Elma sirkesi faydaları neler? Evde elma sirkesi nasıl yapılır?

21.04.2020 - 16:15 | Son Güncellenme: 21.04.2020 - 16:15

Koronavirüsten korunmanın yolları arasında yer alan sirkeye son günlerde rağbet arttı. Herkes doğal evde elma sirkesi nasıl yapılır sorusunu soruyor. Peki elma sirkesi faydaları neler, elma sirkesi neye iyi gelir? İşte evde elma sirkesi yapma tarifi

Elma sirkesinin vücudumuza bir çok faydası bulunuyor. Koronavirüsün ardından uzmanlar tarafından elma sirkesi tüketilmesi ve evi de sirke ile silmek gerektiği açıklandı. Peki elma sirkesi faydaları neler, elma sirkesi neye iyi gelir? İşte evde elma sirkesi yapma tarifi

ELMA SİRKESİNİN FAYDALARI NEDİR?

1- Bakterileri yok eder.Yüzyıllardan beri bir dezenfekte aracı olarak kullanılan sirke bit, siğil, mantar, kulak enfeksiyonları gibi birçok sorunun giderilmesi için kullanıldı. Doğrudan etkisi araştırmalar ile kanıtlanmamış olsa da modern tıbbın temsilcilerinden Hipokrat, 2 bin yıl önce yara temizliği için sirkeyi tercih ediyordu
2. Akne oluşumunu engeller, doğal bir cilt toniğidir.Son zamanlarda cilt bakımı için oldukça sık kullanılan sirkenin en bilinen etkilerinden biri de suyla seyreltilmiş halde cilde uygulandığında sivilceleri ortadan kaldırması. Bu da bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkisi olmamakla birlikte birçok insanın başvurduğu ve olumlu sonuç aldıkları bir yöntem. Ayrıca genel olarak insanlar cilt temizliği için tonik olarak kullanıyor.
3. Kan şekerini düşürerek diyabetle savaşır.Özellikle Tip 2 diyabet hastalarında sirkenin kan şekeri seviyesi için dengeleyici etkiye sahip olduğu yönünde görüşler vardır. Ama ilaç kullanan diyabet hastalarının elma sirkesi kullanmadan mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekiyor.
4. Tokluk hissi vererek kilo vermeye yardımcı olur.Tokluk hissi sağlayan sirke günde 300 kaloriden daha az kalori tüketmenizi sağlıyor. Ayrıca göbek yağlarının azalmasını ve bel çevresinin incelmesinde yardımcı olduğu düşünülüyor. Tek başına bir etkisi olmasa da kilo vermek için hali hazırda bir diyet programı uygulayanlara yardımcı olabilir.
5. Kolesterolün düşürülmesini sağlıyor ve kalp rahatsızlıkları riskini düşürüyor.Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kalp ve damar hastalıklarını önlediği ya da ilerlemesini durduğu düşünülüyor. Yapılan deneylerin tamamı hayvanlar üzerinde olsa da kalp ve damar hastalıkları üzerinde sirkenin olumlu etkiler oluşturduğu düşünülüyor. Harvard'da yapılan bir araştırmada salatasının sosuna her zaman sirke ekleyen kadınların kalp hastalığı riskinin düşük olduğu anlaşılmıştır.
6. Kansere karşı olumlu etkiler oluşturur.Yine kanıtlanmış olmamakla birlikte yapılan araştırmalar ve gözlemlerle elma sirkesinin kanser hücreleri üzerinde iyileştirici etkisi olduğu düşüncesi mevcuttur.
7. Migreni olanlara iyi gelir.Yoğun baş ağrısına sebep olan migren atakları bazen saatlerce sürer. Elma sirkesi de birçok insan tarafından migren tedavisinde baş ağrılarını kesmek için kullanılıyor. Ama tabii ki hazırladığınız elma sirkesi karışımını düzenli kullanmalısınız. Migren tedavisinde oldukça etkili olan sirke kullanımındaki önemli nokta, böyle bir yöntemi uygulamadan önce vücudunuzda oluşabilecek diğer etkiler için mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğidir.
8. Vücudunuzun toksinlerden arındırılmasında etkilidir.Sirke vücudunuzun pH seviyesini dengelemeye yardımcı olur, bağırsak hareketliliğini sağlar ve doğrudan karaciğere etki ettiğinden yağın yakılmasına yardım eder. Öyle ki; bir bardak içme suyuna bir çay kaşığı elma sirkesi karıştırıp içtikten sonra aşırı rahatlayacağınızı göreceksiniz.
9. Saçlarınız canlanarak daha parlak olmasını sağlar.Elma sirkesi, saçlarınızın ve saç diplerinizin temizlemesine yardımcı olur ve aynı zamanda saçlarınızın canlanarak daha parlak olmasını sağlar. Saç diplerinizin ölü hücrelerden de arınmasına yardımcı olur, saçın pH dengesini düzenler. Ayrıca saçların daha hızlı uzamasını, daha yumuşak olmasını ve saç kepeğinin azalmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir.
10. Dişlerin beyazlamasını sağlar.Elma sirkesi, dişlerinize sürüp duruladığınızda ve bunu düzenli olarak tekrarladığınızda dişlerinizdeki çay, kahve ve sigara lekelerini azaltır. Böylelikle işlerinizin daha beyaz görünmesini sağlar.
11. Reflü rahatsızlığına iyi gelir.Elma sirkesi mide asit dengesini sağlayacağı, pH seviyesini dengeleyeceği için reflü problemi olanlara iyi gelir.
12. Vücudun pH dengesini düzenler.Vücudunuzun sağlıklı olabilmesi ve vücut fonksiyonlarınızın sağlıklı bir şekilde işlemesi için gerekli olan pH dengesinin korunması gerekir. Vücudun sağlıklı olması için pH 7.4 dengesinde olmalıdır. Elma sirkesi de bunu korumaya yardımcı olur.
13. Güneş yanıklarını ve cilt tahrişlerini iyileştirir.Elma sirkesinin bir diğer faydası, güneşten yanmış cildi rahatlatma ve yatıştırma özelliği bulunmasıdır.
14. Meyve ve sebzeleri mikroorganizmalardan arındırmasını sağlar.Meyve ve sebzeleri sirkeyle yıkamak iyice dezenfekte edilmesini sağlıyor. Bunun için önerilen miktar ise 3 bardak suya 1 bardak sirke koyularak hazırlanan karışımda meyve ve sebzelerin yıkanmasıdır.
15. Gıdaların kısa sürede bozulmasını engeller.Elma sirkesinin faydaları saymakla bitmez ama bunların arasında en önemlilerinden sayılabilecek gıdaların kısa sürede bozulmasını önlemesidir.
16.Boğaz ağrısını geçirir.Yarım fincan ılık suyun için katılan bir çorba kaşığı elma sirkesi, boğaz ağrısına çok iyi gelir. Bu karışımı gargara olarak kullandığımızda boğazdaki bakterilerin yok edilmesini sağlar. Diğer taraftan bu karışım sinüsleri de rahatlatır.
17. Ağız kokusunu engeller.Elma sirkesi ile gargara yapmak, ağızdaki bakterileri öldürerek ağız kokusu oluşmasını engeller. Ağız kokusunda kurtulmak için bir çay kaşığı elma sirkesi içmeniz yeterli gelecektir.
18. Ayak kokusunu yok eder.Ayak kokusunu yok etmek için, elma sirkesine batırılan pamuk ile ayaklarınızı silmeniz yeterli gelecektir.

