Trio | Rizespor-Fenerbahçe maçında Djiku'nun pozisyonu penaltı mı? İşte cevabı

17.02.2024 - 23:32 | Son Güncellenme: 18.02.2024 - 00:10

Eski hakemler Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Bahattin Duran, Çaykur Rizespor-Fenerbahçe maçında Djiku'nun penaltı yaptığı iddia edilen pozisyonu değerlendirdi.

Trio | Rizespor-Fenerbahçe maçında Djiku'nun pozisyonu penaltı mı? İşte cevabı

AJANSSPOR HABER

Trendyol Süper Lig'in 26'ıncı haftasında Çaykur Rizespor ile Fenerbahçe karşı karşıya geldi. Çaykur Didi Stadyumu'nda ağır bir zeminde oynanan zorlu mücadeleyi Fenerbahçe, geriye düşmesine rağmen 3-1 kazanmayı başardı. Mücadelenin ardından beIN Sports'ta yayınalanan Trio programında eski hakemler Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Bahattin Duran, maçın hakemi Arda Kardeşler'in yönetimini ve tartışmalı pozisyonları değerlendirdi.

7' Shelvey'nin İsmail Yüksek'e yaptığı faulde kart çıkar mı?

Bülent Yıldırım: "Dünkü maç gibi aslında birçok pozisyon özelinde çok sert başladı diyebiliriz. Saha zemini çok zorluydu oyuncular için, maçın hakemi pozisyonu kaçırdı ve Shelvey'den bir ayak basma var. Bu pozisyon kesinlikle sarı kart."

Deniz Çoban: Maçın 10. saniyesinde de olsa 90. dakikasında da olsa sarı kart. Bu tarz pozisyonlar dünde oldu, oyuncular hakemi test etti. Ama bugün farklı bir şey vardı saha zemini, oyuncuların işini zorlaştırdığı kadar hakemin de işini zorlaştırdı. Burada bunu atlamamalıydı hakem"

Bahattin Duran: Pozisyonda yardımcı bakıyor ama İsmail'in sağ ayağı açısını kapatıyor yardımcı hakemin. Pozisyon sarı kart, Shelvey basmış."

"Bu net kırmızı kart net"

13' Muammer Sarıkaya'nın gördüğü sarı kart doğru mu?

Bülent Yıldırım: "Hakem çok tecrübeli olmasına rağmen hakem olay yerinden topun gittiği yere kaydırdı gözünü. Sonra avantaj vermiş gibi gösterdi bu hiç hoş bir şey değil. Avantaj falan vermedi. Bu çok kuvvetli, ortada top yok, hakem de kartı çok geç gösterdi. Ortada top var mı yok, hakem direkt topa bakıyor, Szymanski'ye bakmıyor. Eğer bileğe gelse direkt kırmızı kart. Hakem bunu görüp kırmızı kart dese asla ayıplamam. Acımasızlık var, yüksek tabanla geliyor, kuvvetli iniyor, iyi niyet yok ve topla oynama yok. Sahada bu pozisyonun kırmızı kart olduğunu düşünüyorum. VAR'da da temas noktasında kafası karıştığı için kırmızı kart vermemesi hakkında bilgisini verdikten sonra ayıkıp Arda Kardeşler'in de buna göre sonrada sarı kart gösterdiğine inanıyorum ve Muammer'i de ayıplıyorum"

Deniz Çoban: "Faul oldu, hakemden bir tepki yok, avantaj işaretini yapmadı. Kornere gitti top ve korneri gösterdi. Avantajı gösterdim diyor ama göstermedi. Avantajı göstereceksen bizim de bilmeye hakkımız var. Avantaj niye var hakemin ne hissettiğini herkes bilsin diye var. Ben bilmiyordum ama hakem avantajı gösterdim diyor. Hakemin sarı kart gösterme arzusu yok. Bu pozisyon öyle bir pozisyon ki, insanlar kırmızı kart bekliyorken, senin direkt anında sarı kart çıkarman gerek. Bu yardım VAR'dan gelirse gecikmeli gelir çünkü pozisyonu tekrara alıp izliyorlar. Fenerbahçe'li oyuncunun sağ ayağı ile Rizesporlu oyuncu arasında en az 3 metre var. Oyuncunun iyi niyetinin olduğunu söyleyemeyiz, top için mücadele ettiğini söyleyemeyiz ve masum olduğunu da söyleyemeyiz. Topla, oyuncunun bastığı anda top ihlal yerinden 4 metre uzakta. Topla bir alakası yok. Gelişte şiddet var, yaralayıcı bir hamle yapıyor Rizesporlu oyuncu. Fenerbahçeli oyuncunun ayağında şekil bozukluğu oluyor, ayak dizden gergin, yüksekten geliyor ve basıyor Rizeli oyuncu. Temas noktası ayakkabıya yakın bir yerde. Sahada bu kırmızı karttır. Bu kadar topla alakanız olmayacaksınız, yaralayıcı geleceksiniz... Bu net kırmızı kart net"

Bahattin Duran: "VAR tekniği açısından buna müdahil olamazsınız çünkü %100 kırmızı kart seçenekleri var ama net diyemiyorsunuz. Buradan görünen bileğe doğru bir müdahale var fazla çıkmıyor. Eğer bileğin üstüne çıksa tartışmasız kırmızı kart. Top yakınlarda olsa kesin sarı kart diyebiliriz. Ama Deniz öyle güzel anlattı ki top gitmiş, topla alakası yok. Tam bir borderline. Oyuncular çok akıllı, kademe arttıra arttıra geliyor. Muammer neye itiraz ediyorsun bu anlaşılabilir bir şey değil. Benim için bu pozisyon kırmızı karttır"

İlgini Çekebilir
Fener Rize'de geri döndü!
Habere Git

19' Emirhan Topçu, Fenerbahçe taç kullanacakken ikinci bir topu saha içerisine attı ve sarı kart gördü. Karar doğru mu?

Deniz Çoban: "Bu dakikada bunu daha farklı çözebilir mi hakemin bunu düşünmesi lazım. Çünkü oyuncu tacı kendi atacağını düşünüyor, top toplayan çocuktan topu alıyor ve dönüp bıraktığında da kartı veriyor. Kartsız yönetebilir miydi acaba hani etkili bir ikaz, 'Yapma bunları' gibi bir şey diyebilir miydi, bir değerlendirme yapmalı hakem"

Bülent Yıldırım: "Ben de hakemden şunu değerlendirmesini isteyeceğim, ilk 19 dakikada kırmızıya yakın borderline dediğimiz bir faul, sonra iki tane daha bir basma varken, oraları kartsız geçip bu pozisyona kart göstermesi oyuna ne gibi bir katkısı olmuş mudur kendisi değerlendirsin"

Bahattin Duran: "Bu pozisyonda hakemi eleştirmiyorum. Hakemin yaptığını doğru buluyorum. Bu sportmenlik dışı bir hareket benim için. Hakemin de bu şekilde yönetip, sarı vermesini de doğru buluyorum"

39'Muammer'in, Oosterwolde'nin müdahalesi ile yer kaldığı pozisyonda kart çıkmalı mıydı?

Deniz Çoban: "Burada, Arda Kardeşler'in ters faul çaldığını düşünüyorum ben. Bir ayağa basma var evet ama Rizesporlu futbolcu Oosterwolde'nin ayağına basıyor. Üstteki oyuncunun sarı kartı var. Oyuncunun ikinci sarı kartı görmesi gerekir demiyorum ama mavili futbolcu kendisini yere atıyor ve hakemi aldatıyor"

Bülent Yıldırım: "Basan kişi Muammer. Aldatma olmaz, isteyerek bir basmada değil. Hakemi eleştirmem ve sarı kartlık bir şey olduğunu düşünmüyorum"

"Böyle bir penaltı olmaz"

55' Emirhan Topçu'nun yerde kaldığı pozisyonda penaltı var mı?

Bülent Yıldırım: "Rakip oyuncunun ayakları yerde. Yerdeyken bu itme olacak. Özet, hakemin açısı mükemmel, bu tarz karambolde hakem bir itme görüp penaltı da verebilirdi. Havada olsa Emirhan, başka bir şeyden bahsederiz. Böyle bir penaltı olmaz hakemi tebrik ederim"

Deniz Çoban: "Sadece elini koyuyor Djiku, devam kararı doğru"

Bahattin Duran: "Djiku'nun yaptığı hareket bana göre de penaltı değil. Karar doğru"

90+6' Shelvey'nin Serdar Dursun'a yaptığı hareket sonrası çıkan arbedede yaşananlar. Shelvey ve Mert Hakan Yandaş'a çıkan sarı kartlar doğru mu?

Bülent Yıldırım: "Top hızlı bir atakta ilerliyordu, genel yönetim olarak Arda Kardeşler'i tebrik ediyorum. Arda Kardeşler'in en büyük hatası iyi niyetli olması. İyi niyeti futbolcu aileden geliyor oluşu, iyi niyetli bakmayacaksın Arda biraz şüpheci olacaksın. Shelvey zaten iki tane sarı karttan sekmiş, hocam bu nasıl bir geliş ya nasıl? Sarı mı, kırmızı mı oluşundan şüpheliyim zaten. Kırmızı gösterse hakem kimse eleştiremez. O kadar karmaşa olmuş, tek sarı kart ile olayı bitirmek doğru oldu mu hakeme sorarım. Ben ilk kez Mert Hakan'ı bu kadar kontrollü, güler yüzlü ve hiçbir şey yapmamaya özen göstermeye çalışırken gördüm. Mert Hakan'ın sarı kartı ıskarta oldu. Şiddetin az gibi gözükmesi sahanın ıslak olmasından. Kuru zemin olsa, Shelvey kırmızıyı görürdü"

Deniz Çoban: "Benim için sarı kart yeterli. Halil İbrahim Pehlivan, kırmızı kartlık görüntü verdi VAR niye uyarmadı? Mert Hakan'ın boğazına sarıldı, kesinlikle kırmızı kart. Kulübeden gelenlere VAR devreye girmiyor. Bir tek sarı kart ile yönetmiş oldu onu da en masumu Mert Hakan gördü."

Senin için hazırladığımız haberler