EURO 2024'te sürdürülebilirlik tartışması: En kısa uçuş Türkiye'nin

Aleyna Gürgen
29.06.2024 - 15:28 | Son Güncellenme: 29.06.2024 - 16:50

UEFA EURO 2024'te son 16 heyecanı başlarken organizasyondaki sürdürülebilirlik hedefi gündeme geldi. Takımlar sürdürülebilirlik hedefine ne kadar uyuyor?

EURO 2024'te sürdürülebilirlik tartışması: En kısa uçuş Türkiye'nin

EURO 2024'te bu akşam son 16 turu heyecanı başlayacak. Karşılaşmalardan önce ise Deutschlandfunk takımların maçlara gittikleri araçları paylaştı. 

Alman ekip uçakla seyahat etti

Alman Milli Takımı, Avrupa Şampiyonası organizatörlerinin sürdürülebilir bir turnuva sözü vermesine rağmen Danimarka maçı öncesi bugün  Herzogenaurach'tan Dortmund'a uçakla seyahat etti. Bu uçuş turnuva boyunca yapılan tek uçak seyahati olmaktan da oldukça uzak. 

İsviçre'nin tercihi tren oldu

EURO 2024'te treni tercih eden takım sayısı oldukça az. İsviçre Futbol Federasyonu'nun medya direktörü Adrian Arnold ise trenin oyuncuları için sağladığı avantajları şu sözlerle anlattı: "Tren çok rahat, oyuncular için çok fazla bacak mesafesi var, ekolojik olarak sürdürülebilir." 

İsviçre tarafından 25 dakikalık rötarın haricinde trenle yolculukta herhangi bir sorun yaşanmadı. İsviçreli oyuncuların ise trenle seyahat etmekten zevk aldıkları, seyahatlerin okul gezisini andırdığını ve sporcuların kağıt oyunu ve satranç oynadıkları belirtildi.

İsviçreli spocular şimdiye kadar Avrupa Şampiyonası'ndaki yolculuklarının çoğunu trenle yaptı. Ekip iki kez Stuttgart'tan Köln'e bir kez ise Frankfurt'a gitti. Spocular özel bir trende değil, normal trenlerin birinci sınıf vagonlarında seyahat etti. Malzemeler ise iki minibüs ile stadyuma getirildi. 

İlgini Çekebilir
Samet Akaydin kendisini eleştirenlere cevap verdi!
Habere Git

İsviçre, EURO 2024te istisna

Deutschlandfunk'tan aktarılanlara göre İsviçre seyahat konusunda Avrupa Şampiyonası'nda hâlâ istisna durumunda. İsviçreliler haricinde grup aşamasında tren kullanan yalnızca 5 takım var. 

Metz'den sürdürülebilirlik eleştirisi

Avrupa Şampiyonası'nda ekipler gidiş ve dönüşlerle toplamda 130'dan fazla kez seyahat etti. Bu seyahatlerin çoğunda otobüs kullanılırken tren ise en az tercih edilen ulaşım aracı oldu. Deutschlandfunk verilerine göre seyahatlerin %61.5'i otobüs, %25.9'u uçak ve 12.6'sı tren ile gerçekleşti.

Alman Federal Çevre Yardımı Genel Müdürü Barbara Metz ise bu konuda şunları söyledi: "Eğer 2024'te en sürdürülebilir Avrupa Şampiyonası'nın reklamını yapıyorsanız bu sürdürülebilirliğin Almanya içinde kısa mesafeli uçuşlar olmadan mümkün olması gerektiği kanaatindeyim. Bunun mümkün olması gerekiyor." 

Avrupa Şampiyonası'nda uçuş oranı azaldı

EURO 2024'te uçuş sayısında önemli bir düşüş yaşandı. 2016 Avrupa Şampiyonası'nda seyahatlerin %75'i uçakla yapılmışken bu yıl uçakla seyahat oranı 25.9 oldu. 

İlgini Çekebilir
Mehmet Demirkol, Türkiye'nin Avusturya karşısında avantajını açıkladı
Habere Git

En kısa uçuş Türkiye'nin

İspanya Milli Takım'ı grup aşamasındaki tüm maçlarında uçakla seyahat etti. Bunun yanı sıra İngilizler, Slovenyalılar ve Türk Milli Takımımız da kısa mesafe uçuşları yaptı. Grup aşamasındaki en kısa süren uçuş ise Türkiye A Milli Erkek Futbol Takımı'nın 25 dakikalık Hannover-Hamburg uçuşu oldu.

Senin için hazırladığımız haberler