Ercan Şirin Analizi

19.12.2019 - 14:43 | Son Güncellenme: 19.12.2019 - 14:54

Ercan Şirin Analizi

Galatasaray altyapısında her geçen gün bir oyuncu ismi ön plana çıkmaya devam ediyor. Son zamanlarda boyu ve fiziği ile gündeme gelen ve Gençlerbirliği’nden transfer edilen Ercan Şirin performansı hakkında değerlendirme yapalım istedik.

 

İşte Ajansspor yazarlarından Ali Bozkurt’un hazırladığı Ercan Şirin analizi sizlerle;

ERCAN ŞİRİN KİMDİR?

2000 doğumlu genç futbolcu Ercan Şirin futbol hayatına Gençlerbirliği alt yapısında adım atmıştır. Ardından Galatasaray takımına transfer olmuştur. Bugüne kadar Türkiye U15, U16 ve U17 Milli takım formalarını toplam 24 kez giymiş bir gol atmıştır.

 

Stoper mevkiinde görev alan Ercan Şirin aslen Ankara‘da dünyaya gelmiştir.

PROFİL:

Doğum Tarihi:  8 Şubat 2000

Mevki:  Defans- Stoper

Yan Mevki: Sağ Bek - Önlibero

Kullandığı Ayak: Sağ

Boy:  1.84 m

Takım:  Galatasaray

Sözleşme Bitiş Tarihi:  30.06.2022

Sakatlık Durumu: Tekrarlayan sakatlığı bulunmuyor

GÜÇLÜ VE EKSİK YÖNLERİ ( Teknik Kapasite, Mental Kapasite, Fiziksel Kapasite)

Ercan Şirin, çalışkan ve ne yaptığını bilen bir oyuncu. Saha görüşü gayet yerinde her zaman oyun içinde kalmayı başarıyor. Genellikle çalışkanlığı ve görev adamlığıyla dikkat çeken bir yeteneğe sahip. Bu tarz oyuncular tıpkı Emin Bayram hatta Ozan Kabak gibi ne yaptığını bilen oyuncular çalışarak her zaman kendini yetersiz görür ve eksikliklerini tamamlarlar. Ercan bu isimler gibi her zaman kendini geliştirmekle meşgul bir oyuncu. Kendisini futbola adadığı ve sabırla A takım yolunu gözlediği ortada. A takım ile maç kadrosuna girecek antrenmanlarda yer alıyor. Zamanla A takım yedekler kadar A takım ile maçlarda da görev almasını bekleyeceğiz. Görev almasını yakındır diye düşünüyorum.

Boyu ve fiziği çok iyi durumda. Stoper için aranan fiziğe sahip olan Ercan Şirin, takımın bir üst seviyesinde yer alması için gereken fiziğe sahip. Tecrübe eksikliğini gidermesi için ZTK maçlarında yer alması onun A takım seviyesine çabucak ısınacağı anlamına geliyor. Bu yaşta ki ve bu fizikte ki oyuncular genellikle ligin sonuna doğru A takıma alınıp yeni sezonda vazgeçilmez olarak gündeme gelir. Yeni transfer edasında giriş yapacağını düşünüyorum.

''LİDERLİK''

Savunmada yaptığı liderlikle dikkatleri çekiyor. Liderlik yapısını yanına ekleyeceğimiz en iyi özelliği ise çevikliğidir. Bu kadar çevik ve lider bir oyuncunun u19 takımında yer alması biraz sevindirici olsa da biraz da üzücü bir olaydır. A takım seviyesine yaklaşan genç yeteneğin bu kısa dönem içinde oyun görüşünü daha da geliştirdiğini görebiliyoruz. Oyun görüşü ve attığı paslarla takımı atağa çıkarmayı gayet iyi şekilde başarıyor. Her ne kadar çok sık pas denemesi yapsa da ortalama %75 gibi pas isabet ortalaması var ve bu da verdiği pasların sadece denemeden ibaret olmadığının bir göstergesi. Attığı paslarla gollerin hazırlanışını genelde başlatan isim o oluyor.

