"Fenerbahçe mutluysa Türkiye mutludur"

28.10.2020 - 13:03 | Son Güncellenme: 28.10.2020 - 14:01

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Emre Belözoğlu'nun sportif direktörlüğe getirildiğini açıkladı. Sarı-lacivertli takım, Emre Belözoğlu ile 1 yıllık sözleşme imzaladı. Koç, "Emre Belözoğlu ile sözleşme şartlarını konuşmadık, ne takdir ederseniz kabulümdür dedi, açık çek verdi. Söz konusu Fenerbahçe olunca Emre limit tanımaz" dedi. Emre ise "Fenerbahçe'nin başarılarında pay sahibi olmak istedim. Fenerbahçe mutluysa Türkiye mutludur" şeklinde konuştu...

"Fenerbahçe mutluysa Türkiye mutludur"

Fenerbahçe'de sportif direktörlük görevini yürüten Emre Belözoğlu için resmi imza töreni yapıldı. Törende Fenerbahçe Başkanı Ali Koç da açıklamalarda bulundu. Koç, Emre Belözoğlu'nun sportif direktörlüğe getirildiğini açıkladı. 

Koç, "Emre Belözoğlu ile sözleşme şartlarını konuşmadık, ne takdir ederseniz kabulümdür dedi, açık çek verdi. Emre gerçek bir Mohikan. Söz konusu Fenerbahçe olunca Emre limit tanımaz" dedi. Emre ise, "Fenerbahçe'nin kırmızı çizgisi kalitedir. Motivasyona ve kaliteye ihtiyacınız var. Bizim için oyuncu izleyen bir ekip var. İzledikten sonra bize rapor veren ekibim var. Benim ve Erol Hoca'nın fikirleri var. Bir beyin fırtınası var. İstatistik olarak da elimize raporlar geldi. Bazen çok iyi oyuncu olmak da yetmiyor. 3-4 ay benim için keyifli bir test sürüşü oldu" şeklinde konuştu. İşte detaylar...

 

"Emre'nin sezon sonunda bize geleceği belli değildi"

Emre Belözoğlu'nun Türk futbol tarihinin en önemli oyuncularından biri olduğunu belirterek sözlerine başlayan Koç, "Yanımda Emre Belözoğlu var. Türk futbol tarihinin en önemli, en başarılı oyuncularından biri. Gerek Türkiye'de gerekse Avrupa'daki en değerli 5 ligin 3'ünde yıllarca oynamış biri. Her başarılı futbolcu, futbolu bıraktıktan sonra başarılı olacak diye bir şey yok. Emre bu yaz itibarıyla yeni bir kariyere yelken açıyor. Birazcık geriye gidelim. Yıl 2018-2019... Kış ayları. Fenerbahçe çok kötü gidiyor, hiç beklemediğimiz sonuçlar alıyoruz. Ben Göksel Gümüşdağ'ın da izniyle Emre Belözoğlu ile bir görüşme yaptım. Dertleştik. 'Benim yerimde olsan ne yapardın' dedim. O gün görüşlerini benimle paylaşmıştı. O noktada Emre'nin sezon sonunda bize geleceği belli değildi. Ben ona ne yapacağını sordum. İtalya'ya taşınıp İtalyancasını makale yazacak kadar geliştirmekti. Gönlünde yatan kariyer hedefi Türkiye'nin en başarılı teknik adamı olmaktı" dedi. 

"Yeni sportif direktörün Emre Belözoğlu olduğunu açıklıyoruz"

Transfer döneminin yıldızının Emre olduğunu ifade eden Koç, "Emre sezon sonunda bize yeşil ışık yaktı ve kaptan olarak yuvasına geri döndü. 7. haftada şampiyonluğun en büyük adayı olan Fenerbahçe çok sancı çekti. Sezon içinde pandemi sürecini yaşadık, hocamızla yollarımızı ayırdık. Emre sadece takım kaptanı değil, yeri geldiğinde bir lider gibi sıkıntılı süreci aşmamız için birden çok fazife üstlendi. Bütün görüşlerini bizlerle paylaştı. Emre'nin bana söylediği, doğru bir futbol aklımızın olmadığıydı. Onunla beraber bu aklı geliştirmek üzere yola çıktık. Hoca seçiminde de Emre ile oturup tartıştık. Sonra tek tek transferleri yapmaya başladık. Manevra alanımız da çok yoktu. Emre'nin şapkadan tavşan çıkardığını gördük. Tabii ki bu bir ekip işi ama her ekibin lideri vardır. Transfer döneminin yıldızı Emre oldu. 

