Fenerbahçe’nin zemin sorunu ne zaman çözülecek? Tarih verdiler…

24.02.2021 - 12:54 | Son Güncellenme: 24.02.2021 - 13:03

Son dakika haberleri… Fenerbahçe'nin Göztepe maçındaki görüntüsüyle futbol oynamayı zorlaştıran Ülker Stadı eski haline nasıl gelecek? Uzmanlar sahanın yeniden halı gibi olması için yapılacakları ve maliyetini açıkladı. İşte detaylar…

Fenerbahçe’nin zemin sorunu ne zaman çözülecek? Tarih verdiler…

AJANSSPOR-HABER

Kendi sahasında bu sezon 5 yenilgi alan Fenerbahçe rakipleri dışında Ülker Stadı’nın zeminiyle de mücadele veriyor. Sahanın son Göztepe maçındaki hali zeminle ilgili tartışmaları iyice alevlendirdi. Fanatik’te yer alan habere göre Kadıköy’ün zemini en erken 1 ayda düzelebilecek.

İstanbul'daki kar yağışı mahvetti

Sarı-lacivertliler, Karagümrük’le 13 Şubat’ta deplasmanda karşılaştı. Kar yağışı bir gün sonra başladı ve yaklaşık 3 gün etkisini gösterdi. Bu durumda stadın zemininin mutlaka kapatılması gerekiyor. Sonrasında temizliği daha kolay oluyor. Fenerbahçe’nin sorununun, karın erimesi sonrası bir bakım problemi olduğu düşünülüyor. 

Kum dökmek hataydı

Ülker Stadı’nda karın erimesi sonucu zemin iyice çamurlaştı, ayrıca temizleme yöntemi sırasında çimlere zarar verildi. Çimin kayıp olduğu bölgelerin üstü de bir bakıma hatayı kapatmak adına kumla örtüldü. Normalde dökülen kumun, zeminde gözükmemesi gerekiyordu. 

Antalya maçı öncesi ekim şart

Uzmanlara göre 4 Mart’taki Antalya maçı öncesi ekim yapılması gerek. Sulama ve çim köklerinin havalandırılması adına sahaya delme işlemi gerçekleştirilmeli. Tohum ekildikten sonra üzerine kumlama yapılmalı ve organik besleyici gübre atılmalı. Bu işlemler yaklaşık 2 gün sürüyor. 10 gün de sulama yapılarak, zeminin rahat bırakılması ve kuş bile konmaması şart. Bu süreçte makina asla girmeyecek, saha hem nefes hem de güneş (yapay ışı ve ısı sistemleri kullanılarak) alacak. 

Maliyeti 25 bin TL

Bu uygulamadan ilk etapta yüzde 60 oranında bir verim alınır ve Antalya maçı sonrası bir bakım daha yapılarak oluşan yüzde 25’lik kayıp giderilerek, yüzde 80 oranında zemin toparlanabilir. Bunun maliyetininse yaklaşık 25 bin TL’yi bulacağı belirtiliyor. Kaliteli bir stat zemin bakımının aylık masrafı da 60-70 bin TL civarında. 

Sezon sonu yenileme şart

Sezon sonunda zeminin kaldırılarak yenilenmesi (Ülker Stadı’nda kullanılan doğal hazır rulo çim üzerine çakma hibrit) işleminin de 200 bin Euro olduğu belirtiliyor. Bu arada statların güneş ışığı açığını kapatmak adına kullanılan yapay ışık ve ısı sistemlerinin 5 tanesi, yaklaşık 500 bin Euro. Bunun ayda elektrik maliyeti de yaklaşık 100 bin TL’yi buluyor. 

Senin için hazırladığımız haberler