Fenerbahçe'de Pro Lisans bilmecesi!

16.03.2020 - 18:49 | Son Güncellenme: 16.03.2020 - 19:21

Fenerbahçe'de Pro Lisans bilmecesi!

Fenerbahçe'de prolisanslı teknik adam bulumaması halinde ne olur? Zeki Murat Göle ile devam edilirse yaptırımları nedir? TFF talimatları bu konuda kesin olarak ne diyor? Uzman hukukçu avukat Emin Özkurt Ajansspor için değerlendirdi.

Fenerbahçe'de Pro Lisans bilmecesi!

AJANSSPOR ÖZEL / BARIŞ ŞEHİRLİOĞLU

Fenerbahçe'de Ersun Yanal'ın ayrılığı yönetimi hazırlıksız yakaladı. Acele karar vermek istemeyen Fenerbahçe başkanı Ali Koç ve yönetimi tarafından listedeki yeni teknik adam adayları tek tek incelenerek değerlendirmeye alınıyor. Sarı Lacivertliler ilk etapta Takımı sezon sonuna kadar götürecek geçici bir çalıştırıcı getirmenin planlarını yapıyor. Pro Lisans sahibi olmayan Zeki Murat Göle Yukatel Denizlispor ve İttifak Holding Konyaspor maçlarında takımı yönetti. TFF talimatlarına göre Göle'nin 2 haftalık süresi sona erdi.

TFF talimatındaki yer alan o madde; "Profesyonel takımları bulunan kulüpler, zorunlu kadrolardan herhangi birinin boşalması halinde, iki hafta içerisinde boşalan kadroyu tamamlamak zorundadırlar. Aksi halde ilgili kulüp hakkında Futbol Disiplin Talimatı Talimatlara Aykırılık maddesi hükümleri uygulanır." Bu madde ile birlikte Türkiye Futbol Federasyonu displin talimatlarına göre bir kulüp bu durumda İHTAR" konunun çözüme kavuşmaması halinde "PARA CEZASI" ile karşı karşıya kalacak.

Özellikle talimatlardaki bir madde dikkat çekiyor. "Amatör takımlar, iki haftalık süre içinde teknik sorumlu görevlendirmezler ise İl Temsilcileri, bu kulüplere ihtar yazısı gönderir. Kulüpler, ihtar yazısının tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde teknik sorumlu görevlendirmezler ise kulübe bu sürenin sona ermesinden sonraki teknik sorumlu görevlendirilmeyen tüm müsabakalarda hükmen mağlubiyet cezası verilir." ibaresi var. Amatör kulüplere hükmen mağlubiyet hükmü bulunurken süper lig kulüpleri ile ilgili ceza maddesinde boşluk olduğu görülüyor. Bu noktada her şey Türkiye Futbol Federasyonu disiplin kurulunun insiyatifine kalıyor.

Fenerbahçe ceza riski altında mı?

Eğer Fenerbahçe Pro lisansa sahip bir teknik adamı Kayserispor maçına kadar bulamazsa yukarıdaki TFF talimatları maddesinde açıkladığımız gibi sırasıyla ihtar, para cezası ve disiplin kurulunun insiyatifine bağlı olarak hükmen mağlup sayılma cezası alma ihtimali doğabilir. 

Geçici antrenör kim olacak?

Sarı lacivertliler için geçici teknik adam olarak kulübün altyapısında görevli olan Şenol Çorlu ve Serdar Dayat en kuvvetli adaylar olarak gözüküyor. Fenerbahçe yönetimi bu iki isim dışında da yeni bir ismi getirerek görevlendirmeyi planlar arasında tutuyor. Altay teknik direktörü Yalçın Koşukavak ile görüşüldüğü iddiaları gündeme gelmişti. Ancak talimatlara göre Bu sezon Bursaspor'dan sonra Altay'ın başına geçen tecrübeli teknik adamın aynı sezonda 3. takımı çalıştırması mümkün değil. Koşukavak da Fenerbahçe ile bir görüşmesinin olmadığını Ajansspor'a açıkladı.

