"Fenerbahçe'den gitse hayır demem"

16.03.2021 - 09:59 | Son Güncellenme: 16.03.2021 - 16:46

Spor yazarı ve yorumcusu Mehmet Demirkol, Fenerbahçe'yi Beşiktaş ile oynayacağı derbi maç öncesinde analiz etti. Demirkol, Gençlerbirliği yenilgisini değerlendirirken, teknik direktör Erol Bulut için de "Gitse hayır demem" ifadelerini kullandı. İşte Demirkol'un değerlendirmeleri...

"Fenerbahçe'den gitse hayır demem"

AJANSSPOR-HABER

Fenerbahçe, Spor Toto Süper Lig’in 30. haftasında Gençlerbirliği’ni konuk etti. Sahadan 2-1’lik galibiyetle ayrılan başkent temsilcisi oldu. Bu sonuçla birlikte, 2020-2021 sezonunda iç sahada toplam 6 mağlubiyet alan Fenerbahçe, şampiyonluk yarışında büyük yara aldı ve 58 puanda kaldı. Gençlerbirliği ise aldığı galibiyetle 24 puana yükseldi fakat ligin son sırasında yer almaya devam etti. Ünlü yorumcu Mehmet Demirkol, Socrates Dergi’nin Youtube kanalındaki 'Karşı Karşıya' programında Fenerbahçe’yi değerlendirdi. Detaylar haberde...

“Erol Bulut giderse hayır demem”

Erol Bulut’un sorunları çözemediğini, hatta daha da kötüye gittiğimi belirten Mehmet Demirkol, “Fenerbahçe’nin, neden içeride iyi oynamıyor sorusunun bir sebebi var. Bunun da Erol Bulut tarafından analiz edilmesi gerekiyor. Maç sonlarında Erol Bulut’un sürekli şunları söylemesi; ‘Dışarıda çok iyiyiz, içeride neden böyleyiz, buna da çalışacağız, bakacağız…’ Bu, kötü teknik direktörlük. Dünkü yapmadığı açıklamalar sonrası ve sürekli aynı şeyi tekrar ediyor olması Erol Bulut’un bu işi çözemediğini gösteriyor. Dolayısıyla, ben diyorum ki, Fenerbahçe, teknik direktörünü sürekli değiştirmemeli, ancak bundan sonra Erol Bulut giderse, ben hayır demem" diye konuştu.

"Panik, doğru kararlar vermesini engelliyor"

Erol Bulut’un, içerideki sorunu çözmek konusunda bir ilerleme kaydedemediği gibi, gerilediğini söyleyen Demirkol konuşmasına şöyle devam etti:

"Maç içi değişiklikleri ile oyunu okuyamamasıyla vs. Oradaki muhtemelen baskılı ruh hali ve panik, doğru kararlar vermesini engelliyor. Maç önü ve maç sonu örnekleri var. Mesela Fenerbahçe, 30 dakika oyunu almıştı değil mi? Fena olmayan bir baskı yapıyordu, bir-iki pozisyon buldu, gol attı, Osayi-Samuel karşı karşıya pozisyonda kalecinin üzerine vurdu vs. gibi bir şeyler oldu. Peki, böyle bir maç nasıl döner? Bunun sebebi, sahada olan biten değil esasında. Sebebi, antrenmanda olup biten.”

“Mesut ve Sosa oynayacak durumda değiller”

Mesut Özil ve Jose Sosa’nın fizik olarak oynamaya hazır olmadıklarını ve buna rağmen Erol Bulut’un iki oyuncuyu da oynatmakta ısrar etmesinin hata olduğunu ifade eden Demirkol, “Erol Bulut’un bir numaralı hatası şu; Fenerbahçe’de hiç hazır olmayan Mesut geldi, oynayacak durumu varsa oynar. Ama hiç oynayacak durumu yokmuş, fakat oynadı. Sosa’nın oynayacak hiçbir durumu yok, fiziksel olarak çok düşük. Sosa kötü yaşıyor. Yaşına uygun, bir profesyonele uygun yaşamıyor. Yorgun, bitkin, dinç değil. Trabzon maçında mükemmel oynadı, ama bir seferlik bir şey o” dedi.

“Fenerbahçe’de biraz CV ile oynuyorsun”

Sarı-lacivertli takımda kariyerin daha fazla önemsendiğini ve hazır olan futbolcuların oynatılmadığını söyleyen yorumcu şöyle konuştu:

“Fenerbahçe’de Mesut’un nasıl 11’e girdiğine bak, bir de İrfan’ın nasıl 11 dışında kaldığına bak. İrfan hazır değil mi? Sahaya çıktığında gördük ki, herkesten daha dinamik. Fenerbahçe’nin kadro tercihleri ve forma adaleti, Erol Bulut’un, standart Alman altyapısından gelmiş bir adamın yapabileceği standartta değil. Fenerbahçe’de biraz CV ile oynuyorsun. Geçen hafta, ondan önceki hafta, Valencia niye yedek oturuyor, ben onu anlayamıyorum. Nasıl olabilir böyle bir şey? Çünkü Thiam topu kırıyor.”

