F1 Türkiye Grand Prix'sinde yağmur ihtimali

02.11.2020 - 12:22 | Son Güncellenme: 12.11.2020 - 16:58

Son dakika Formula 1 haberleri... 13-15 Kasım tarihlerinde düzenlenecek olan Türkiye Grand Prix'sinde hava durumu nasıl olacak, yağışların ve rüzgarın Formula 1 yarışlarına etkisi ne? Ajansspor olarak sizler için araştırdık. İşte detaylar...

F1 Türkiye Grand Prix'sinde yağmur ihtimali

Orhan GÜLEK - AJANSSPOR

Türkiye'de en son 2011'de düzenlenen Formula 1, 9 yıl aradan sonra geri dönüyor. Pandemi sebebiyle seyircisiz olarak düzenlenecek olan Formula 1 Türkiye Grand Prix'si bu hafta sonunda koşulacak.

Formula 1 yarışları öncesi en önemli konulardan biri, yarışlarda havanın nasıl olacağı konusu. Çünkü aşırı sıcak ve nemli havada, fren ve motorun soğuması, aşırı lastik aşınması, pilot ve motor için daha fazla havaya ihtiyaç duyulması, otomobillerin ve pilotların performansını kötü bir şekilde etkiliyor.

Yapılan son hava tahminlerine göre bu hafta sonu yapılacak olan Türkiye Grand Prix'sinde yağmur ihtimali bulunuyor.

Bugün itibariyle yapılan hava tahminlerine göre Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri hava ortalama 14 derece olması tahmin ediliyor.

Yarın yapılacak antrenman turları için yağmur beklenmezken, sıcaklığın 17 derece olması öngürülüyor.

Cumartesi ve Pazar günleri İstanbul Park için yağmur beklenirken, rüzgarın da 7km/saat olması öngürülüyor.

Yarışın yapılacağı pazar günü ise, %50'lik bir yağmur ihtimali var.

Yağmurun Formula 1 yarışlarına etkisi

Meteoroloji Mühendisi Kıvanç Köseoğlu’na göre Formula 1 yarışlarında piste ne zaman yağmur yağacağının bilinmesi de hayati bir öneme sahip. Çünkü lastik değişimi ve yağmur lastiklerinin takılması için gerekli stratejilerinin belirlenmesi açısından bu bilgi şart. Örneğin 2000 yılında, Almanya Grand Prix’inde yarışın bitimine birkaç tur kala birinci sırada yarışı sürdüren Mc Laren pilotu Hakkinen, yağmurun başladığını görüp yağmur lastikleri takmak için pit-stop yaparak yaklaşık 30 saniye kaybetmişti. Fakat yağmur şiddetini arttırmadı ve kuru zemin lastikleriyle yarışan Ferrari pilotu Barricello yarışı ilk sırada tamamladı.

İstanbul Park pistinin teknik özellikleri şöyle:

• Pist uzunluğu: 5 bin 338 metre
• Pist genişliği: 14-21,5 metre
• Çevre yolu uzunluğu: 5 bin 482 metre
• İç yolların toplam uzunluğu: 2 bin 286 metre
• Toplam viraj sayısı: 14 (6 sağ-8 sol)
• Toplam düzlük sayısı: 4
• En keskin viraj yarı çapı: 15 metre
• En uzun düzlük: 720 metre
• Başlangıç-bitiş düzlüğü uzunluğu: 655,5 metre
• Pist düşey kurp sayısı: 16
• Alt geçit sayısı: 2
• Üst geçit sayısı: 3
• Lastik bariyer sayısı: 124 bin

F1 pilotlarının 8. viraj değerlendirmesi

İstanbul Park'ta son olarak 6-8 Mayıs 2011'de düzenlenen Formula 1 öncesi, yarışacak F1 pilotları yaptıkları açıklamalarda, pistin heyecan verici ve 8. virajın da zor olduğunu belirtmişti.

Formula 1'in en çok yarış kazanan pilotu Lewis Hamilton, son Türkiye yarışı öncesi açıklamasında, İstanbul Park'ın virajları için "Tabii ki herkes fantastik bir viraj olan sekizinci virajdan bahsediyor ama ben aynı zamanda geç frene basarak girdiğiniz dokuzuncu ve on ikinci virajları çok seviyorum. Çünkü hala hızlı giderken viraja girebiliyorsunuz ve bu gerçekten çok büyük keyif veriyor. Pilotlar yarış boyunca özellikle hızlı ve tümsekli olan sekizinci virajda lastiklerini kollamak için çok çalışacaklar. Sekizinci viraj tüm takvimde lastikler için çok dikkat gerektiren virajlardan biri.'' şeklinde görüş belirtmişti.


Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

 

Senin için hazırladığımız haberler