Türk futbolun, futbolun kalbinden gelen kişilerle yönetilmesinin ne kadar doğru olduğunu anladık. Sportif direktörlük modeline inandığımızı söylemiştim. Yaşadığımız tatsız olaylara rağmen bu inanç değişmedi. Yeni sportif direktörün Emre Belözoğlu olduğunu açıklıyoruz (Sözleşme 1 yıl)" şeklinde konuştu. 

"Söz konusu Fenerbahçe olunca Emre limit tanımaz"

Emre ile sözleşme şartları hakkında konuşmadıklarını söyleyen Koç, "Hem sportif direktör olarak hem de hukuka ve finansa hakim olarak mükemmel bir iş çıkarttı. Doğru planlama ile kalitemizi artırıp maliyetimizi düşürdük. Fenerbahçe formasının ağırlığını ve sorumluluğunu bilen bir kadro bulduk. Yüksek karakterli, tecrübeli ve tecrübeyle gençliğin doğru harmanlandığı bir kadro kurduk. Takımımızla ilgili medyanın yorumlarına baktığımızda hem çok iyi bir birinci takım hem de ligin tepesine oynayabilecek ikinci bir takım olduğunu görüyorum. Daha yolumuz çok uzun. Sıkıntılı günlerimiz olacak. Arka arkaya beklenmedik puan kayıpları olacak. Bunlar olacak... Genç bir ekibiz ama inançlıyız.

Emre Belözoğlu ile sözleşme şartlarını konuşmadık, ne takdir ederseniz kabulümdür dedi, açık çek verdi. Emre gerçek bir Mohikan. Söz konusu Fenerbahçe olunca Emre limit tanımaz" ifadelerini kullandı. 

"Fenerbahçe'nin başarılarında pay sahibi olmak istedim"

İmza töreninde konuşan Emre Belözoğlu'nun açıklamaları ise şu şekilde:

Fenerbahçe'nin başarılarında pay sahibi olmak istedim. Fenerbahçeli insanların mutlu olmasını istiyoruz. Rahmetli İslam (Çupi) ağabeyin de dediği gibi, 'Fenerbahçe mutluysa Türkiye mutludur.' Hatalarımız olacaktır ama bizlere inanmanızı istiyoruz.

Biz futbolun sorumluluğunu aldıktan sonra bir proje çizdik. Bu süreçte çok fazla gündeme geldim, bundan dolayı da rahatsız oldum çünkü bu bir ekip işi. Biz bu süreci Erol Hoca gelene kadar başkanımız önderliğinde hep birlikte yönettik. Planlayarak, hazırlayarak büyük bir fotoğraf elde ettik. Sportif başarı kaçınılmazdı ve bu sene hamlelerimizi bu şekilde yaptık. Kulüplerin sadece uluslararası değil artık yurt içinde de sorumlulukları var. Doğru hamleler yaptığımızı düşünüyorum ama transferlerin başarı olduğunu düşünmüyorum. Ben bu ülkenin çocuklarına inanıyorum. Altyapıda daha cüretkar bir sorumluluk istedim. Skorlar da şu ana kadar istediğimiz gibi."

Ali Koç: "Fenerbahçe günü kurtararak devam edemez"

Kurumsal bir sportif başarı beklendiğini kaydeden Koç, "Kurumsal bir sportif başarı bekleniyor. İkisini de bazen paralel götürmen bekleniyor. Futbol tarafındaki saha sonuçları arzu ettiğimiz gibi gitmediği zaman sekteye uğruyor. Odaklanman gerektiği gibi olmuyor. Belli krizlerle boğuşarak devam ediyor. Seçilmeden önce de demiştim, 'Fenerbahçe günü kurtararak devam edemez.' 2 sene bazı konular için çok uzun, bazı konular için çok kısa. Ben istediğim noktaya gelebilmek için 2 dönem istemiştim. Ne yazık ki istediğimiz hızda değiliz. İlk 6 hafta işler iyi giderken, pek çok başka konulara vakit ayırabiliyoruz" açıklamasını yaptı. 

Öte yandan Emre Belözoğlu'nun sembolik olarak formaya attığı imzada şu ifadeler kullanıldı:

Sportif Direktör. Fenerbahçe Futbol A.Ş Sportif Direktörlüğü konusunda 2020-21 sezonu için anlaşma sağlanmıştır.

