Emrah Bayraktar: "Ülke olarak kendi kahramanlarımızı yaratamazsak..."

05.02.2019 - 16:55 | Son Güncellenme: 05.02.2019 - 19:55

Emrah Bayraktar: "Ülke olarak kendi kahramanlarımızı yaratamazsak..."

Teknik direktör Emrah Bayraktar, sporun gündemine dair dikkat çeken tespitlerde bulundu. Radyospor’da yayınlanan Gün Ortası programında Emrah Karalinç’in sorularını yanıtlayan Emrah Bayraktar’ın açıklamaları şu şekilde;

Galatasaray'ın yeni transferlerini nasıl buldu?

Galatasaray bazı yeni oyuncularıyla Alanyaspor maçına çıktı. Bu durum; hem defans, hem orta saha - forvet oyuncularının uyumları noktasında biraz zorlayıcıydı. Mitroglou’yu çok hazır görmedim. Yeni gelmiş, yorgun bir oyuncu olmasına bağlanıyor. Devre arasında takıma direkt katkı verecek oyuncudan daha fazlasını beklersiniz. Birinci santrfor olması noktasında Mitroglou’nun bu performansı yeterli olmayacaktır.

Bir stoperi değerlendirirken neye dikkat etmek gerekir?

Bir stoperi değerlendirirken tek başına değerlendirmemek gerekir. Yanındaki oyucunun performansıyla grafiği artabilir ya da azalabilir. Örnek olarak; Marcelo’nun Hannover’de oynadığı stoper pozisyonu farklıydı, Beşiktaş’ta farklıydı. Birbirlerinin eksiklerini kapatmışlardı. Stoper performanslarını, birbirini tamamlayan oyuncu olup olmadığı noktasında değerlendirilebilir. Marcao gibi atletik bir stopere sahip olmak önemli. Böyle bir oyuncuya ihtiyaç vardı. Maicon, Serdar, Ozan ile bu işi göremedi Galatasaray. Marcao’nun, Galatasaray’ın işini gördüğünü söyleyebiliriz. Marcao’nun yanına hamle yapmayı seven, oyunun içine dalabilen bir oyuncu lazım. Luyindama ihtiyacı karşılar mı zamanla göreceğiz.

"Belhanda'nın sorumluluk aldığı dakikaları artırması gerekiyor"

Kulüpler bazı oyuncuları tercih ediyorlar. Belhanda soru işaretleri yaratmıştı. Teknik kadro devam kararı aldı. Belhanda bir değerdir. Beşiktaş adına Adem Ljajic, Galatasaray adına ise Belhanda bu hafta iyi performans sergiledi. Fakat; haftadan haftaya değişen bir performansları var. Belhanda’nın sorumluluk aldığı dakikaları artırması ve sonraki haftalarda da bunu devam ettirebilmesi gerek. Avrupa’daki scoutlar 1 maçlık performansla değerlendirme yapmazlar. Başarılı performansı ne kadar sürdürebildiğine bakıp değerlendirme yapar. Devamlılık çok önemli.

Şampiyonluk yarışıyla ilgili ne düşünüyor?

Başakşehir, Galatasaray ve Beşiktaş takımlarının arasında puan farkı var. Başakşehir önde olduğu ve şampiyonluğu kaybettiği duyguları yaşadı. Önceki yıllarda, ”Başakşehir ilerleyen haftalarda şampiyonluk psikolojisini kaldıramaz” denildi. Onu aştılar. Başakşehir’in kulübesi daha kuvvetli. Mesela; Beşiktaş’ta sahaya sürdüğünüzde çok şey bekleyeceğiniz oyuncu yoktu. Başakşehir’de öyle bir durum yok. Adebayor birden 3.santrfor oldu. Bu sene ligde ikinci olmak hiç olmadığı kadar önem kazandı. Ekonomik olarak sürdürülebilir bir durum için Şampiyonlar Ligi’ne katılabilme ihtimalinin kovalanması gerekiyor. Beşiktaş lideri yakalayamasa bile ikincilik de değerli olacak.

"Ozan'ı daha değerli yapan şey Şampiyonlar Ligi'nde şans bulması"

Ozan Kabak potansiyeli olan bir futbolcu olduğunu gösterdi. Ozan’ı değerli yapan şey; hocasının ona Şampiyonlar Ligi’nde şans vermesiydi. Uluslararası platformda oynamak değerlidir. Lig maçlarıyla Şampiyonlar Ligi vitrini başkadır. Demek ki oluyormuş. Bir futbolseverim. Beşiktaş, Antalyaspor’u 6-2 yendi. Orada Larin’i izlemektense altyapıdan bir oyuncuyu izlemeyi tercih ederim. Güney Amerika’nın en uç noktalarından, Kuzey Amerika’dan oyuncu keşfi yapıyoruz, ama 13 metre arkamızdaki altyapılara bakmıyoruz. Genç oyuncular, kendilerine şans verildiğinde neler yapabildiğini gösterir. Şans veren teknik adamlar bunun meyvesini alıyor. Şans vermeyenler ise kısır döngü içinde kaybolup gidiyorlar.

"Kendi ayağımıza sıktık"

11 yabancıyla oynayabiliyorsanız bir sınırlama yoktur. Cengiz Ünder, Okay Yokuşlu, Enes Ünal, Ozak Kabak, Emre Çolak, Çağlar Söyüncü gibi isimler Avrupa’da oynuyor. 6-7 oyuncuyu yurt dışına gönderebilmek adına 88 tane yabancı oyuncuyu içimize soktuk. Bir anlamda kendi ayağımıza sıktık. Büyük oyuncuların kulübelerinde yabancı oyuncular var. Oyuna sokmadıkları yabancı oyuncular var. Örneğin; Enzo Roco’yu 17.sırada olan bir takıma karşı oynatamıyorsunuz. Biz Enzo Roco  ya da Larin falan gelsin diye mi yapıldı? Arada genç oyuncularını kaybetti Beşiktaş. Gençlerini destekleyebilecek bir ortam yaratılması gerekiyor. Bu üzücü bir durum. İş, gereksiz yabancıları ülkemize sokmamıza gitti.

"Ülke olarak kendi kahramanlarımızı yaratmak zorundayız"

Ülke olarak kendi kahramanlarımızı yaratmak zorundayız. Yoksa başarılı olamazsınız. Ülkemize elbette iş ahlakı yüksek oyuncular da gördük. Ama işler zora girdiği zaman kafasını kuma sokan yabancı futbolcular da gördük. Sen, aidiyet duygusu yüksek, kaliteli Türk oyuncular üretmelisin. Bunu milli duygular sebebiyle söylemiyorum. Zor durumlarda takıma sahip çıkabilecek lider oyuncular her zaman gerekiyor.

Senin için hazırladığımız haberler