Adana Demirspor Maçında Fenerbahçe'nin Golü İptal Edildi

Orhan Gülek
02.02.2023 - 21:27 | Son Güncellenme: 03.02.2023 - 00:58

Fenerbahçe'nin Adana Demirspor ile oynadığı maçta Mert Hakan ile bulduğu gol, VAR hakemi Koray Gençerler tarafından iptal edildi. İşte tüm detaylar...

Adana Demirspor Maçında Fenerbahçe'nin Golü İptal Edildi

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Süper Lig'in 21. Haftası'nın kapanış maçında Fenerbahçe, deplasmanda Adana Demirspor ile 1-1 berabere kaldı. Sarı lacivertliler 1 puanı 88. dakikada gelen kolle kurtarsa da, lider Galatasaray ile puan farkı 6'ya çıktı. Ancak maçta iptal edilen bir gol büyük tartışmaya sebep oldu. Fenerbahçe cephesi maçtan sonra ateş püskürdü. Söz konusu tartışmalar Mert Hakan Yandaş'ın 14. dakikada bulduğu ama elle temas gerekçesiye iptal edilen golüyle yaşandı. 

Gol, VAR'dan döndü

Karşılaşmanın hakemi Ali Palabıyık, 2.5 dakika süren inceleme sonunda Mert Hakan Yandaş'ın gol öncesi elle oynadığını işaret ederek VAR hakemi Koray Gençerler'in golü iptal ettiğini açıkladı.

VAR'a göre elle temas var

IFAB'ın Futbol Oyun Kuralları kitabının 12. Maddesi'ndeki "Faul ve Fena Hareketler" bölümündeki tanım şöyle: “Topa Elle Müdahale Etmek” başlığı altında “(oyuncu) top eline/koluna kazara bile olsa temas ettikten hemen sonra bir gol atarsa..” 

VAR, Yandaş'ın gollük vuruşu yapmadan hemen önce topun koluna temas ettiğine hükmetti ve bunu da orta hakem Ali Palabıyık'a iletti. Palabıyık da golü iptal etti. 

İlgini Çekebilir
CANLI | Adana Demirspor - Fenerbahçe
Habere Git

Hakem monitöre gitmiyor ama...

Bu kural, yoruma kapalı. Yani VAR, "Topa elle temas var" diyorsa, orta hakem buna uymak zorunda kalıyor.  VAR monitörüne gitmesine gerek olmuyor. Burada kritik nokta, VAR'ın elle teması net bir şekilde tespit etmesi. Yayıncı kuruluşun ekrana getirdiği görüntülerde Mert Hakan Yandaş'ın elle temasına dair tartışmasız bir görüntü yok. Elle teması gösteren çok net ama ekrana yansımayan bir açıya dair görüntü VAR'ın elinde varsa, durum değişir. Fakat yoksa, golün iptali büyük tartışmaya neden olur. 

Yorumcular kararı yanlış buldu

Yandaş'ın VAR'dan iptal edilen golüne dair kararı futbol yorumcuları tarafından genel olarak yanlış bulundu. Yorumcular, pozisyonun net bir kanıt sunmadığını dile getirdi.

Mert Hakan'dan paylaşım

Adana Demirspor'a muhteşem bir gol atan fakat VAR'dan dönen Mert Hakan Yandaş, maç sonunda bir paylaşımda bulundu. 28 yaşındaki oyuncu, sosyal medyadan sitem etti.

"Yazıklar olsun"

Mert Hakan Yandaş, Twitter hesabından attığı golü paylaştı. Tecrübeli futbolcu, "Arayın bulursunuz… Yazıklar olsun" ifadelerini kullandı.

Senin için hazırladığımız haberler