Ali Koç - Emre Belözoğlu

"Ben sayın başkanımıza bağlıyım"

Çok tecrübeli bir takım olmadıklarının altını çizen Belözoğlu, "Ben sayın başkanımıza bağlıyım. Altyapıyla alaklı olarak kendisinden özel isteğim oldu. Samandıra'da oturmuş bir yapı vardı. Çok tecrübeli değiliz. Mutlaka hatalar olacaktır. Başkanımız önderliğinde bir futbol yapısı oluştu. Süreç biraz dinamik olacak, sizleri de bilgilendireceğiz. Örnek aldığım bir sportif direktör yok. İstediğiniz kadar birini örnek alın, Türkiye'nin kendine göre dinamikleri var. Şu anki durumdan çok mutluyum. Bu büyük camiaya yardımcı olmaktan dolayı çok mutluyum.

"Samandıra'da bizim liderimiz Erol Bulut"

Ben kulübede olmayacağım. Samandıra'da bizim liderimiz Erol Bulut. Onun başarılı olması, Fenerbahçe'nin başarılı olması demek. Erol Hoca gelene kadar transferlerdeki başkanımızın önderliğinde gittik. 18 oyuncu getirdik ve bu oyuncuların maaş ortalaması 1 milyon Euro'ya denk geliyor. Rasyonel hedefler koymamız gerekiyor" diye konuştu. 

"23 yaşından beri her oynadığım takımda kaptanlık yaptım"

Ajansspor Danışmanı Aygün Özipek'in, "Şampiyonluğa oynayacak 2 tane 11 kurdunuz, bunu nasıl yapacaksınız?" sorusuna yanıt veren Belözoğlu, "Bu sorunun muhattabı hocamız olacak. Ben teknik konularda yorum yapmayayım. Transfer sürecini oyuncu merkezli olarak yönettim. Oynadığım takımlarda birçok arkadaşım oldu ve birçoğu teknik adamlık yapıyor. Ben kendi gerçeklerimle ilerledim ve oyuncularla iletişim kurdum. 23 yaşından beri her oynadığım takımda kaptanlık yaptım. Sporculardan bence çok kötü insan çıkmaz yeter ki onları kendinize inandırın. Benim arkamdaki en büyük güç Fenerbahçe ve başkanımızdı. Çok daha iyi olabilirdi ama yapabildiğimizin en iyisini yaptık. Daha iyisini de yapacağız" şeklinde yanıt verdi.

"Emre ile geçen sezon sık sık istişarelerimiz oldu"

Emre ile sık sık istişare ettiklerini belirten Koç, "Emre ile geçen sezon sık sık istişarelerimiz oldu. Emre de zaman zaman ters olabiliyor. Ben de zaman zaman ters olabiliyorum. Neden? Çünkü özü sözü bir insanlarız. İyi günler de gördük Emre ile berbat günleri de. Şimdi çok daha iyi günler göreceğiz" dedi. 

"Fenerbahçe'de her sene şampiyon olacak kadro kurar"

Fenerbahçe'nin her sene şampiyon olacak bir kadro kurduğunu söyleyen Belözoüğlu, "Fenerbahçe'de her sene şampiyon olacak kadro kurar. Fenerbahçe için ikincilik hiçbir zaman başarı değildir. Gerçekçi bir kadro kurduk. Kimin ne kadar iyi oyuncu olduğunu görecek kapasiteye sahibim. Fenerbahçe'nin son yıllarda yaşadığı problem kaliteydi. Çabuk hedefe gitmek gibi bir algı var. Hem kendi takımında hem milli takımlarında kaptanlık yapan 10'a yakın futbolcu var. Bu çok değerli. Yeni transferlerimizin yaş ortalaması 26.9 iken bonservis verdiğimiz oyuncuların yaş ortalaması 24" ifadelerini kullandı. 

"Maliyetler nasıl düştü? Elden birçok oyuncu çıktı"

Birçok oyuncu ile yollarını ayırdıklarını ve bu yüzden maliyetlerin düştüğünü söyleyen Koç, "Oğlum geçen gün bana 'Ozan Tufan, Taylan'dan daha gençmiş' dedi. 'İkisi de genç oğlum ama Ozan daha önce oynadı o yüzden' dedim.

Maliyetler nasıl düştü? Elden birçok oyuncu çıktı. Devre arasında Moses gitti. Kruse'yi planlamadık ama şu an iyi oldu diyoruz. Kontratı bittiği için bizden ayrılan oyuncuları da düşündüğümüzde ciddi bir maaş yükünden kurtulduk. Ben Jailson'un satışına karşıydım ama oradan iyi bir iş çıkardık. 22 milyon Euro'luk bir gelirimiz oldu. Vedat ve Jailson'a da bize kazandırdıkları için teşekkür ediyorum. Yeni aldığımız oyuncuların maaş bütçeleri, gidenlere göre daha ekonomik şartlarda.

