Eski hakemler bölündü... Alanya’da kural hatası var mı?

İsa Kethüda
30.04.2021 - 15:25 | Son Güncellenme: 30.04.2021 - 15:48

Fenerbahçe, Alanya maçında kural hatası olduğu iddiasıyla TFF'ye başvuracağını açıkladı. Ofsayt gerekçesiyle iptal edilen penaltı eski hakemleri de böldü. Peki IFAB kural kitabı ne diyor? İşte detaylar

Eski hakemler bölündü... Alanya’da kural hatası var mı?

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR


Süper Lig’de dün akşam oynanan Aytemiz Alanyaspor-Fenerbahçe karşılamasında 28. dakikasındaki ofsayt kararı kural hatası tartışmasına neden oldu. Fenerbahçe Kulübü de kural hatası olduğunu ve Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) başvuracağını bugün resmen açıkladı.

Tartışma yaratan pozisyon neydi?

Alanyaspor savunma oyuncusu Steven Caulker, Mesut Özil'in pasında topa doğru yönelen Valencia’yı düşürdü. Bu düşüş maçı yöneten hakem Yaşar Kemal Uğurlu tarafından penaltı olarak değerlendirdi. Ancak Mesut’un pas için topa dokunduğu anda Valencia’nın ofsayt durumunda olduğunun VAR görevinde bulunan Halil Umut Meler tarafından tespit edilmesi sonrası penaltı iptal edilerek oyun Alanyaspor lehine endirekt serbest vuruş ile yeniden başladı.

Eski hakemler ikiye bölündü


Penaltı iptali ise tartışmaları beraberinde getirdi. Şu anda medya kuruluşlarında veya sosyal medya hesaplarında hakem yorumları yapan eski hakemler görüş ayrılığına düştü. Beyaz TV yorumcusu Ahmet Çakar, kural hatası olduğunu iddia ederek pozisyonda kesinlikle penaltı verilmesini gerektiğini belirtirken beIN Sports yorumcusu Deniz Çoban ise pozisyon için ofsayt verilebileceğini ancak Valencia’nın durumunun yoruma gireceğini ve bunun tespitinin VAR değil hakem tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Çoban'a göre protokol hatası yapıldı.

Twitter'dan görüş belirttiler


Diğer eski hakemlerden TRT Spor yorumcusu Bünyamin Gezer kendi programında, Hürriyet yazarı Murat Fevzi Tanırlı ise bu sabah Lig Radyo’da katıldığı yayında verilen kararın kesinlikle doğru olduğunu savundu. Yine eski hakemler Deniz Ateş Bintnel, Seçim Demirel ve Abdullah Yılmaz sosyal medya hesaplarından attıkları mesajla kural hatası olmadığını görüşünü dile getirdi.

Çakar ve Toroğlu ayrı safta


Dün akşam Takım Oyunu programında yer almayan ancak daha sonra görüş bildiren Aspor yorumcusu Erman Toroğlu da pozisyonun net olarak ofsayt olduğunu söyledi. Ahmet Çakar’ın yayında fırlatıp attığı IFAB’ın kural kitabında ofsayt kuralı sadece bir maddede tanımlanmıyor. Çakar'ın gösterdiği madde kitaptaki tüm maddelerden sadece biri. Çakar'ın sözünü ettiği madde tamamen çok sayıda oyuncunun olduğu bölgeye atılan ve hedefi belirsiz toplar için geçerli.

Serdar Aziz pozisyonuyla aynı mı?

Bununla ilgili olarak örnek vermek gerekirse 2019 yılında oynanan ve Fenerbahçe’nin 3-2’lik galibiyeti ile sonuçlanan Fenerbahçe-Çaykur Rizespor maçında Serdar Aziz’e yapılan faul, oyuncu şeklen ofsaytta olmasına rağmen, penaltı olarak değerlendirilmişti. Çünkü top ceza sahasında kalabalığın içine hedef gözetmeksizin gönderilmiş topun Serdar’a gelip gelmeyeceği belli değildi. Dün akşamki Serdar Aziz pozisyonun ile Valencia pozisyonu bu anlamda ayrışıyor.

Mesut'un topu belirsiz değil


Burada ceza sahası içinde tek bir hücum oyuncusu (Valencia) var ve top Mesut Özil tarafından pas olarak doğrudan ona oynanıyor. Burada Valencia’nın, oyunun doğası gereği, Mesut’un pasına hareketlendiği çok açık. Bu yorum gerektiren bir durum değil. Eğer Caulker, Özil topa dokunmadan önce Valencia’ya faul yapmış olsa o zaman penaltı kararı değiştirilemezdi. Ancak faul, pas sonrası gerçekleştiği için verilen karar kurallarla uyumlu hale geliyor. Bir kural hatasının oluşabilmesi için hakemin yanlış olduğu düşünülen kararı yetmez. Oyun kurallarının temeline aykırı durumların da oluşması gerekiyor. Mesela verilen bir korner kararının ardından oyunun aut atışıyla başlaması gibi.

TFF, kural hatasını görmezden geldi


TFF, bu sezon TFF 1 Lig'de Ümraniye-Samsunspor ve İstanbulspor-Samsunspor maçlarında yapılan kural hatalarını ise görmezden geldi. Bir hakem atışı sonrası Ümraniye oyuncusu Okan Derici, topu alıp kimseye değmeden gol atmış ve bu da hakem tarafından geçerli sayılmıştı. Oysa kurallara göre sakatlanan oyuncunun tedavi gördükten sonra saha kenarına gelip, oyuna yeniden girmesi ve hakem atışından sonra da topun gol olması için en az iki oyuncuya temas etmesi gerekiyor.

Çift sarıyı doğrudan kırmızı yaptılar!

Okan Derici ise, tedavi sonrası saha dışına çıkmadığı gibi, hakem atışı sonrası topu alıp kimseye değmeden de golü attı. Bu golün iki şekilde de iptali gerekiyordu. TFF daha sonra yapılan itirazı kabul etmeyerek karşılamanın skorunu tescil etti. İstanbulspor-Samsunspor maçında ise hakem sarı kartı olmayan bir oyuncuya sarı gösterip ardından kırmızıyı çıkartmıştı. Bu daha sonra doğrudan kırmızı 'kılıfına' sokularak kural hatası itirazı reddedilmişti.

Gökhan Gönül’ün kırmızı kartı


Öte yanda Fenerbahçeli oyuncunun sebebiyet verdiği faul sonrasında gördüğü kırmızı kart öncesinde yardımcı hakemin kaldırdığı yanlış bir ofsayt bayrağı söz konusuydu. Eğer bu durumda kaldırılan bayrak doğru olsaydı maçın hakemi eğer Gökhan’a bariz gol şansından dolayı kırmızı kart göstermiş olsaydı bu kartı geri alması gerekecekti. Ama eğer şiddetli ve yaralayıcı hareket yorumu ile verilen bir kırmızıyı ofsayt doğru olsa da geri alma ihtimali yoktu.

Senin için hazırladığımız haberler