EURO 2020'ye dair bilinmesi gereken her şey!

27.05.2021 - 10:26 | Son Güncellenme: 27.05.2021 - 10:44

A Milli Takımımızın da yer aldığı EURO 2020'yle ilgili sporseverlerin merak ettiği birçok konu başlığı bulunuyor. Turnuvanın başlangıç ve bitiş tarihleri ne? Maçlar hangi şehirlerde oynanacak? VAR olacak mı? Tüm bu soruların cevapları ve daha fazlası bu haberde...

EURO 2020, bir diğer adıyla 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası 11 Haziran 2021’de Roma Olimpiyat Stadyumu’ndaki İtalya – Türkiye maçıyla başlayacak. Final ise 11 Temmuz’da İngiltere’nin efsanevi Wembley Stadyumu’nda oynanacak.

UEFA, kuruluşunun 60. yılı şerefine Avrupa Futbol Şampiyonası’nı kıtanın farklı şehirlerinde düzenlemeye karar verdi. 

EURO 2020'ye ev sahipliği yapacak şehirler!

Maçlar tam 11 farklı şehirde oynanacak. Ev sahipliği yapacak şehirler Amsterdam, Bakü, Bükreş, Budapeşte, Kopenhag, Glasgow, Londra, Münih, Roma, St. Petersburg ve Sevilla olarak belirlendi. Hollanda, Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya ve Danimarka grup aşamasındaki bütün karşılaşmalarını kendi ülkelerinde oynayacak.

EURO 2020'de statlara hangi oranda seyirci alınacak?

UEFA statlara seyirci alımı konusunda ise kararı yerel otoritelere bıraktı. Budapeşte %100 oranında seyirci kabul edecek tek şehir. Giriş için çok sıkı önlemler alındığı belirtiliyor. St. Petersburg ve Bakü’de statlara %50 oranında seyirci alınacak. Amsterdam, Bükreş, Kopenhag, Glasgow, Roma, Londra ve Sevilla’daki statların doluluk oranları %25 ile 33 arasında değişecek. Münih ise minimum 14500 kişi alacak.

24 takımın katılacağı EURO 2020’de dörderliden altı grup bulunuyor. 

EURO 2020 Grupları!

A Milli Takımımız İtalya, Galler ve İsviçre ile birlikte A Grubu’nda yer alıyor. B Grubu Danimarka, Finlandiya, Belçika ve Rusya’dan oluşuyor. C Grubu’nda Hollanda, Ukrayna, Avusturya ve Kuzey Makedonya var. D Grubu İngiltere, Hırvatistan, İskoçya, Çekya. E Grubu İspanya, İsveç, Polonya, Slovakya ve F Grubu Macaristan, Portekiz, Fransa, Almanya’dan oluşuyor.

Turnuvanın statüsü!

İlk iki sırayı alan takımlar direkt olarak bir üst tur bileti alacaklar. Gruplarını üçüncü bitiren en iyi dört takım da yine bir üst tura yükselecek. Gruplardan sonra son 16 turu, çeyrek final, yarı final ve final maçlarıyla birlikte EURO 2020 sona erecek.

A Milli Takımımız grubunu birinci sırada takdirde C Grubu’nun ikincisiyle eşleşecek. İkinci olursak B Grubu’nun ikincisiyle karşılaşacağız. En iyi dört üçüncüden biri olduğumuz senaryoda ise B, E veya F Grubun lideriyle oynayacağız. 

Pandemiye özel 26 futbolcu ve 5 değişiklik!

Toplamda 51 maçın oynanacağı turnuvaya takımlar bu sene ilk kez 26’şar futbolcuyla katılacak. UEFA; pandemiyi göz önünde bulundurarak 23 olan oyuncu sayısının 26’ya yükseltilmesine karar verdi. Maç kadrosunda ise yine 23 futbolcu olacak. Ayrıca oyuncu değişikliği sayısı da 3 yerine 5 olarak devam edecek.

İkili/üçlü averaj mı genel averaj mı?

UEFA’nın organizasyonlarında ikili averaj uygulanıyor. Gruplarda sıralama belirlenirken önce takımların kendi arasında yaptığı maça bakılacak. Eşitlik halinde genel averaj devreye girecek. 

Turnuvanun favorisi İngiltere ve Fransa!

İddaa turnuvanın favorisi olarak İngiltere ve Fransa'yı gösteriyor. İki takıma 5.00’lik bir oran verilmiş. Türkiye’nin EURO 2020’yi kazanma oranı 1’e 45. Grubumuzdaki İtalya 1’e 9, İsviçre’ye 1’e 60 ve Galler’e 1’e 120 oran verilmiş.

VAR var!

Peki son dönemin gözdesi Video Yardımcı Hakem Sistemi devrede olacak mı? Bu sorunun cevabı evet. 2018 Dünya Kupası’nın ardından EURO 2020’de de VAR sistemi kullanılacak. 

Cüneyt Çakır yine orada!

Turnuvada 18 hakem düdük çalacak. Türkiye’yi her zaman olduğu gibi Cüneyt Çakır ve ekibi temsil edecek. Bu turnuvada ilkler de yaşanacak. Tarihte ilk kez Avrupa dışından bir hakem maçlarda görev yapacak. Güney Amerika Futbol Federasyonuyla yapılan iş birliği çerçevesinde Arjantinli Fernando Rapallini, ekibiyle birlikte düdük çalacak. Stephanie Frappart da turnuvada yer alacak ilk kadın hakem olarak tarihe geçecek. Frappart dördüncü hakem olarak görev yapacak.

Senin için hazırladığımız haberler