Limitin 500 milyon TL diyelim. Bu sadece transfer değil. Bütün maliyetleri kapsıyor. Limitin yüksek diye çok fazla transfer yapacaksın diye bir şey yok. Emre'nin en büyük görevi 50 milyon olan maliyeti 35'e düşürüp şampiyonluğa oynayacak kadro kurmak" diye konuştu.

"Fenerbahçe hareket ettiğinde diğer takımlar onunla yarışamaz"

Altyapı takımlarını Samandıra'ya alacaklarını belirten Belözoğlu, "Fenerbahçe hareket ettiğinde diğer takımlar onunla yarışamaz. Ben futbolu bırakırken, Hasan Ali ve Ozan'dan da izin alarak o kaptanlık bandını Ömer Faruk'a taktık. A Takım'a doğru oyuncular bulmak için tesisleşme hamlesiyle başlayacağız. Altyapı takımlarımızı Samandıra'ya alacağız.

"Futbolu bırakmak benim için çok zordu"

Sahanın içi benim çocukluğumun hayali. Sahanın içinde bazen pişman oldum, hatalar yaptım. Şu an bu geride kaldı. Zor da olsa... Futbolu bırakmak benim için çok zordu. Fenerbahçe'ye hizmet edecek olmam da benim en büyük motivasyonum. Göreve yakışır şekilde hareket edeceğim. Saha içinde kendimi yönetmekte zorlandığım dönemler oldu ama çevremi iyi yönettim. İnşallah bu görevi de başarıyla yapacağım kendimi geliştirerek. Şu an bir göreve geldim. Bir sonraki gün değişerek, gelişerek devam etmeli.

"Fenerbahçe'nin kırmızı çizgisi kalitedir"

Fenerbahçe'nin kırmızı çizgisi kalitedir. Motivasyona ve kaliteye ihtiyacınız var. Bizim için oyuncu izleyen bir ekip var. İzledikten sonra bize rapor veren ekibim var. Benim ve Erol Hoca'nın fikirleri var. Bir beyin fırtınası var. İstatistik olarak da elimize raporlar geldi. Bazen çok iyi oyuncu olmak da yetmiyor. 3-4 ay benim için keyifli bir test sürüşü oldu. Sonuç itibarıyla alternatifli olan bir kadro kurduk. 22 oyuncu aramızdan ayrıldı, 18 de oyuncu aldık. Yeni bir takım kurduk. Sabrın da içinde olması gerekiyor. Sahada bunu çok başaramadım ama dışarıda başardım. Avrupa benim için her zaman bir hedef olacaktır" şeklinde konuştu. 

"Aday olurum ya da olmam. Hiç öyle bir iddiam yok"

Başkanlık adayı ile ilgili sorulara yanıt veren Koç, "Seçim arifesine girdik. Aday olurum ya da olmam. Hiç öyle bir iddiam yok. Aday olacaklar lütfen şimdi çıksınlar. Seçimin en demokratik şekilde olması ve benim yaşadıklarımı başkasının yaşamaması için tüzük değişiklikleri yapacaktık, yapamadık ama yapacağız."

"Ademi'den belki bir Vedat daha çıkar"

Eljif ve Vedat Muriç'in İtalya'ya transfer olmasının coğrafi sebepleri var. Vedat'ı transfer eden kulübün sportif direktörü Arnavutluk vatandaşı. İtalya'da bu bölgeden çok oyuncu var. Değerini bulduğu zaman satmakta fayda var. İkisi de başarılı satışlar. Pandemi olmasaydı Vedat'ı daha yüksek bonservise yazabilirdik. İsmail Yüksek'ten büyük beklentilerimiz var. Ademi'den belki bir Vedat daha çıkar.

Transferde eksik bölge var mı?

Ajansspor Fenerbahçe Muhabiri Barış Şehirlioğlu'nun, "Transferde eksik bölge var mı? 612 milyon Euro olan borç 460 milyon Euro'ya indi. Bununla ilgili ne söyleyebilirsiniz?" sorusuna Koç ve Belözoğlu yanıt verdi:

Ali Koç: "İki türlü borç var. Biri finansal borçlar diğeri de ticari borçlar. Bir de yükümlülükler var. Son olarak kamu borçları var. 2+7'lik bir model üzerine çalışıyoruz. Dönem sonu diye bakmak gerekir. Bizim hedefimiz Fenerbahçe'nin borç ödemesini sürdürebilir hale getirmesidir. Buna çok yaklaştık. Bunun üstüne 1-2 Şampiyonlar Ligi ve satışlar gelirse... Bunların hiçbiri yapılandırmanın içinde hesaplanmadı."

