Emin Özkurt'tan Fenerbahçe açıklaması: "Tahkim Kurulu, gereken hazırlığı yapmamış"

22.01.2020 - 15:42 | Son Güncellenme: 22.01.2020 - 18:45

Emin Özkurt'tan Fenerbahçe açıklaması: "Tahkim Kurulu, gereken hazırlığı yapmamış"

Spor hukuku alanında Türkiye'nin tecrübeli ve önde gelen ismi CAS Hakemi Emin Özkurt, Fenerbahçe forması giyen Vedat Muriç’e ceza gelip gelmeyeceği ve Tahkim Kurulu’nun sarı-lacivertlilerle ilgili vereceği karar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Muriç ceza alacak mı? Tahkim Kurulu’ndan Fenerbahçe ile ilgili kararın geç çıkmasını neye bağlıyor? Tüm bu sorulara Özkurt, Radyospor’da yanıt verdi.

Radyospor’da Spor Kazanı programında Özgür Sancar’ın canlı yayında sorularını yanıtlayan Emin Özkurt’un açıklamaları şu şekilde:

Vedat Muriç’e ceza gelecek mi?

Talimatlar net. Eğer bilinçli bir şekilde futbolcu kart görürse, Disiplin Kurulu’na sevk edilir. Bilinçli kart gören futbolculara 2 maçtan men cezası verilir. Vedat’ın gördüğü kartı bu bilinçle yapıp yapmadığının tespiti önemli. Bence disiplin sürecinde kamera kayıtları incelenir, raporlar baz alınacaktır, futbolcunun görüşü de alınabilir. Buna göre bir kanaat oluşur. Ona göre de karar verilecek. Bilinçli kart gördüğü tespit edilirse 2 maç verilecek. Aksi durumda ise kupada oynamadığı için cezayı çekmiş olacak.

Emin Özkurt: ”Kararlarda tutarlılık yok”

Kararları veren mercilerin kararlarını gerekçelendirmemeleri, benzer olaylarında bir karar tutarlılığının olmaması dikkat çekici. Fenerbahçe yöneticisi, Caner Erkin’in durumunu örnek gösteriyor. Aynı sezonlarda bile benzer durumlarda kurulların birbirine zıt kararlar verdiğini gözlemliyoruz. Temel problem burada. Ya böyle yorumlamayı tercih ediyorlar ya da kurallardan haberdar değiller. Döneme, kişiye göre de yorum yapabiliyorlar. 2 cümleyle karar açıklıyor. Hangi delilleri baz aldın, hukuki yorumu nasıl yaptın? Bunu kararını yaz ki benzer bir durum ortaya çıkınca nasıl bir bilinçle hareket edileceğini görelim. Kararları çok net ve gerekçeleriyle yazmaları lazım. Bugün Fenerbahçe, yarın başka kulüpler çıkar bu tarz açıklamalar yapar.  Birbiriyle çelişen kararlarla yol alamıyoruz.

Emin Özkurt: ”Tahkim Kurulu yerinde ve hızlı karar vermek zorundadır”

Karar verecek olan Tahkim Kurulu’dur. Tahkim Kurulu gibi kurumların varlığı bellidir. Spor yargısı Tahkim özelinde sporun akış hızına uygun karar veremiyor. Çok yavaş istiyor. Yerinde ve hızlı karar verilmek zorundadır. Dosyayı başka bir yere göndermek süreci hızlı yürütemediğini gösteriyor. Transfer döneminin hızla aktığı anda, spor hukukuna uygun hızla karar alınmadığını gösterir.

Emin Özkurt: ”Tahkim Heyeti ön hazırlığı daha iyi yapmış olmalıydı”

Tahkim Kurulu’nun bu gibi meselelerde hızlı çözüm getirmesi gerekiyor. Bu konu aylardır gündemde ve Tahkim hazır değil. Bir çözüme varamayacağı için alt kurullara dosyayı gönderiyor. Normal şartlarda bu iş önlerine geldiğinde karar verebiliyor olmaları gerekirdi. Tahkim heyeti ön hazırlığı daha iyi yapmış olmalıydı. Dosyanın Sicil Kurulu’na gönderilmesi gecikmeye sebep olur. Bu konu çoktan karara bağlanmış olmalıydı. Bu kadar zaman geçmesi, Tahkim Kurulu’nun kendisinden beklenen şekilde çalışmadığını gösteriyor.

Dosya Lisans Kurulu'nda...

Fenerbahçe'nin limit itirazı görüşüldü ve dosya Lisans Kurulu'na geri gönderildi. Sarı-lacivertlilerin itiraz ettiği üç çelişkili nokta için Lisans Kurulu'ndan açıklama bekleniyor.

Senin için hazırladığımız haberler