“Erol Bulut, bıçak kemiğe dayanınca değişiklik yapıyor”

Demirkol, Erol Bulut’un, oyuncu değişiklikleri konusunda çok fazla beklediğini ve sadece işler çok kötüye gittiğinde değişiklikleri yapmasını eleştirdi. Demirkol, “Burada bir karışıklık var. Maçın öncesinde başlıyor iş, sahada kötüye gittiği anda da bunu görüp, hemen oyuncu değişikliği yapma gibi bir huyu yok Erol hocanın. Bekliyor, olsun istiyor. Bekliyor, bekliyor, olmayınca, bıçak kemiğe dayanınca değişiklik yapıyor. Onda da bazen panik yapıyor. Mesela Gençlerbirliği maçında üçlü savunmaya geçti diyorlar. Üçlü savunmaya falan geçmedi. Sol kanadı boşalttı, üç kişi sağ tarafta kaldı. Üçlü savunma öyle olmaz ki” diye konuştu.

“İrfan ve Pelkas’ı ceza sahasına sokman lazım”

Takımda büyük bir panik havasının hakim olduğunu ve Erol Bulut’un kadroyu iyi okuyamadığını ifade eden Demirkol,  Osayi-Samuel ve Samatta’nın kötü performanslarını eleştirdi. İrfan Can Kahveci ve Pelkas’ın mutlaka ceza sahasına girmeleri gerektiğini söyleyen Demirkol, onuşmasını şöyle sürdürdü:

“Fenerbahçe’de büyük panik var. Ve enteresandır, rakip bunu hissediyor. İlk yarıda çıkmakta tereddüt eden Gençlerbirliği, ikinci yarıda rahatça paslaşarak çıktı. Fenerbahçe takip edemiyor. Bunun sebebi, Erol Bulut’un kadroyu doğru okuyamaması. Fenerbahçe kanat hücumcusuyla falan oynayamıyor. Öyle bir kanat hücumcusu yok elinde. Osayi-Samuel anca denk gelecek, Konya maçında olduğu gibi. Gençlerbirliği maçındaki vuruşu korkunç. Fenerbahçe’nin hazır, fizik olarak yukarıda oyuncularla bir orta saha oyunu oynaması lazım. Bunun başka bir yöntemi yok. İrfan mutlaka olmalı. İrfan ve Pelkas’ı ceza sahası penceresine sokman lazım. Elindeki kadroya baktığın zaman bunun başka çıkar yolu yok. Onlar olursa, Gustavo’yla Sosa da olur. Elindeki en iyi santrfor, çok kötü oynamasına rağmen kimse, onu sahada tutman lazım çünkü Fenerbahçe’nin santrforlarında güven bunalımı var. Samatta böyle oynayamaz, böyle bir şey mümkün değil. Bu adamın bir güven sorunu var. Bu adam çökmüş, bunu ayağa kaldırmak lazım.” dedi.

“Fenerbahçe’nin yan top ve duran top sorunları var”

Mehmet Demirkol, sarı-lacivertlilerin yan top ve duran top sorunlarına değinirken, yenilen gollerdeki savunma ve kaleci hatalarını dile getirdi. Demirkol, şöyle konuştu:

“Fenerbahçe’nin, sezon başından beri yan top ve duran top sorunu var. Stoperleri nasıl karşılayacaklarını bilmiyorlar. Kalecisi, o toplara nasıl davranacağını bilmiyor. Bunda bir gram bir ilerleme olmaz mı? İlk gole bak, altı kişi yerleşmiş Fenerbahçe. Gökhan yerini kaybediyor. Gökhan sakatlanmış olabilir, niye başka birisi oraya koşu atmıyor? Bir yaklaş en azından, rahat orta açmasını engelle. Peki onu yapmadın. Altı kişi içeride Fenerbahçe ve bir tane rakip var. Serdar Aziz ne yapıyorsun? Yapmaya çalıştığın şey ne? O topa vuracaksan kafanı uzatacaksın, stoper mantığı odur. Onu geçtim, kalecinle konuşmuyor musunuz? Mesela, iki hafta önce de oldu Tisserand ve Altay arasında aynı durum. Kafaya çıkacağım dedi, baktı Altay geliyor, kapandı. Altay çıktı, topu tutamadı bile. Sen arkadaş falan tanımayacaksın, ezip geçeceksin, o topu alacaksın. Altay’ın böyle bir problemi var. Altay, karşı karşıya da kendi yaş grubunun dünyadaki en iyilerinden biri. Ancak yan toplarda en kötülerinden biri. Çıktığı zaman doğru çıkmıyor, aldığı zaman kalıyor. Bir ilerleme lazım, Altay çok genç bir kaleci, bunu yapar, ama ufak tefek ilerlemeler görmemiz lazım.”

“Fenerbahçe’yi Kadıköy’de yenmenin yöntemi, 10 kişi sabit durmak”

Fenerbahçe’de en büyük problemin forma adaleti olduğunu düşündüğünü belirten Demirkol, sarı-lacivertli takımın rakiplerini çalkalamadığını ve hareketsiz kaldıklarını söyledi. Yorumcu, sözlerini şöyle noktaladı:

“En büyük sorunun forma adaleti olduğunun kanaatindeyim. Ve oyuncuları bir oyuna ikna edememe sorunu var. Fenerbahçe’de altı oyuncu ön tarafa diziliyor, fakat hareketsiz. Kimse kıpırdamıyor. Dolayısıyla, arkada oyunu kuracak oyuncular geliyorlar, bakıyorlar, pasa çıkan kimse yok. Kaç pas gösteriyor takım? Rakibi çalkalarsın ve rakip; ‘Benim arkadaşım nerede? Rakip nerede?’ Onun bilinç kaybına uğrar. Bunu yapmıyor Fenerbahçe. Çalkalamıyor rakibi, sabit duruyorlar. Olmaz ki. Yani, Fenerbahçe’yi Kadıköy’de yenmenin yöntemi, 10 kişi sabit durmak.”

Senin için hazırladığımız haberler