"Eğer davalık olunursa Fatih Terim..."

27.07.2017 - 12:38 | Son Güncellenme: 27.07.2017 - 12:38

"Eğer davalık olunursa Fatih Terim..."

AJANSSPOR - Türkiye’nin spor ekranı S Sport’ta yayınlanan Sabah Sporu Extra programında gündemdeki konular değerlendirildi. Selçuk Aytekin’in moderatörlüğünü yaptığı programda Radyospor Genel Yayın Yönetmeni Barış Ertül ile Radyospor’un sevilen programcısı Hasan Bek, çarpıcı ifadeler kullandı.

Barış Ertül’ün S Sport’taki açıklamaları şu şekilde :

"İstifa eden hocaya tazminat verilmez"

Bence iki önemli başlık var. “Fatih Terim istifa etti” deniliyor. Birincisi; istifa eden hocaya tazminat verilmez. İkincisi bundan sonra neler olacak? Benim için Terim döneminin bitmesi sürpriz bir gelişmeydi. “Fatih Terim’in bırakacağını tahmin etmiyorum. Bırakacak olsa Alaçatı’daki olay sonrası düzenlediği basın toplantısıyla bırakırdı” demiştim. Terim orada, “Yaşadığım bu olay bir aile meselesi” demişti. Rüştü Reçber ile yapılan yazışmalarla konu alevlendi. TFF de karşılıklı bir yıpranma olduğunu dile getirdi. Bunların hepsi bir şeye şahitlik ediyor. Bu bir görev bıraktırmadır, görevden alınmadır. Terim’in tazminatı 3,5 yıl olarak belirtiliyor. TFF, “O kadar para veremeyiz. Biz 1 milyon TL veriyoruz” dese Terim mahkemeye mi verir? Bu da tartışma konusu.

"Özbek, kendisine kredi oluşturacak işler yapmak ister"

Peki, bundan sonra ne olacak? Boşta bir Fatih Terim varken Galatasaray’ın başına geçer mi? Dursun Özbek sportif anlamda bu işi taşıyamıyor. Mali anlamda iyi şeyler yapsa bile bu göze çarpmıyor. Özbek, bu alanda kredi yapacak işler yapmak ister. Bu plan net olarak Galatasaray’ın gündemindedir. Öte yandan takım çalıştıran bir hocanın milli takımla ilişkilendirilmesi, bence iyi niyetli bir yaklaşım değildir. Milli Takımı çalıştıracak çok hoca var. Şenol Güneş’in milli takıma getirilmesi şeklindeki yaklaşım bana göre iyi niyetli değil. Böyle bakıyorum.

"Kulüp çalıştıran hocaya teklif yapmak..."

Milli Takıma kim gelecek? Görevinin başında olan, kulüp çalıştıran hocaların anılması doğru değil. Bana göre uygunluk listesi, Yılmaz Vural, Mehmet Özdilek diye başlar, gider. Fikret Orman haklı. Neden böyle bir karmaşanın içine girsin ki? Şenol Güneş’in kaybı demek, Beşiktaş’ın sıkıntıya girmesi demektir. “Fatih Terim Galatasaray’dan giderken milli meseleydi de Şenol Güneş’te neden böyle oldu?” deniyor. Orada bir fark var. O zaman Galatasaray’da Ünal Aysal da Terim’i istemiyordu. Beşiktaş’ta ise böyle şartlar yok. Kulüp çalıştıran hocaya o teklifi yapmak hem o kulübe zarar vermektir hem de açıktaki hocalara haksızlıktır.

"TFF, prensiplere bağlı yönetilmiyor"

Bazı haberler var arada kaynıyor. Fatih Terim, Türkiye Futbol Direktörüydü. Hatırlanacağı gibi“Biz sadece milli takım çalıştırmıyoruz” demişti Terim… Peki o projelere ne olacak? Bundan sonraki görevlendirmeler ne olacak? “Türkiye Futbol Direktörü pozisyonu kaldırıldı” deniliyor. Türkiye Futbol Direktörü pozisyonu Terim’in gitmesiyle kaldırıldı. O zaman TFF, prensiplerle yönetilmiyor. TFF’nin projelere devamlılık arz edecek atamalar değil, kişilere uygun davrandığını görüyoruz. O zaman hangi futbol markasından bahsedeceksin?

