"Koronavirüs tüm Türkiye'ye yayıldı"

23.03.2020 - 19:03 | Son Güncellenme: 23.03.2020 - 19:23

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu ile yapılan toplantının ardından koronavirüs hakkında açıklamalar yaptı. Sağlık Bakanı aynı zamanda COVID-19 virüsünün sağlık çalışanlarında pozitif çıkıp çıkmadığından, 60 yaş altı vefat eden vatandaş var mı konularında bilgiler verdi. Peki Çin'den ilaç geldi mi, okullar ne zaman açılacak, sokağa çıkma yasağı ilan edilecek mi? Detaylar haberimizde...

"Koronavirüs tüm Türkiye'ye yayıldı"

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlıyor.

İŞTE BAKAN KOCA'NIN AÇIKLAMALARI

Dün akşam saatlerinde bugüne dek tespit edilen vaka sayısını açıkladık. Şüphelilerin takibinde, testlerin hızla yapılmasında titiz davranıyouz. Buna ilk hastamızın temas çevresinden başladık. Mücadelede çok ciddi bir deneyim kazandık. Sonuçları daha hızlı öngörüyoruz. Olayları takip etmek yerine olasılıklara bakarak ön kesmek istiyoruz. Kaybettiğimiz 30 hastanın her biri ileri yaştaydı.

Koronavirüse karşı verdiğimiz mücadele dünyadaki benzerlerinden çok daha farklı. Gurur duyacağımız bir gerçek var. Koronavirüse karşı ortaya koyduğumuz dayanışmanın örneği yok. Devlet sorumluluk paylaşımı önermeden toplum birçok gereği yerine getiriyor. Evde kal çağrımız giderek karşılık buluyor. Kadromuza 32 bin personel dahil ediyoruz.

Üniversite hastanelerimize, bütün hastanelerimize bütün malzemeler sağlanmaya devam edecektir. Türkiye'de üretilen maskeler ihtiyacımız varken yurt dışına satılmayacaktır. Pandeminin olduğu bir dönemde istismar etmek isteyen firmaların yurt dışına bağlantılar yaptığını biliyoruz. Önceki gün bu anlamda üretici ve satıcıların depolarına baskınlar yapıldı. Maskeleri depoladıkları görüldü. Olması gereken ücretle almak istediğimizi ifade etmemize rağmen bu yapıldı. Bugün itibariyle bu firmaları çağırarak ve hepsiyle sözleşme yapmaya başladık. 20 tane firma ile anlaştık. Anlaşma yapmayanlara karşı el koyma dahil birçok tedbiri alabiliriz.

Salgının yayıldığı ülkelerde en fazla eksikliği hissedilen cihaz, solunum cihazı. Yerli cihazımızın üretimine başlıyoruz. Hızlı tarama kitini de devreye sokmuştuk. Bugün de Çin'den 50 bin tarama kiti geldi. Perşembe günü 300 bin hızlı tarama kiti gelecek. 1 milyona kadar hızlı tarama kitini kullanacağız. Koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışması doğrultusunda destek veriyoruz. Önümüzdeki günlerde 6 üniversite ve merkezlerin ihtiyaçlarına göre kısıtlamaya gitmeden önünü açacak şekilde destek sağlayacağız.

Türkiye başka ülkelerle kıyaslanıyor. Türkiye onu çevreleyen risklere set çekerek riskleri kısıtladı. Risk alanını daralttı. Biz başka bir ülke olmayacağız. Başka bir ülkeye benzemeden bu zor günleri aşma imkanı var. İnsanın yüce değerine inanan bir toplumuz. Şimdi tedbir zamanıdır. Evde zaman geçirme zamanıdır. Tedbirleri bizler tek tek uyguluyoruz. Mümkün olduğunca az temas kuruyoruz. Fakat farkında mıyız, bu tek tek yaptıklarımızı Türkiye olarak yapıyoruz.

Şu süreçte iyileşen vakalarımız var. Önümüzdeki günlerde iyileşen vakalarımızı da gün gün açıklayacağız. İyileşmekte olan hastalarımız fazla.

Sokağa çıkma yasağı ve iyileşen vaka

Çin'de özel bir ilaçtan sonuç aldıkları iddiası ve yoğun bakım hastalarında 11-12 günden 4 güne düşürdüklerini bildiğimiz ilacı da Çin'den getirdik. Fabrikaya devlet el koymasına rağmen Çin'den getirebildik. Bu ilacın da yoğunbakım şartlarında tedavisi devam eden hastalarımız için kullanıyoruz. Ne kadar etkili olduğunu göreceğiz. Sonuçlarını da sizinle paylaşacağız.

Pozitif olan bütün vakalara erkenden bir tedavi şekli var. Bunu da tüm dünyadan önce bizde olan bir ilaç. Bunu da kullanacağız.

Herkes kendi OHAL'ini ilan edebilir. Mücaadelenin esası herkesin kendi odasında kendini izole etmesi.

Hayatını kaybeden 30 kişi, ileri yaş, bir alt hastalığı olan bir hasta grubu. İlerleyen günlerde yaş aralığı da dahil olmak üzere, daha detaylı göstereceğiz. Hayatını kaybeden 30 kişiden 50-60 arasında 2 kişi var, geri kalan tüm kayıplarımız 60'ın üzerinde. Suni solunum cihazı için 2 tane üretim firması var. Üretimini artırmak için gayret içindeyiz. Nisan sonunda 2 bin teslim olmak üzere toplam 5 binlik anlaşma yaptık.

Okullar ne zaman açılacak?

Milli Eğitim Bakanı, çarşamba günü Bilim Kurulu'na katılacak. Bunu o zaman konuşacağız.

Mustafa Ulaşlı konusu

Biz şu anda herkese açık bir şekilde davetimizi yapıyoruz. Paylaşılacak bilgileri bekliyoruz.

Sağlık personeli arasında vaka var

Sağlık personeli içinde pozitif olan vakalarımız var maalesef. Sayısını söylemeyeyim. Toplam vaka sayısında gün sonu çalışmalar bitmiş oluyor. Gün sonu toplanan vakaları veriyoruz. İlk olarak kimlere test yapılabilirliği konuştuk. Öncelikle Çin geçmişi olanlara dedik. Bu dinamik bir süreç. İran olunca, İran geçmişi olanlara bakalım dedik. Sonra Avrupa dedik. Artık ülkeye girdiğine göre semptom olan herkese test yapmak istiyoruz. Şu dönemde test sayısı fazla olacak. Tarama kitiyle 15 binden fazla bir şekilde günlük test yapmak istiyoruz.

Hiçbir hiçbir kitten, hiçbir testen ücret almayacağız. Alanlara da izin vermeyeceğiz. İlaç dahil olmak üzere kitlere ücret ödeyerek alım yapıyoruz. Van'da vakamız var ama sayımız 10'un üzerinde değil. Yaygın olarak neredeyse ülkenin genelinde pozitif gördüğümüz vakalar var. Van bunlar içinde öne çıkan bir ilimiz değil.

Koronavirüsün tüm Türkiye'ye yayıldığını söyleyebilirim. OECD verilerine göre yoğunbakım yatak sayısı en iyi olan ülkeyiz. Önemli olan bu süreçte vatandaşlarımız kendini izole etmeli. İlk olarak vakalar yurt dışı temaslıydı. Artık giderek hastanın arttığını söyleyebilirim.

Senin için hazırladığımız haberler