Fenerbahçe'de devrim: Hem şampiyonluk hem gençlik!

Cüneyt Muharremoğlu
23.08.2021 - 21:21 | Son Güncellenme: 24.08.2021 - 13:18

Fenerbahçe artık şampiyonluk istiyor. Teknik direktör Vitor Pereira bunu gerçekleştirmek için bütün çabasını gösteriyor. Ve şampiyonluğu alırken gençlik devrimi de yapmak amacında.

Fenerbahçe'de devrim: Hem şampiyonluk hem gençlik!

AJANSSPOR-İNCELEME

Kuşkusuz Fenerbahçe yönetiminin yeni sezondaki en büyük sürprizi takımın başına Vitor Pereira'yı getirmek oldu. Adı açıklandığında kamuoyu resmen şoke oldu. Açıkçası kimsenin aklına dahi gelmemişti bu ihtimal. Haliyle ilk etapta taraftarda bir hayalkırıklığı duygusu oluştu.

Ali Koç, ipleri tamamen hocaya bıraktı

Ancak 2015-16 sezonunda takımı çalıştıran Pereira, şu gün itibarıyla camiayı ikna etmişe benziyor. Bunun nedeni de cesareti. En büyük hayali büyük bir takımla başarıyı yakalamak olduğunu söyleyen Portekizli, bunun için gözü kara davranıyor. İnandığı yolda yürüyerek, hedefine kavuşacağını düşünüyor. Geride kalan 3 sezonda her türlü modeli denese de başarıyı yakalayamayan Ali Koç yönetimi de bu defa tüm inisiyatifi teknik direktörüne bırakmış görünüyor.

Dış seslere kulaklar tıkandı

Gerek Koç yönetimi gerekse Vitor Pereira, "Kamuoyu ne der?" gibi dış seslerin sorularıyla pek ilgilenmeden, bu sefer yoğurdu bildikleri gibi yiyecekler. Geride kalan 3 resmi maç önemli ipuçları verdi. Bu 3 maçın da kazanılmış olması önemli ancak ondan daha da dikkat çekici olan Pereira'nın tutumu. Nedir bu tutum? Bu tutum azim, ruh, kararlılık ve başarıyla birlikte gençlik devrimi...

Pereira'dan yeni transfer Caulker kararı 

1-Geçen sezonun en çok övülen stoperlerinden Steven Caulker, transfer edilmiş olsa da Pereira, sistemine uymadığı için sahaya sürmedi. Alıcı çıkarsa, belki resmi maç görmeden Fenerbahçe'den ayrılacak. Başka zaman olsa yönetim olası tepkilerden dolayı buna cesaret edemeyebilirdi.

Koreli Kim geldi, kanatlara takviye bekleniyor

2-Pereira, Türkiye'de çok kimsenin göze alamadığı üçlü savunmayı oturtmakta kararlı görünüyor. Bu uğurda Koreli Kim de transfer edildi. Muhtemelen kanatlara yapılacak takviyelerle arzulanan sistemin başarı oranı yükselebilir.

İstenmezken ilk 11'e: Zajc, Thisserand ve Gustavo.. 

3-Pereira ile birlikte ilk etapta gönderilmesi beklenen futbolcular sürpriz şekilde sezona en iyi girişi yapanlar oldu. Zajc, Thisserand ve Gustavo en çarpıcı örnekleri oldu. Bu üç oyuncu, Pereira'nın elinde takımın temel taşlarına aday oldu. Bugün itibarıyla 'Sosa-Gustavo ikilemi' son buldu.

Mesut Özil faktörü

4-Daha önceki döneminde takımın yıldızı Van Persie ile büyük sorunlar yaşamıştı Pereira. İkinci gelişinde de herkes bu sorunu aklına getirip, "Acaba benzer sıkıntı Mesut Özil ile yaşanır mı?" diye sordu. Açılış maçında attığı golle 3 puanı getiren Özil, Antalya maçında da yedekten gelip asist yaptı. Özil'in Pereira'nın sistem ve planlarına sadakati bu sezonun kaderini çizecektir. Süper yıldız, hazırlık kampından ilk üç maça kadar bu çizgide gideceğini gösterdi.

Genç oyuncular sahada

5-Kuşkusuz Pereira'nın bugün itibarıyla en büyük devrimi genç oyuncular oldu. Muhammed Gümüşkaya ve Arda Güler'e Helsinki ve Antalya maçında forma vererek, Fenerbahçe'nin yıllardır düşünü kurduğu özkaynak oyuncusu özlemini gidereceğinin işaretlerini verdi. İki genç oyuncu da iki maçta 1 gol ve 1 asist üreterek, umutların boşa çıkmayacağı duygusunu besledi.