Fatih Terim, Haziran 2016’da Galatasaray’ı istedi ama olmadı. Terim, Galatasaray’ı istiyor. Bu kesin. Alaçatı’daki olay sonrası aile babalığını sürekli dile getirdi. “Konuyu böyle görün” yorumunu yaptı. “Benim için en değerli şey ailedir” dedi. Hatta Galatasaray’ı da en değerli şeylerden biri olarak belirtti. Terim, Galatasaray’ı ister.

Şenol Güneş - Milli Takım iddiaları hakkında...

“Şenol Güneş, Beşiktaş’ı bırakıp milli takıma geçsin” denildiğinde haksızlık olur. Hem Beşiktaş’a hem de boştaki hocalara haksızlık olur görüşündeyim. Güneş ile Orman arasında daha önce bir kontrat gerginliği yaşandı. Sonunda baştan bir 2 yıllık kontrat yapıldı. Eğer Şenol Güneş ile yollar ayrılmış olsaydı buna hiç itirazım olmazdı. Daha yeni bir kontrat yaptı. Başkan Orman da bunu dile getirdi. Şu anda yola devam ediyor. Ancak; hem Beşiktaş’ı hem de Türkiye Milli Takımı çalıştırırsa olabilir. Fakat ; bu da tartışma konusu olur. “Hoca kıtlığı mı var?” diye sürekli dile getirilir, sorgulanır.

"Terim, Galatasaray adına bir fırsattır"

Fatih Terim, Tudor’un üstünde çalışır mı? Bu da ayrı bir durum. Futbol Direktörü, teknik direktör de seçer. Bu pozisyonlara insanlar transfer oluyor. İşte futbol aklı bu. Yönetimlerin altında çalışan futbol aklı budur. Futbol Direktörü, ”Takımın oyun planı, taktik formasyonu bu. Bana şu mevkideki oyuncuları araştırın. Ayrıca bu yapıya uygun teknik direktör bulalım” diyebilir. Futbol Direktörünün performansı da ayrı değerlendiriliyor. Terim, Tudor’un üstüne gelirse Igor Tudor’u gönderir. Terim, Galatasaray adına bir fırsattır. Galatasaray’ın Terim’i göreve getirmesi lazım. Bunu teknik direktör olarak yapmaları lazım.

"Başakşehir, Süper Lig'in şampiyonluk adayıdır"

Başakşehir büyük takım gibi gitti, kendi futbolunu oynadı. “Türkiye’de büyüklere karşı nasıl oynuyorsa, Club Brugge maçında da öyle oynamalı” dedik. Aynen öyle oldu. Başakşehir’in futbol karakteri ortada. Başakşehir’e yakışan buydu. Kolay teslim olmayacağını söylemiştik. Talihsiz goller yemesine, Volkan Babacan’ın gününde olmamasına rağmen 3-3 ile döndüler. İnşallah Başakşehir rakibini eler. Avrupa’da yoluna devam eden bir Başakşehir görmek de bu sezona bir mesajdır. Başakşehir, Türkiye Ligi için de şampiyonluk adayıdır. Bu göz ardı edilemez bir gerçektir. Bu arada Emre Belözoğlu, Blackburn’deki Tugay Kerimoğlu gibi bir noktaya doğru gidiyor. Belözoğlu’nun profesyonel anlamda yaşadığı hayat Ozan Tufan gibi genç oyuncular mutlaka örnek olmalı.

"Ahmethan oynarsa, altyapıya mesaj verilmiş olur"

Aykut Kocaman’a katılıyorum. Asıl pozisyonu forvet olan oyuncu elinde varsa önce onu oynatacaksın. Ahmethan direkt forvet. Cruyff, “Yeterince iyi ise yeterince yaşlıdır” diyordu. Ahmethan yeterince iyi değilse neden kampa götürülsün, maçlara çıkarılsın? Ahmethan’ı oynatmak lazım. Aykut Kocaman’ın yaptığı da bu. “Eğer yeterince iyiyse, yeterince gençtir” de diyebiliriz. Bunu da Emre Belözoğlu için söyleyebiliriz. Futbolcu yeter ki iyi olsun. O şansı hak ediyorsa deneyeceksin. Ahmethan bugün önemli bir pozisyon kaçırırsa, tecrübesizlikler yaşasa ne olacak? Çıkarırsın, değişiklik yaparsın. Sadece Sturm Graz maçını düşünmemek lazım. Ahmethan’ı oynatmak altyapıdaki diğer oyunculara da bir mesajdır. Bu mesaj, Ahmethan’ın atacağı golden bana göre çok daha önemlidir.

