İkimizin de yarış başladığında öndeki oyunculardan daha hızlı olduğumuzu fark ettim. Seb'in arkasında kaldım ve o da uzaklaşıyordu. Bir tarafta Seb için mutlu gibiydim çünkü açıkçası çok iyi bir başlangıç yaptı çünkü çok daha gerideydi. Onun iyi gittiğini görmek güzel, çünkü çok zor bir yıl geçirdi. Çok saygı duyduğumşampiyonla savaşmak güzeldi. Sonra geriye doğru uzaklaştı ve nedenini gerçekten anlamadım, sonra da onu geçmiştim.”

'Genç nesli kucaklamak istiyorum'

Turkish Grand Prix’yi kazanması üzerine:“O son birkaç turda, sadece odaklanabilmek için enerjiyi gerçekten toplamam gerekiyordu. Kendimi ona, şampiyonluğa, yaklaşırken görebiliyordum. Yolda duygular açısından kesinlikle biraz kontrolü kaybettim. Ama kamera önünde gözyaşı dökmemek için elimden geleni yaptım. Ailemle karşılaştığımda daha fazla gözyaşı akacak. Tüm bu yarış boyunca gerçekten çok zor anlar yaşandı. Ama sakin kalmayı başardım. Bir daha bu riski almayacağım, 2007'de yaptığım gibi tamamen kel lastiklerim var gibiydi.”
7. kez şampiyon olması üzerine: “Özellikle eski pilotlardan gelen ilginç yorumları görüyorum. Gerçekten, gerçekten söz veriyorum -umarım tutabilirim- 10, 20 yıl sonra yarışmayı bıraktığımda, geriye dönüp baktığımda burada olan gelecek nesli kucaklamak ve cesaretlendirmek istiyorum. Bu Lando, ister George, Max, ya da her kimse, onları destekleyeceğim. Bu işi yapmanın zorluğunu biliyorum ve bu dünyanın nasıl döndüğünü de biliyorum.”

Senin için hazırladığımız haberler