TFF Teknik Adamların Statüsü Ve Çalışma Esasları Talimatı Madde 3 uyarınca 'profesyonel teknik adamlar' bir kulüple yazılı sözleşme yapmış olan, kendisine futbol faaliyetleri kapsamında yaptığı harcamalardan daha fazla miktarda ödeme yapılan ve TFF’den profesyonel takım çalıştırma lisansı almış teknik adamlardır. Aynı talimatın 4. maddesine göre talimatın 3. maddesinde belirtilen tanımın dışında kalan tüm teknik adamlar amatör lisanslı teknik adam olarak kabul edilirler ve profesyonel takımlarda amatör teknik adamlar görev alamazlar.

Talimatın 6. maddesine uyarınca bir teknik adamın, bir kulüpte görev alabilmesi için bağlı olduğu kulübü adına TFF nezdinde tescil edilmiş olması zorunludur. Kulüplerde görev yapacak olan teknik adamların UEFA veya TFF tarafından düzenlenen lisans kurslarından mezun olmuş veya TFF’ den denklik belgesi almış olması zorunludur. TFF tarafından düzenlenen müsabakalara ancak TFF nezdinde tescil edilmiş teknik adamlar katılabilirler. Teknik adamlar, transfer ve tescil dönemlerine bağlı kalmaksızın TFF tarafından kulübü adına her zaman tescil edilebilirler.

Talimat'ın Özel Çalışma İzni’ni düzenlediği 8. madde uyarınca UEFA PRO, UEFA A, Atletik Performans Antrenörü veya TFF A Kaleci Antrenörü kurslarının ilk aşamasını tamamlayan ve diğer aşamalarına katılmayı taahhüt eden teknik adamlar, TFF FGD tarafından bir defaya mahsus olmak üzere verilen izin ile ilgili kurslar için belirtilen çalışma alanlarında görev yapabilirler. Bu Talimat maddelerine aykırılık durumunda yine Talimat’ın 9. maddesine göre talimatta belirtilen esaslar dışında hiç kimse, bir kulüpte bir teknik adamın görevlerini üstlenemez. Hiç kimse ilgili takımın statüsüne uygun kategorideki teknik adam lisansı, TFF’ye tescil edilmiş bir sözleşmesi olmaksızın, bir futbol takımını fiilen müsabakaya hazırlayamaz, yönetemez ve yönlendiremez. Bu fıkra hükümlerini ihlal eden kişiler 1 yıl hak mahrumiyeti ve bu kişilerin mensubu olduğu kulüplere Süper Lig için 100.000.-TL’ 1. Lig için 25.000.-TL, 2. Lig için 10.000.-TL, 3. Lig için 7.500.-TL para cezası verilir."

Sonuç olarak, TFF tarafından verilen özel izin ile teknik adamlık yapan Zeki Murat Göle, TFF Teknik Adamların Statüsü Ve Çalışma Esasları Talimatı uyarınca bir defaya mahsus TFF tarafından 2 hafta süreli aldığı izni tekrar alamayacağı için futbol takımını fiilen müsabakaya hazırlayamayacak, yönetemeyecek ve yönlendiremeyecektir yani teknik adamlık yapamayacaktır. Bu Talimatın ihlal edilmesi halinde ise Zeki Murat Göle 1 yıl hak mahrumiyeti, Fenerbahçe Kulübü ise 100.000 TL para cezasıyla cezalandırılacaktır.

Uzman Hukukçu Avukat Emin Özkurt'un değerlendirmelerinden yola çıkarak Fenerbahçe Zeki Murat Göle ya da başka bir yardımcı antrenör ile maça çıkmak dahil olmak üzere Antrenmanlara da hazırlanamaz. Emre Belözoğlu ve Volkan Demirel de şu an bu görevi TFF'nin teknik adam çalışma statüsüne aykırı durum oluşturacağından yürütemez, .Bu durum Fenerbahçe'yi yardımcı antrenör ve kulüp olarak ceza alma riski ile karşı karşıya bırakır. Fenerbahçe'nin talimatlara aykırılık oluşturmaması adına acil olarak prolisans sahibi bir teknik adamı takımın başına getirmesi gerekiyor.

 

Senin için hazırladığımız haberler