Emre Özcan: Fenerbahçe topa hükmettiğinde kaybediyor!

İsa Kethüda
02.10.2021 - 08:08 | Son Güncellenme: 02.10.2021 - 13:54

Yorumcu Emre Özcan, Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi'nde Yunanistan temsilcisi Olympiakos'a sahasında 3-0 mağlup olduğu karşılaşmayı değerlendirdi. İşte detaylar.

Emre Özcan: Fenerbahçe topa hükmettiğinde kaybediyor!

AJANSSPOR-HABER

Yorumcu Emre Özcan, Tardini internet siteside yaptığı yorumda Fenerbahçe ile çok çarpıcı bir tespitte bulundu. Çok iyi bir savunma takımı olan Olympiakos'un Fenerbahçe’yi konfor alanından çıkararak rahat bir galibiyet aldığını belirten Özcan şunları söyledi:

"Oyun Fenerbahçe'nin konfor alanından çıktı"

"Fenerbahçe - Olympiakos maçı sağlam bir rakibe karşı erken gol yemenin işleri nasıl daha çetrefilli hale getirdiğini kapanan ve genişletilemeyen alanlar üzerinden bir kez daha gösterdi. Hatayspor maçından farklı olarak kanat beklerini de değiştiren ve Ferdi’yi sola çekip Muhammed yerine Osayi-Samuel’i sağ kenarda değerlendiren Portekizli teknik adam, yaptığı hamlelerden beklediğini alamadı. Zira karşısında gerçekten çok iyi bir savunma takımı vardı ve Olympiakos, oyunu Fenerbahçe’nin konfor alanının çok dışına çıkararak sahadan rahat bir galibiyetle ayrıldı."

"Luis Gustavo ve Mert Hakan Yandaş'a kontrol"

Maça oldukça derinde bekleyen bir 4–3–3'le başlayan Olympiakos’un kompakt savunma anlayışının Fenerbahçe’yi maçın ilk dakikalarından itibaren zorladığını vurgulayan yorumcu, Yunan takımının Fenerbahçe'nin iki merkezi Luis Gustavo ve Mert Hakan Yandaş’ı yakın alarak kontrol ettiğini kaydetti.

Fenerbahçe'nin kanat bekleri problemi

Emre Özcan'ın Fenerbahçe’de problemlerden birinin yine kanat bekleri olduğunu belirterek şöyle yazdı: "Dörtlü savunmayla kompakt oynayan bir rakibe karşı üçlü savunmanın en büyük avantajı kanat bekleriyle yaratılan genişlik. Fakat sarı-lacivertliler Ferdi ve Osayi-Samuel’in pozisyonlarında hala çok yeni olmaları ve profil özellikleri itibarıyla bu yönden bir kez daha iyi iş çıkaramadı."

"Stoperlerden destek gelmedi"

Sarı-lacivertlilerin maçın çok büyük bölümünde stoperlerinden hiç destek almadan hücum ettiğine dikkat çeken Özcan, "Bu Olympiakos’un çok daha rahat karşılama yapmasını beraberinde getirdi" yorumunu yaptı.

"İkinci yarının 15 dakikasında oyun genişletildi"

Emre Özcan, Fenerbahçe'nin ilk yarıda yapamadığı bazı şeyleri daha iyi yaparak ikinci yarıa girdiğini söyledi. Özcan "Kenarlar üzerinden oyun, ikinci yarının başındaki 15 dakika içinde çok daha iyi genişletildi" derken bunu pozisyonları getirdiğini vurguladı.

