Enfes enfes enfes! EN BÜYÜK EFES

30.05.2021 - 23:02 | Son Güncellenme: 31.05.2021 - 11:37

Türk basketbolunun gururu Anadolu Efes finalde Barcelona’yı yenerek EuroLeague’in 2020-21 sezonu şampiyonu oldu. İşte tarihi maçın detayları...

Enfes enfes enfes! EN BÜYÜK EFES

AJANSSPOR-HABER

Basketbolda Avrupa’nın en büyüğü Anadolu Efes. Temsilmiz finalde Barcelona’yı 86-81 yenerek EuroLeague’de 2021-22 sezonunun şampiyonluğunu kazandı. Efes böylece Fenerbahçe Beko’dan sonra 1 numaralı kupayı ülkemize getiren ikinci takım oldu. 

Efes’ten maça ‘Şanlı’ başlangıç

Almanya’nın Köln kentinde oynanan Final-Four’un son maçı müthiş bir mücadeleye sahne oldu. Karşılaşmanın ilk dakikalarında 8-8’lik skor ortaya çıkarken Anadolu Efes’in bütün sayıları Sertaç Şanlı’dan geldi. İlerleyen bölümde temsilcimizin final stresiyle yaptığı basit hatalardan yararlanan Barcelona ilk çeyreği 22-15 önde kapattı.

İkinci periyotla geri döndük

İkinci periyodun başında 25-15 ile fark 10 sayıya çıktı. Bu andan itibaren oyuna ağırlığını koyan takımımız Shane Larkin’in faul çizgisinden bulduğu sayılar ve Tibor Pleiss ile Adrien Moerman gibi sürpriz isimlerin katkılarıyla önce rakibini yakaladı ardından öne geçti. İkinci periyodun sonlarına doğru farkı 7’ye çıkaran Anadolu Efes devreyi de 39-36 üstün tamamladı.

2. yarıyla şampiyonluk yürüyüşü başladı

Maçın ikinci yarısında o ama kadar suskun kalan sezonun MVP’si Vasilije Micic’in de devreye girmesi ile takımımız şampiyonluğa yürümeye başladı. Üst üste gelen sayılara iyi savunmamız da eklenince 52-41 ile periyot başında fark çift hanelere çıktı.  

Barça yıldızlarıyla maçta kaldı

Kadrosunda birçok önemli ismi barındıran Barcelona ise bu bölümde Cory Higgins ve Nikola Mirotic gibi yıldızlarıyla maça tutunmaya çalıştı ve son çeyreğe 65-58 üstünlüğümüzle girildi. Dördüncü periyotta NBA patentli oyuncusu Mirotic'le etkili olan Barça bitime 5 dakika kala skora denge getirdi: 69-69. 

Micic büyük oynadı kupa geldi 

Kalan bölümde Micic ve Larkin gibi süper starlaıyla yeniden skor üstünlüğü ele alan Anadolu Efes mücadeleden 86-81 galip ayrıldı. Temsilcimizde maçın yıldızı Vasilije Micic 25, Shane Larkin 21 sayıyla oynadı. 

Efes’in Koraç’tan sonra 2. Avrupa zaferi

Türk basketboluna 1996’daki Koraç zaferiyle ilk Avrupa kupasını armağan eden Anadolu Efes böylece kulüp tarihinin ikinci Avrupa kupasını kazandı. Bu aynı zamanda Fenerbahçe Beko’nun 2017’deki EuroLeague zaferinden sonra basketbolun Devler Ligi’ndeki ikinci şampiyonluğumuz oldu. 

Bir yıl gecikmeli gelen şampiyonluk

Efes bu organizasyondaki son sezon olan 2018-19’da da final oynamış, ancak ikincilikle yetinmişti. Temsilcimiz geçtiğimiz sezon ise pandemiden turnuvanın iptal edilmesi nedeniyle olası bir şampiyonluktan olmuştu.

 

Bertomeu verdi, Doğuş Balbay kupayı kaldırdı

Maçtan sonra EuroLeague Başkanı Jordi Bertomeu, Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki en büyük kupasını, Anadolu Efes'in kaptanı Doğuş Balbay'a takdim etti. Doğuş Balbay, takım arkadaşlarının yanına gelerek kupayı havaya kaldırdı.

Anadolu Efes'in oyuncuları ve teknik heyeti, Avrupa şampiyonluğunu Quenn'in "We are the champions" şarkısı eşliğinde kutladı. Lacivert-beyazlı kulübün başkanı Tuncay Özilhan da şampiyonluğun ardından büyük sevinç yaşadı.

Maçtan detaylar ve kadrolar

Salon: Lanxess Arena

Hakemler: Sasa Pukl (Slovenya), Olegs Latisevs (Letonya), Gytis Vilius (Litvanya)

Barcelona: Calathes, Higgins 23, Claver 2, Mirotic 11, Davies 17, Hanga, Bolmaro 7, Smits, Gasol 1, Abrines 2, Kuric 18

Anadolu Efes: Larkin 21, Micic 25, Simon 4, Singleton 4, Sertaç Şanlı 12, Beaubois 3, Doğuş Balbay, Moerman 6, Pleiss 5, Anderson, Dunston 6

1. Periyot: 22-15

Devre: 36-39

3. Periyot: 58-65

Beş faulle çıkan: 39.47 Davies (Barcelona)

 

Senin için hazırladığımız haberler