Pereira, ilk geldiğinde de gençlere şans vermişti

6-Pereira, 2015-16 sezonunda da gençlere şans tanıdı. Toplam 9 oyuncuya forma verdi. Ancak bunların çoğu Ziraat Türkiye Kupası'ndaydı. Pereira 6 yıl önce Süper Lig'de 20 yaşındaki Ramazan Civelek'e 2 maçta toplam 55 dakika, 20 yaşındaki Uygar Mert Zeybek'e 1 maçta 3 dakika ve 19 yaşındaki Melih Okutan'a da 1 maçta 17 dakika süre vermişti. Yani toplam 3 oyuncuya 4 maçta 75 dakika!

Muhammed Gümüşkaya ve Arda Güler, Pereira'nın yüzünü kara çıkartmadı

7-Pereira'nın Ziraat Türkiye Kupası başladığında başta Muhammed ve Arda olmak üzere, daha çok altyapı oyuncusuna şans vereceği de kuvvetle muhtemel. Çünkü bunun güçlü işaretini zaten ilk 3 önemli resmi maçta iki gence güvenerek gösterdi. 16 yaşındaki Arda Güler ve 20 yaşındaki Muhammed Gümüşkaya'ya bir Avrupa bir de lig maçında şans verdi. Arda, 2 maçta 27 dakika, Muhammed'e de 92 dakika sahada kaldı. Üstelik Muhammed, Antalya maçında ilk 11 başladı. Böylece ilk 2 resmi maçta iki genç oyuncu toplam 118 dakika süre almış oldu. Pereira'nın ilk döneminde şans verdiği en genç oyuncu 18 yaşındaki Muhammed Samed Karakoç'tu. Bu dönemse yaş skalasını Arda ile 16'ya kadar indirdi.

VİTOR PEREİRA'NIN GENÇ OYUNCU KARNESİ


2021-2022 SEZONU

Şans verilen toplam genç oyuncu sayısı: 2

Süper Lig'de oynatılan toplam maç sayısı ve süre: 2 maç ve 67 dakika.

Avrupa Ligi'nde oynatılan toplam maç sayısı ve süre : 2 maç ve 51 dakika

16 yaşındaki Arda Güler: Süper Lig'de 1 maçta 3 dakika, Avrupa Ligi'nde 1 maçta 23 dakika

Muhammed Gümüşkaya: Süper Lig'de 1 maçta 64 dakika, Avrupa Ligi'nde 1 maçta 28 dakika, 

2015-2016 SEZONU

Şans verilen toplam genç oyuncu sayısı: 9

Süper Lig'de oynatılan toplam maç sayısı ve süre: 4 maç ve 76 dakika

Zirat Türkiye Kupası'nda oynatılan toplam maç sayısı ve süre: 25 maç ve 1758 dakika

Avrupa Ligi'nde oynatılan toplam maç sayısı ve süre : 1 maç ve 21 dakika

18 yaşındaki Muhammed Samed Karakoç: Zirat Türkiye Kupası'nda 2 maçta 92 dakika.

19 yaşındaki Melih Okutan: Süper Lig'de 1 maçta 17 dakika, Zirat Türkiye Kupası'nda 2 maçta 115 dakika.

19 yaşındaki Savaş Polat:  Zirat Türkiye Kupası'nda 1 maçta 90 dakika.

20 yaşındaki Egemen Zengin: Zirat Türkiye Kupası'nda 1 maçta 90 dakika.

20 yaşındaki Ramazan Civelek: Süper Lig'de 2 maçta 56 dakika, Ziraat Türkiye Kupası'nda 8 maçta 559 dakika.

20 yaşındaki Yasir Subaşı: Zirat Türkiye Kupası'nda 2 maçta 180 dakika.

20 yaşındaki Cem Koca: Zirat Türkiye Kupası'nda 1 maçta 46 dakika.

20 yaşındaki Uygar Mert Zeybek: Süper Lig'de 1 maçta 3 dakika, Zirat Türkiye Kupası'nda 7 maçta 496 dakika, Avrupa Ligi'nde 1 maçta 21 dakika.

20 yaşındaki Semih Ergül: Zirat Türkiye Kupası'nda 1 maçta 90 dakika.

Senin için hazırladığımız haberler