''HAVA TOPLARI''

Pas yeteneğine değinmişken  bir diğer dikkat çeken güçlü yönüne değinmemek olmaz 1.84 m boyunda ki genç oyuncu hava toplarındaki başarısıyla dikkatleri çekiyor. Uzun boyu sayesinde özellikle duran toplarda takımına çok  katkı sağlıyor. Defansta duran topları kafayla uzaklaştırmanın yanı sıra, takımın hücumda ki kullandığı korner, serbest vuruşlarda uzun boyu sebebiyle rakip takım adına tehlike arz edebiliyor. Gol atması da takımı için çok büyük avantaj oluyor.  Maç başına ortalama 5.0 hava topu mücadelesine giren Ercan Şirin bunların %75’ini kazanıyor. Üçüncü bölgede de kazanması oranı bu verilere yakın gözüküyor.

''İKİLİ MÜCADELELERDE BAŞARILI''

Ercan Şirin, 19 yaşında olmasına rağmen ikili mücadelelerde çok olgun müdahalelerde bulunuyor. Geçen seneye göre performansı açısından daha çok gelişim gösterdiği aşikar. Özellikle Gençlerbirliği’nde oynadığı oyun ile Galatasaray’da oynadığı oyun arasında büyük gelişim gösterdiği çok açık ortada. Bu denli gelişimini devam ettirmesi her zaman daha iyi olmasını sağlayacaktır. Güçlü ve çevik olmasının yanında pozisyon bilgisi de üst düzey olan Ercan, rakipleriyle girdiği ikili mücadelelerin %60’ından galip ayrılıyor.

''OYUN KURUCU ÖZELLİĞİNE SAHİP''

Yazı başında söylediğim bir kesit vardı. Oyun kurucu özelliği buradan daha net anlaşılsın istedim. Oyun kurucu özelliğinin üstünde çok çalıştığı göz önüne alınmalıdır. Geçmiş yıllara göre istatistiksel açıdan geliştiği ve rakamların her maç daha da yükseldiği ortada. Tekniğinin bir merkez savunmacıya göre iyi derecede olması ve top kontrolü iyi düzeyde olan bir oyuncu. Genç olmasına rağmen topu oyuna sokarken gayet sakin hareket ediyor. Sanki yıllardır profesyonel şekilde oynuyor gibi. Her zaman oyunu okuyup sakin kalarak paslarını ileriye doğru atıyor. Genellikle uzun topları takım için iyi sonuçlara yer açıyor. Zaman zaman 3. bölgeye etkili paslar denese de genel olarak 1. ve 2. bölgedeki kısa paslarda daha etkili. Ercan Şirin son zamanlarda  %85.7 pas isabeti ile oynuyor.

''FİZİĞİ İYİ DURUMDA''

Boy ve fiziği hakkında yazmak daha verimli olur. Fiziğine baktığımız zaman Galatasaray’ın son zamanlarda stoperleri arasında Ercan’da dikkat çekiyor. Altyapı oyuncuları boyu ve fiziği ile herkesin gözdesi olmuş durumda ve bu olayı neredeyse birkaç sene içinde geliştirmeleri de dikkatleri çekiyor. Ercan’ın en önemli artısı sahip olduğu fizik gücü. Boyunun uzun olması sayesinde savunmada ve hücumda oldukça etkili bir oyuncu. Rakip hücum oyuncularına genellikle fiziğini kullanarak üstünlük kuruyor ve savunma prensiplerini doğru bir şekilde yerine getiriyor. Fiziğine göre oldukça da hızlı bir stoper. Bacak boyunun da uzun olması, markajı altındaki oyuncunun topu indirmesini oldukça zorlaştırıyor.

''Hızlı Bir Oyuncu''

Tüm özelliklerinin yanı sıra hızına da dikkat çekmek isterim Ercan Şirin hızlı bir profile sahip oyuncu. Bu sebeple rakip takımların hızlı hücum oyuncularına yetişmekte genelde sorun yaşamıyor. Rakip takım kontra atak yaparken Ercan, hızlı bir şekilde bölgesine yetişip ikili mücadeleyi kazanmayı başarıyor. Bunu üst üstte izlediğim maçlarında özellikle dikkat ettim ve şans eseri değil de bilinçli şekilde yaptığı ortada duruyor. Maç başına ortalama 9 ikili mücadeleye giriyor ve bunların %70’inde başarılı oluyor. Bu sebeple top kazanma konusunda gayet başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

YAZAN KİMDİR

Hazırlayan: Ali Bozkurt

 

Yayınlanma Tarihi: 19.12.2019

 Devamı ‘Görsel Analiz’ olarak çok yakında burada yayımlanacak…

 

Analizinin yapılmasını istediğiniz futbolcuların isimleri mail olarak atabilirsiniz

Mail: scout@ajansspor.com

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler