Hükümet İstifa Diyen Fenerbahçe Taraftarlarına Seyirden Men Cezası

01.03.2023 - 20:13 | Son Güncellenme: 01.03.2023 - 23:50

Hükümeti istifaya çağıran Fenerbahçe taraftarlarına 6222 yasa çerçevesinde seyirden men cezaları gelmeye başladı. 30 kadar taraftara tebligat gitti..

Hükümet İstifa Diyen Fenerbahçe Taraftarlarına Seyirden Men Cezası

AJANSSPOR-HABER

Fenerbahçe-Arabam.com Konyaspor maçında "Hükümet istifa" tezahüratı yapan sarı lacivertli taraftarlara statlara giriş yasağı gelmeye başladı. Araştırmacı gazeteci Murat Ağır, sosyal meyda hesabından taraftarlara yapılan tebligatlardan birini paylaştı. Fenerbahçe kongre üyesi Hasan Doğan da tebligat paylaşımı yaptı.

Murat Ağırel: Cezalar başladı

Ünlü gazeteci Ağırel yaptığı paylaşımda, "Fenerbahçe taraftarına Fenerbahçe-Konya maçındaki protesto için 6222 sayılı yasanın 14/1 maddesine göre cezalar kesilmeye başlanılmış. Madde ‘’…hakaret olarak algılanacak tarzda aleni olarak söz ve davranışlarda bulunmaları halinde’’ diyor" şeklinde yazdı.

İlgini Çekebilir
Fenerbahçe'nin yasağa tepkisi dinmiyor! Yeni açıklama
Habere Git

Konrge üyesi de tebligat paylaştı

Sarı lacivertlilerin kongre üyelerinden Hasan Doğan da "Tribünlerin özelliği her görüşten insanı barındırması, bir arada tutması. İnsan inanmak istemiyor ama hükümet istifa tezahüratı yapan taraftarlarların evlerine 6222 sayılı kanun kapsamında 'spor müsabakalarını seyirden men' tebligatları gitmeye başlamış" dedi.

Yaklaşık 30 kişiye yasak kararı gitti

Gazeteci Ahmet Ercanlar da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Fenerbahçeli taraftarlara 6222'den cezalar geliyormuş. Fenerbahçeli Hukukçular Derneği konuyu takip ediyor. Bazı ceza alan kişiler kulübe bildirince aramışlar ve destek vereceklerini iletmişler" dedi. Ercanlar, şimdiye kadar farklı tribünlerden yaklaşık 30 kişiye tebligat gittiğini de kaydetti.

Yasaklı taraftar maç günü karakola gidecek

Taraftarlara giden tebligatlarda soruşturmanın İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğü kaydedildi. Tebligatta, "6222 sayılı Kanun'un 14-1 maddesine aykırı eyleminizden dolayı İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında 6222 sayılı Kanun'un 18-3 maddesi gereği seyirden men edildiniz. Tebliğ tarihinden itibaren spor müsabakaları ve antrenmanlarını seyirden yasaklandınız" denildi. Tebligatta, taraftarın yurt içinde bulunması halinde maç günleri bir saat önce ve sonra en yakın karakola gitmesi de isteniyor. 

İlgini Çekebilir
Mahkeme Fenerbahçe'ye yasağı durdurmalı
Habere Git

Seyirden mene neden olan madde 

Taraftarlara seyirden men getiren 6222 sayılı yasanın söz konusu "Tehdit veya hakaret içeren tezahürat" başlıklı 14 maddesinin 1. fıkrası şöyle diyor: "Spor alanlarında taraftarların grup halinde veya münferiden belirli bir kişiyi hedef veya muhatap alıp almadığına bakılmaksızın duyan veya gören kişiler tarafından tehdit veya hakaret olarak algılanacak tarzda aleni olarak söz ve davranışlarda bulunmaları halinde, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, şikayet şartı aranmaksızın, failler hakkında elli günden az olmamak üzere adli para cezasına hükmolunur."

Emin Öztürk: Bu bir hukuk katliamıdır

CAS Hakemi Avukat Emin Öztürk, yaşananın bir hukuk katliamı olduğunu söyledi. Öztürk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Fenerbahçe taraftarlarının Konyaspor maçında yapmış olduğu protesto nedeniyle 6222 sayılı kanunun 14. ve 18. maddelerine istinaden haklarında seyirden yasaklanma tedbiri uygulanmasına ilişkin olarak sosyal medyaya yansıyan haberler gerçek ise bu bir skandal ve hukuk katliamıdır" dedi.

"Hükümet İstifa tezahüratı 6222'ye sokulamaz"

Hükümet istifa tezahüratının ifade özgürlüğüne girdiğini vurgulayan Öztürk, "Zira 'Hükümet İstifa' tezahüratı, 6222 sayılı kanunun 'Tehdit veya hakaret içeren tezahürat' başlıklı 14. Maddesi kapsamına sokulamayacağı gibi bu tezahürat, T.C. Anayasası’nın 26. Maddesi ile güvence altına alınan ifade özgürlüğünün tezahürüdür. Bu yanlıştan geri dönülmelidir" dedi.

"Yönetim istifaya ceza verilmiyor"

Kulüp yöneticilerine yönelik istifa çağrılarına bir ceza uygulanmadığna dikkat çeken Öztürk, "Stadlarda duyduğumuz 'Yönetim İstifa' tezahüratları nedeniyle taraftarlar hakkında herhangi bir tedbir uygulanmıyorken, yapı ve içerik itibariyle hiçbir farkı olmayan 'Hükümet İstifa' tezahüratı sebebiyle tedbir uygulanması hukuka ve hakkaniyete aykırılık teşkil etmektedir" dedi.

Yasak gelen taraftar şimdi ne yapacak?

Spor hukukçusu Avukat Emin Özkurt, seyirden men  tebligatı alan taraftarların hukuki olarak neler yapabileceklerini de şöyle anlattı: "Kendilerine seyirden yasaklanma tedbirini içeren tebligat ulaşan taraftarlar, söz konusu tedbirin kaldırılması için soruşturma evresinde ilgili Cumhuriyet Savcılığı, kovuşturma evresinde ise ilgili ceza mahkemesi nezdinde talepte bulunabilirler" dedi.

Her şey MHP Devlet Bahçeli'nin tepkisiyle başladı

Fenerbahçe ve akabinde Beşiktaş taraftarlarının "Hükümet istifa" tezahüratının ardından MHP Genel Bahçeli, yaptığı açıklamada maçların seyircisiz oynanmasını istedi. Bahçeli, Beşiktaş üyeliğinden istifa ettiğini ve artık Karagümrük'ü tutacağını da açıkladı. Bahçeli'nin açıklamasından sonra bazı kulüpler de tezahürata tepki gösteren açıklamalar yaptı. Kayserispor'un başvurusu üzerine il güvenlik kurulu Fenerbahçe taraftarının Kayserispor maçına girmesine de yasak getirildi.

Senin için hazırladığımız haberler