Enerji Krizi Futbolu Vuracak! Türkiye'de Galatasaray Öncü Oldu

İsa Kethüda
27.07.2022 - 13:01 | Son Güncellenme: 27.07.2022 - 13:07

Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle kulüpler enerji ve artan maliyet sorunu ile karşı karşıya. Gece maçlarının kaldırılması gündemde. Türkiye'de ise Galatasaray dışında kendi enerjisini üreten stat yok

Enerji Krizi Futbolu Vuracak! Türkiye'de Galatasaray Öncü Oldu

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Ukrayna-Rusya krizinin yarattığı enerji krizinin hem ülkemizde hem Avrupa’da kış aylarının zorlu geçeceğine işaret ediyor. Başta doğalgaz olmak üzere buna bağlı olarak etkilenen tüm enerji kalemleri futbol ve tüm sporları da etkileyecek. Stadyumlar, spor salonları gibi aydınlatma ve ısıtmaya büyük ihtiyaç duyan tesislerde maliyetlerin önümüzdeki kış ne kadar olacağına dair çok fazla kimsenin bir fikri yok. 

Lig yönetimleri tasarruf peşinde

Stadyumları ele aldığımızda özellikle kışı çok soğuk geçiren futbol şehirlerinde buzlanmaya karşı sahanın yanında statların iç mekanlarının ısıtılması ve ışıklandırılması ile sahanın ışıklandırılması büyük enerji ihtiyacı gösteren kalemler. Enerji üretiminin sekteye uğramasının yanında giderek daha pahalı hale gelmesi, lig yönetimleri ve kulüpleri tasarruf önlemleri konusunda düşündürmeye başladı.

Bundesliga kulüpleri komisyon kurdu

Bu bağlamda Bundesliga 1 ve 2’deki 36 kulübün enerjide sürdürebilirliği sağlayabilmeleri için bir komisyon kurarak çalışma başlattı. DFL’den yapılan açıklamada kulüp temsilcilerinden oluşan komisyon, çevre bilimi, ekonomik ve sosyal sürdürebilirlik alanlarında çalışmalar yaparken profesyonel futboldaki enerji harcamalarının kontrol altına alınması için yapılması gerekenleri tespit edecek.

Sahayı ısıtmanın maliyeti bilinmiyor

Konuyla ilgili açıklama yapan kulüplerden biri 2. Lig ekibi Paderborn CEO’su Martin Hornberger oldu. Sportschau’ya konuşan kulüp CEO’su, saha ısıtmasının bir maçlık çalışmasının 2.000 Euro maliyet yarattığını, yeni sezonda karşılarına çıkacak fiyatı ise bilmediklerini bildirdi. 

Hornberger, güzel havalarda televizyon yayınlarında daha iyi görüntü elde edebilmek adına stat aydınlatmasına gerek olup olmadığının tartışılması gerektiğini belirtiyor. Paderborn kulübü ayrıca seyircilerin maçlara bilet fiyatına dahil edilecek otobüslerle gelmeleri için çalışma yaptıklarını ve stada gelen otomobil sayısını düşürmek istediklerini de açıkladı. 

Mönchangladbach'dan 2 derece formülü

Borussia Mönchangladbach da enerji konusunda açıklama yapan kulüplerden biri. Rheinischen Post’a konuşan kulüp yetkilileri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin hemen ardından enerji krizi olacağını düşünerek VİP alanlar dahil iç mekanlarda ısıtmayı 2 derece daha düşük kullanmaya başladıklarını, açık alanların bazı bölümlerinde yapılan ısıtmanın ise kaldırılacağını bildirdi. Buna paralel bir açıklama yapan bir diğer kulüp de Fortuna Düsseldorf oldu. 

Gece maçları kaldırılacak mı?

Diğer yandan Almanya’da gece maçlarının kaldırılması ve maçların daha sıcak aylara kaydırılması gibi öneriler de yapılıyor. 

Galatasaray'ın elektrik hamlesi

Türkiye’de ise bu konuda ilk hamleyi yapan kulüp Galatasaray oldu. Mart ayında Enerjisa ile anlaşarak Nef Stadı çatısına güneş panelleri yerleştirme çalışmalarını başlatan Galatasaray kulübü, stadın enerji ihtiyacının %63’ünü bu panellerin ürettiği elektrik ile karşılayacak. 

Bu konuyla ilgili çalışmalar ise merhum eski başkan Mustafa Cengiz döneminde başlatılmıştı.

Senin için hazırladığımız haberler