"Fatih Terim moral üstünlüğünün kodlarını yazmıştır"

24.02.2021 - 08:30 | Son Güncellenme: 24.02.2021 - 08:36

Spor yazarı ve yorumcusu Mehmet Demirkol, Galatasaray ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Fatih Terim'in Alanyaspor maçında farklı bir taktik kullandığını anlatırken, Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi'nin yabancı hakem önerisini de yorumladı. Ayrıca Demirkol, Fatih Terim için övgü dolu sözler kullandı. İşte Mehmet Demirkol'un Galatasaray yorumları...

"Fatih Terim moral üstünlüğünün kodlarını yazmıştır"

AJANSSPOR-HABER

Galatasaray, Spor Toto Süper Lig’in 26. haftasında Aytemiz Alanyaspor’u deplasmanda 1-0 yendi ve 54 puana yükselerek liderliğini korudu. Ünlü yorumcu Mehmet Demirkol, Socrates Dergi’nin Youtube kanalındaki 'Karşı Karşıya' programında Galatasaray’ı değerlendirdi.

“Muslera, rakibi gol atamayacağına ikna ediyor”

Aytemiz Alanyasporlu Efecan Karaca’nın ‘Muslera’yı geçemedik, gerçekten ahtapot gibiydi’ açıklamasının hatırlatılması üzerine Mehmet Demirkol, “Muslera’nın asıl etkisi, rakibi gol atamayacağına ikna etmesi” yorumunda bulundu.

“Fatih Terim, bekleri hücuma çok fazla sokmadı”

Demirkol, sarı-kırmızıların Alanyaspor maçında farklı bir taktikte oynadığını belirtirken şöyle konuştu: 

“Fatih Terim, Gedson Fernandes ile Arda Turan’ın daha uyumlu bir ikili olduğunu düşünüyor. Galatasaray’ın Alanya maçında kullandığı planın, ligin genelinde kullandığı plandan en büyük farkı; bekleri hücuma çok fazla sokmaması oldu. Normalde Fatih Terim, oyun kurulurken rakip kim olursa olsun iki beki de çizgiye atar. Tabi ki genellikle Taylan olmak üzere, bir oyuncuyu iki stoperin arasına çeker bu durumlarda ama bu maçta sadece bir beki çizgiye attı. İki bekin birlikte çıktığını çok az gördük. Hatta ilk yarım saatten sonra iki bek hiç çıkmadı, öndeki oyunculara bırakıldı bu iş."

"Belhanda daha etkili"

Fatih Terim'in Arda’nın pas sirkülasyonuna vereceği katkının daha değerli olacağını düşündüğünü vurgulayan Demirkol, "Ben, bu gibi durumlarda, Feghouli’nin yokluğunu var sayarsak, Belhanda’nın daha etkili bir oyuncu olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Onyekuru ve Mohamed gibi oyuncuların varsa kontra atak yapman lazım"

Galatasaray'ın yeni transferleri Mostafa Mohamed ve Henry Onyekuru hakkındaki fikirlerini belirten Demirkol şunları söyledi:

“Mostafa Mohamed’in ilk yarı oyuna katkısı yüksekti. Ama ikinci yarı, Onyekuru ve Mohamed gibi iki oyuncun varsa, bir iki tane kontra atak yapman lazım. Bu durum, oradan topu çıkaramamaktan mı, oyuncuların pası alacak şekilde kendilerini gösterememesinden mi kaynaklandı sorularının cevabını, Fatih Terim yapacağı analizlerde görecektir. Mohamed’den daha fazla skor bekleniyor. İkinci yarıda eline çarpan bir top vardı, onu vurman gerekiyor içeri.”

“Oyun Emre Kılınç üzerinden döndü”

Mehmet Demirkol, maçtaki tek golün sahibi olan Emre Kılınç ile ilgili de "Çok iyi buldum. Oyunun temel faktörüydü. İlk yarı her şey onun üzerinden döndü” diye konuştu.

“Akın sürekliliğini rakibe vermek olacak iş değil”

Sarı-kırmızılı ekibin, Alanyaspor maçının ikinci yarısındaki futbolunu eleştiren deneyimli Demirkol konuşmasına şöyle devam etti: 

“İkinci yarı oyun açısından kesin bir yenilgi vardı. Fatih hoca ikinci yarı savunmayı tercih etti ama bu kadar akın sürekliliğini rakibe vermek olacak iş değil. Yalnızca 51 başarılı pas yapabilmiş Galatasaray.”

“Kulüpler böyle devam ettikleri sürece düzelmez”

Khouma Babacar’ın, Christian Luyindama’ya yaptığı müdahalede kırmızı kart verilmesi gerektiği yönündeki tartışmalara ve hakemlerin üzerindeki baskılara da değindi.

Demirkol, "Kırmızı kartın neyi tartışılıyor onu anlamadım. Hakemlerin ayarlarıyla öyle bir oynanıyor ki adamların doğru bir karar vermeleri mümkün değil. Bütün hafta senden bahsediliyor ve sen de çıkıyorsun, orada bir maç yönetmeye çalışıyorsun. Biri diyor ki babası Galatasaray’da çalışıyor, diğeri diyor ki Fenerbahçe’nin bilmem nesi, öbürü diyor ki Fenerasyon… Herkes birbirini bir şey ile suçluyor. Sergen hoca diyor ki 'VAR odasındakiler çay kahve içiyor.' Bir de hakemler iyi para kazanıyorlar, bu risk de var hep üzerlerinde. Böyle bir baskıyla bu işi idare etmek imkânsız. Kulüpler bu şekilde devam ettikleri sürece, en holigan taraftarmış gibi konuşmaya, baskı yapmaya devam ettikleri sürece bu iş düzelmez. İster yabancı hakem getir, istersen Mars’tan hakem getir olmaz bu iş" yorumunu yaptı.

"Ben bu işi götürürüm ifadesi belli oluyor"

Mehmet Demikol'a göre sarı-kırmızılılar, şampiyonluk yolunda rakiplerine göre daha avantajlı. Ünlü yorumcu, “Galatasaray ciddi bir avantaj sağlayabilir. Deplasmanda Trabzonspor’u, Fenerbahçe’yi ve Alanya’yı, yani temel rakiplerini yendi. Önümüzdeki beş haftalık fikstürü de çok zorlayıcı değil. Maç sonunda Fatih Terim’e bakıldığında, ‘Ben bu işi götürürüm ifadesi’ belli oluyor. Galatasaray, önündeki beş maçta 15 puanı alırsa, ciddi bir moral üstünlüğü elde eder. Kaldı ki Fatih Terim, bu moral üstünlüğünü Türkiye’de en iyi değerlendiren hocadır, çünkü bu işin kodlarını yazmıştır" dedi.

Senin için hazırladığımız haberler