Emre milli rekor kırdı, ama kimse fark etmedi

05.09.2020 - 23:08 | Son Güncellenme: 06.09.2020 - 08:30

Ajansspor yazarı Ahmet Çakır, geçtiğimiz sezonu sonu futbolu bırakan Emre Belözoğlu'nun kırdığı rekoru yazdı...

Emre milli rekor kırdı, ama kimse fark etmedi

Ahmet ÇAKIR

Memlekette spor gazeteciliğinin ne durumda olduğunun ilginç örneklerinden birine, Avrupa Şampiyonası için hazırladığım kitap için çalışırken rastladım.

Birkaç yıldır bakmadığım için benim kayıtlarım da yeterli durumda değildi, durumu Futbol Federasyonundan sordum. Ardından tek tek maçları inceledik ve Emre Belözoğlu’nun yarım asırlık rekoru kırdığını kimsenin farketmemiş olduğunu gördük.

Rekor Turgay Şeren'deydi

Milli Takım kaptanlığı gibi onurlu bir görevi en çok yapan Turgay Şeren’di. ‘Berlin panteri’ 35 maçla bu rekoru tam 54 yıl elinde tuttu.

Emre Belözoğlu 40’ına kadar futbol hayatını sürdürünce rekoru kırma şansını da yakaladı. 2020 Elemelerinde 7 Eylül 2019’da Andorra ile oynadığımız maçta Şeren’in rekorunu egale eden Belözoğlu, 11 Ekim’deki Arnavutluk karşılaşmasında 36 maçla rekorun yeni sahibi oldu.

Son milli maçını 1966’da Rusya’ya karşı oynamış bulunan Turgay Şeren’in rekorunun kırılması aslında önemli haberdi fakat medyada bunu göremedik. Atlamış olabiliriz endişesiyle yaptığımız internet taramasında da bu haber yoktu. Gazeteciliğin öldüğünün kabullenildiği bir dönemde bunun yaşanması elbette ki şaşırtıcı değildi.

Arda Turan egale etmişti

Halen oynayanlar arasında Arda Turan (35) rekoru egale etmiş durumda. Ayrıca Arda’nın tekrar Milli Takımda yer alma şansı bulabileceği bir ortam doğmuş gibi. Aslında Arda Turan’ın bu rekoru güle-oynaya kırabileceği açıktı ancak özellikle gazeteci arkadaşımız Bilal Meşe’ye saldırması ve sonrasında da futbol dışı olaylarla gündeme gelmesi, haliyle Ay-Yıldızlı formadan uzak kalmasına yol açtı.

Fatih Terim'in 3 kayıp maçı var!

A Milli Takım kaptanlığı sayısıyla ilgili olarak Fatih Terim’in itirazı da kayıtlara geçirilmelidir. KKTC ile yapılan 3 maçta sahaya kaptan olarak çıkan İmparator bu şekilde 35’e ulaşmış olacaktır ama o karşılaşmaların FIFA kayıtlarında yer almayışı nedeniyle böyle bir olanak bulamaz. Hem oynadığı hem de kaptanlık yaptığı karşılaşmalara bu sayının eklenmesi gerektiğini söyleyen Terim, “Ne yani, biz hayali maçlar mı oynadık!” şeklinde itirazda bulunsa da FIFA’nın kararı nedeniyle yapılabilecek birşey de yoktur.

Yakın sayılabilecek zamanda Kosova ile oynayıp 6-1 kazandığımız maç da kayıtlarda yer almaz çünkü o dönemde FIFA henüz Kosova’yı tanımıyordu. Dolayısıyla 21 Mayıs 2014’teki bu karşılaşma resmi bir nitelik kazanmamış, temsili olarak kalmıştı.

Senin için hazırladığımız haberler