FED faizi nedir, ne işe yarar, dolar düşer mi yoksa artar mı?

15.06.2022 - 21:25 | Son Güncellenme: 15.06.2022 - 21:29

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artırdı. Fed 28 yılın en yüksek faiz artışını gerçekleştirdi. Peki nedir, ne işe yarar ve dolara etkisi olur mu? İşte detaylar..

FED faizi nedir, ne işe yarar, dolar düşer mi yoksa artar mı?

AJANSSPOR HABER

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artırmasından sonra FED faizi merak konusu olmaya başlandı. Artış olması ne işe yarar ve dolar yükselir mi? İşte merak edilenler...

Amerikan Merkez Bankası (Fed) son yılların en yüksek faiz artışına giderek faizi 75 baz puan yükseltti. 1994 yılından beri ilk defa bu kadar yüksek bir faiz artışı gerçekleştiren Fed, yükselen enflasyon ile mücadele etmek için para politikasında sıkılaşmaya gitti.

Fed faiz nedir?

ABD Merkez Bankası yani Fed (Federal Reserve), her yıl, 7 haftalık aralıklarla toplamda 8 kez toplanarak “hedef faiz oranı” üzerine karar alır. Yapılan toplantılarda gecelik faiz oranlarının artırılıp azaltılması ya da sabit kalması gibi kararlar verilir.

Fed ne anlama gelir?

FED İngilizce bir kelimedir ve Fed açılımı Federal Reserve olarak bilinmektedir. Dilimize İngilizceden gelen Fed kısaltmasının Türkçe anlamı ise Merkez Bankaları Sistemi'dir. Fed 1913 senesinde ABD'de kurulan bir merkez bankasıdır.

Fed faiz artırması ne anlama gelir?

Fed'in gösterge faizleri artırmasındaki hedefi ekonomi genelinde kredi maliyetlerinin artmasını sağlamak. Faizler yükselince kredi maliyetleri hem şirketler hem de tüketiciler için artıyor. Bu maliyetleri karşılayamayan ya da karşılamak istemeyen şirketler veya bireyler borçla yapmayı planladıkları projeleri erteliyor.

Senin için hazırladığımız haberler