Emre Belözoğlu: "Daha iyi hamlelerde yapılabilirdi. Finansal sorumluluklarımın bilincinde izlemeler gerçekleştirdim. Mevcutta yapılabilecek en doğru oyuncuları aldık. Önümüzdeki dönemde bütçemizi düşürmemiz gerekiyor."

"Türkiye futbolu Batı'ya muhtaç bir süreç yaşıyor"

Açıklamalarına devam eden Belözoğlu, "Batı ve buranın ayrımını çok fazla doğru bulmuyorum. Türkiye futbolu Batı'ya muhtaç bir süreç yaşıyor. Özellikle yapılandırma, planlama ve oyuncu tercihinde. Kendi hayatımda çok Batı taraflı değilim ama futbolda öyle olacağım. Balkan coğrafyası ile topraklarımız beraberdi. Burada akrabası olan çok oyuncu var. En son Vedat örneğinde olduğu gibi. Her altyapıdan yetişen oyuncu Fenerbahçe'de oynayamaz. Bir bölgeden değil, her bölgeden doğru oyuncu bulmaya çalışacağız. 2-3 oyuncu ile anlaştıktan sonra hocamızla kurguladık. Hocamızın ağır antrenman programları var. Fiziksel yeterlilikler çok önemliydi. Sosa'yı transfer ederken hoca onun savunmaya çok yardım ettiğini söyledi. İnşallah sonu güzel olsun" diyerek sözlerine ekledi. 

"Malang Sarr, Emre'nin istediği, Bakasetas da hocamızın çok istediği bir oyuncuydu"

Emre'nin, Malang Sarr'ı ve Erol Bulut'un da Bakasetas'ı çok istediğini kaydeden Koç, "Malang Sarr, Emre'nin istediği, Bakasetas da hocamızın çok istediği bir oyuncuydu. Fikir ayrılıkları güveni ve inancı getiriyor. İçinde bulunduğumuz şartlarda mükemmele yakın iş çıkardık" dedi. 

"Bu koltuğun Türkiye'de karşılığı yok' dendi"

Fenerbahçe'deki en büyük hayalinin bir felsefe ortaya koymak olduğunu belirten Belözoğlu, "Fenerbahçe'deki en büyük hayalim bir felsefe ortaya koyup kendi evlatlarına inanan bir sistem inşa etmek. Benim bu hayallerime sahip birçok sporcu arkadaşım var. Ben bu mesleğe başkarlen birkaç dostum, "Bu koltuğun Türkiye'de karşılığı yok' dendi. Ben bu işe sarılacağım.

"Ömer Faruk'la ilgili bir süreç var"

Ömer Faruk benim kardeşim gibi, kaptanlık bandını ona taktım ama gençlerin Fenerbahçe'ye inanmasını istiyorum. Ömer Faruk'la ilgili bir süreç var. Kendisiyle sürekli görüşüyorum. Bizden beklentileri var. Bizim de beklentilerimiz var. Ona verilen bu paye hiçbir altyapı oyuncusuna verilmedi. Çok da büyük bir oyuncu olacak. Onun gelişimi için elimizdeki projeyi sunacağız. En büyük arzum bütün çocukların salı sabahına mutlu uyanması. Fenerbahçe'nin temsil ettiği değerler var. Öncü kulüp olmaya devam etmek istiyoruz" diyerek sözlerini tamamladı. 

 

"Emre'yi antipatik hale getirmek istemedik"

Ali Koç ise son olarak, "Yazın oğlumun arkadaşları 'Alo ben Emre abin' tişörtü çıkart dediler. Emre'yi antipatik hale getirmek istemedik. Fenerbahçe'nin çocukları çok umutlu. Son yıllarda çok çekti bu çocuklar. En büyük hayalimiz çocukların mutlu bir şekilde okula gitmesi. Hocam 45 yaşında. Emre de 40. Yaş ortalamamız 40'ların ortasında. Genç ve dinamik bir ekibiz" şeklinde konuştu. 

Fotoğraflar: Ajansspor Fenerbahçe Muhabiri Barış ŞEHİRLİOĞLU

Senin için hazırladığımız haberler