Evde elma sirkesi nasıl yapılır?

Elmaları yıkayıp kuruladıktan sonra kabuklarıyla beraber dörde bölün ve kavanoza doldurun. Üzerlerine su, tuz ve sirke anasını ekleyin. Kavanozun ağzını tülbentle kapatın. Kapağını sıkıca kapattıktan sonra 20 gün boyunca günde bir kez karıştırarak serin ve kuru bir ortamda bekletin. 20 günden itibaren sirkenizi karıştırmayın. Birkaç hafta sonra sirke kokuları yükselmeye başlar ve elmalar dibe çöker. 40 günün sonunda da elma sirkesi hazır olur. Sirkenin üzerinde oluşan beyaz tabakaya sirke anası denir, bu tabakayı alın ve elma sirkenizi süzüp kullanmaya başlayın.

Sirke anasını da bir başka sirke yapımında maya olarak kullanabilirsiniz. Tarife başlarken elinizde sirke anası yoksa suya katacağınız nohut, bulgur ve toz şeker de mayanızı başlatmaya yeterlidir. Biz toz şeker yerine organik bal kullanmanızı öneririz, sirkenin tadı gerçekten bir başka oluyor :)

Elma sirkesi nasıl saklanmalı?

Hava ile temas etmeden saklanan elma sirkesi uzun süre dayanacağından cam kavanozun kapağı sıkıca kapalı olmalıdır. Elma sirkesi buzdolabında saklanabildiği gibi loş, karanlık, direkt güneş almayan serin bir ortamda da bekleyebilir.

Bu yazımızda sirke nasıl yapılır sorusunun cevabını paylaştık. Sıra geldi kendi yaptığınız elma sirkesini kullanmaya! Sirkeyi kullanabileceğiniz alanlar da bir başka blog yazımızda.

Senin için hazırladığımız haberler