"Fenerbahçe turun favorisi"

Sturm Graz, Avusturya Ligi’nde çok iyi değil. En iyi 3-4 takımdan biri de değil diye düşünüyorum. Oralarda olmaları onlara yetiyor. İlk maçlarını oynadılar ve 3-2 bitti. Fenerbahçe ise hazırlık maçları oynadı. Sezonu açmasına daha süre var. Lig maçı oynamasından bahsediyorum. Bu ligi TFF erken başlatmalıydı. Türkiye’yi temsil eden takımlar bu kadar erken oynuyorsa ligi neden daha erken başlatmıyorlar? Sturm Graz, Fenerbahçe’ye oranla fizik anlamda daha iyi durumda olabilir. Tecrübe ve kalite ise kıyaslanmayacak durumda. Temaslı oyun, sert oyun, fiziğe dayalı bir oyun oynayacaklardır. Fenerbahçe’de Aykut Kocaman teknik müdahalelere daha yeni başladı. Fenerbahçe elbette turun favorisi. Ama dezavantajları var. Sezonu yeni açıyor, yarışmacı maç tecrübesi olmayan bir forvetle oynayacaklar. Ancak; her şeye rağmen turun favorisi Fenerbahçe’dir.

Kjaer neden kadroda yer almadı?

Simon Kjaer, sakatlığı sebebiyle kadrodan çıkarıldı. Bir anket yapsak, “Sizce Kjaer sakatlığı sebebiyle mi, yoksa transfer sebebiyle mi kadroya alınmadı?” desek, kaç kişi sakatlığı sebebiyle alınmadı der? Kjaer’in performansı ortada. Neden satıyorlar diyecek durumda değiliz. Şartlar seni bir yere getiriyor. O şartların içinde hareket etmek zorunda kalabiliyorsun. Kjaer’i göndermek zorundaysan ve o da gitmek istiyorsa oyuncu gitmeli. Gitmek istiyorsa oyuncuyu, takımı mutsuz etmeye gerek yok. Para kazan, futbolcuyu mutlu et, bonservisi elinde olan bir Badstuber’i de alabiliyorsan bu bir kazanç olabilir.

Terim'in tazminat konusu üzerine...

Fatih Terim ya da TFF ile ilgili kişisel bir problemim yok. 3,5 milyon Euro Terim için 1 yıllık rakam deniliyor. Böyle durumlarda FIFA’ya taşınan dosyalar var. TFF adına, haklı fesih gösterilebilecek bir durum var mı? Yaşanan olaylar emsal gösterilebilir mi? Eğer davalık olunursa, yaşanan olaylar mahkemeye sunulur mu? Örneğin TFF, “Hocam, 3,5 milyon Euro olmaz. Biz size 1 milyon Lira vereceğiz” dese ne olur? Bunu merak ediyorum. Hoca gidip dava mı açacak? Bu rakamın pazarlığını TFF kendi menfaatleri çerçevesinde yapmalıydı. Gerekiyorsa anlaşamayarak yollar ayrılabilir. Bu hakları teslim etme noktasında TFF’nin de sorumlulukları var. Bu hakları kovalamak da TFF’nin görevidir. TFF’nin, kamuoyuna karşı sorumluluğu olduğunu düşünüyorum.

Öte yandan Radyospor programcısı Hasan Bek ise S Sport’taki programda şunları söyledi :

"Terim, kendi markasına darbe vurdu"

Euro 2016’dan sonra milli takıma olan kamuoyu desteği %50 dedik. Böyle diyerek de aslında eyyam yapmış oluyoruz. Terim’in başında olduğu bir milli takıma destek %20’ye kadar düştü. Gerçek bu. Terim, bence bir ‘Sir’ unvanına yaklaşmıştır. Ama artık kendini yenilemesi lazım. Galatasaray Başkanı ya da TFF başkanlığı gibi görevlere talip olması lazım. 65 yaşına gelmiş bir teknik adam. O yüzden kendisini yenileyip bu işlere soyunması gerekiyordu. Euro 2016 skandallarla dolu geçti. Fatih Terim kredisini kaybetmişti. Ama kendisini bunun farkında değildi. Futbolculara bağırarak, çağırarak hükmetmek doğru değildir. Bunu yapamadı. Para da tatlı bir para sanırım. 3,5 milyon Euro’dan bahsediyoruz. Hoca bunu da bırakamadı. Terim, kendi markasına son yaptığı şeyle darbe vurmuştur.