"Topla oynadıkça işler kötüye gidiyor"

"Fenerbahçe, Olympiakos maçıyla birlikte nur topu gibi bir set oyunu problemine sahip" diyen Emre Özcan şu tespitlerde bulundu:


"Sezon başından beri kendisini sıklıkla hissettiren bu durum bu maçla erken bir şekilde tavan yaptı ve önemli uyarıları takip edilmesi açısından Vitor Pereira’ya bıraktı. Portekizli hoca geldiğinden beri iyi bir geçiş takımı olma çabası içindeki Fenerbahçe, bu oyunu oynayabileceği maçlarda gayet iyi sonuçlar aldı. Hatayspor maçında topu tamamen rakibe bıraktılar ve Hatayspor’un arkada bıraktığı alanlara özellikle ikinci yarıda harika hücum ettiler. Fakat topun Fenerbahçe’de kaldığı maçlar sezon başından beri genellikle problem oldu. Ligdeki 5 galibiyet ve Frankfurt deplasmanındaki beraberlikte Fenerbahçe’nin topla oynama oranı ortalama %49.9'du. Sivasspor’a karşı %65'le sahadan beraberlikle ayrılan sarı-lacivertliler, 2–0 yenildiği Başakşehir’e karşı da topa %63'le sahip oldu. Dünkü maç da 62. dakikada 2–0 olduğunda Fenerbahçe’nin topla oynama hanesinde %64 yazıyordu. Ama ikinci golden sonra konsantrasyon tamamen dağılınca kalan bölümde topla çok daha rahat görünen Olympiakos’a karşı maç %56'yla bitti. Kötü performans gösterilen ve kötü sonuçlar alınan maçlarda ortalama %64 görülürken, alınan beş galibiyetin hiçbirinde %60'ın üzerine çıkmayan ve genel ortalaması %50'nin altında olan Fenerbahçe’ye karşı nasıl problem yaratırsınız sorusuna dair cevaplar da Olympiakos maçıyla birlikte biraz daha netleşmeye başlamış olabilir."

"Marcel Tisserand aranıyor"

Emre Özcan yazısını şöyle tamamladı: "Fenerbahçe’nin kanat beki problemi devam ediyor. Doğru ikili hala bulunabilmiş değil ve şu ana kadar Ferdi-Nazım dışında umut vadeden bir çift de olmadı. Oyun kanat bekleri üzerinden sette genişlemiyor ve bu ciddi sorunlar çıkarmaya devam ediyor. Dünkü maç özelinde üç stoperden birinin fazlalık haline dönüşmesi de dezavantaj oldu. Marcel Tisserand’ın sağdaki etkinliği çok daha fazla aranıyor ve Filip Novak ters ayakla oyun kurulumunda eksi yazmaya devam ediyor. Arkada üç stoper varken Mert Hakan-Gustavo ikilisi de profil olarak çok doğru bir çift değil gibi. Oraya Miha Zajc ya da Jose Sosa tarzında oyun kurma temelli ve pas kalitesi yüksek bir oyuncu da maçtan bağımsız yapı için şart görünüyor. Dolayısıyla Vitor Pereira’nın geliştirmesi gereken şey çok ve bunlardan ilki topun Fenerbahçe’de kaldığı zamanlar olacak gibi. Olympiakos iyi hazırlanmış ve uygulanmış planıyla muhtemelen bunu bir kez daha gösterdi."

Fenerbahçe'nin bu sezon oynadığı maçlardaki aldığı sonuçlar ve topla oynama süreleri:


Süper Lig

  • Adana Demirspor 0-1 Fenerbahçe / %48 Topla Oynama %52
  • Fenerbahçe 2-0 Antalyaspor / %58 Topla Oynama %42
  • Altay 0-2 Fenerbahçe / %41 Topla Oynama %59
  • Fenerbahçe 1-1 Sivasspor / %65 Topla Oynama %35
  • Başakşehir 2-0 Fenerbahçe / %37 Topla Oynama %63
  • Fenerbahçe 2-1 Giresunspor / %52 Topla Oynama %48
  • Hatayspor 1-2 Fenerbahçe / %66 Topla Oynama %34


UEFA Avrupa Ligi

  • Eintracht Frankfurt 1-1 Fenerbahçe / %57 Topla Oynama %43
  • Fenerbahçe 0-3 Olympiakos / %56 Topla Oynama %44

 

UEFA Avrupa Ligi Play-Off

  • Fenerbahçe 1-0 Helsinki - 
  • Helsinki 2-5 Fenerbahçe / %40 Topla Oynama %60
Senin için hazırladığımız haberler