"Terim, Galatasaray'a giderse Dursun Özbek'i kurtarır"

Fatih Terim’in olduğu milli takımı insanlar desteklemiyor. Galatasaray ise ailesidir. Terim’e Alaçatı konusunda kimse destek çıkmadı. Bir takım gazeteler yazmadı, medya kuruluşları görmedi. Rüştü Reçber, ‘Kral çıplak” dedi ve bu olayın üstüne gitti. Rüştü’yü tebrik etmek gerek. Bu bir depremdir. Artık Türk sporunda  taşlar değişip her şey yerli yerine oturmak zorunda. Yeni bir revizyona ihtiyaç var. Yeni vizyonların olması lazım.  Göreve de yeni bir bakan geldi. Bu işin sürdürülemeyeceği kulislerde de konuşuldu. Bugün olması gereken oldu. Gecikmiş bir karardır ve taşlar yeniden dizilmelidir. Bence Terim, Galatasaray’a giderse Dursun Özbek’i kurtarır. Özbek bir 10 yıl daha başkanlık yapabilir.

Şenol Güneş iddiaları hakkında...

Türkiye Milli Futbol Takımı’nın başına geçmesi gereken tek kişi Şenol Güneş diyorduk. Herkes Terim’i Alaçatı mevzusuyla ilgili çok eleştirdi. Şenol Güneş, kişilik olarak birleştirici bir yapıya sahip. Bugün örnek bir insan olarak gösterebiliriz. Hem insanlığı hem de hocalığıyla ön planda. Bu mesajı verebilecek çapta. Terim’den sonra böyle insanların da olduğu görülüyor. Beşiktaş’ı bırakmadan da Milli Takımı yönetebilir. Ama bu Beşiktaş’ı sıkıntıya sokabilir.

"Igor Tudor ile bu iş olmaz"

Tudor, Galatasaray’ı şampiyon yapar mı, yapamaz mı? Bunun sağlamasını yapmak lazım. Tudor’un kaldığı sürece Galatasaray’ı şampiyon yapamayacağını öngörebilirim. Tudor ile bu iş olmaz. Ayrıca, Fatih Terim göreve gelirse yönetimi rahatlatır. Bu hem Terim, hem Galatasaray taraftarı hem de yönetim için iyi bir gelişme olur. 10 yıl sonra bir takımı şampiyon yapacak hoca Tudor olur mu? Bu zayıf bir ihtimal.

"Fenerbahçe, yeni bir hikaye yazıyor"

Geride bıraktığımız son iki sezon Fenerbahçe adına kötü geçti. Fenerbahçe yeni bir sayfa açıyor, yeni bir hikaye yazıyor. Ahmethan dışında Sturm Graz maçında forvet için bir alternatif yok. Fernandao, 100 kiloyu geçmiş, Van Persie sakat, Emenike ise ayrıldı… Fenerbahçe’nin bana göre minimum 2 tane forvete ihtiyacı lazım. Futbol artık sistemlerle yürüyor. Avusturya, Avrupa futbolunda eskisi gibi değil. Sturm Graz da orta seviye bir takım. Fenerbahçe bence favori.

"Terim'in tazminat konusu araştırılmalı"

Fatih Terim yıllardır milli takımda görev yapıyor. Ama “Milli takım hangi sistemle, ne oynuyor?” diye sorsak kimse cevap veremiyor. Eğer bu durum 2 ay önce olsaydı Aykut Kocaman bu iş için en uygun teknik direktör derdim. Kocaman’ın sistemi milli takım için uygun olduğunu düşünürdüm. Ama tren kaçtı. Terim, görevden ayrıldı. Peki şimdi o tazminatı alacak mı? Bu da araştırılması gereken bir konu fikrindeyim. TFF, tazminat konusunda da kamuoyuna karşı sorumludur.

YASAL UYARI : BU HABER AJANSSPOR.COM TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ.

Senin için hazırladığımız haberler