Fenerbahçe'ye kötü haber: Belarus örneği...

Feride Kara
28.07.2022 - 23:45 | Son Güncellenme: 29.07.2022 - 08:17

Fenerbahçe tribünlerinin Dinamo Kiev maçında yaptığı Putin tezahüratı sarı lacivertlilerin başını ağrıtacak. Putin'e destek veren Belarus takımlarına uygulanan yaptırım Fenerbahçe için kötü haber niteliği taşıyor.

Fenerbahçe'ye kötü haber: Belarus örneği...

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Fenerbahçe ile Dinamo Kiev arasında oynanan Şampiyonlar Ligi 2. Eleme Turu rövanş karşılaşmasında Fenerbahçe taraftarının rakip oyuncuların tahrikine kapılarak yaptığı “Vladimir Putin” tezahüratı, kulübün dertsiz başına dert açacak nitelikte. Nitekim UEFA maçın hemen ertesi günü, muhtemelen UEFA temsilcisinin raporu ve gelen tepkiler doğrultusunda Disiplin Talimatı’nın 32. Maddesi'nin 4. Bendi'ne göre soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Rusya adeta futboldan silindi

Peki bu soruşturma sonucunda Fenerbahçe’ye ceza gelir mi?

Öncelikle bu soruşturmanın konunun hassasiyeti nedeniyle alışılmışın çok dışında olduğunu söylemek gerekiyor. Çünkü UEFA ve FIFA,  Putin’in emri ile Ukrayna’ya işgalin başlaması sonrasında tüm Rus takımlarını turnuvalardan ihraç ederek bu ülkeyi  futboldan adeta sildi. 

Belarus takımlarına yaptırım

Bunun ardından Putin’i açıkça destekleyen ve Rus ordusuna her türlü lojistik desteği veren Belarus’un takımlarına da yaptırım uygulandı. Bu takımlar ihraç edilmedi ama Belarus dışında seyircisiz oynamaya mecbur bırakıldı. 

İlgini Çekebilir
Emre Belözoğlu'ndan Fenerbahçe'ye eleştiri
Habere Git

Konyaspor- Bate Borisov örneği

Nitekim Konyaspor da Belarus ekibi Bate Borisov ile ilk maçını rakip ve UEFA ile anlaşarak seyircisiz olarak Konya’da oynadı. Hatta Köln kulübü Belarus kulüplerinin de her türlü organizasyondan ihraç edilmesi için UEFA Başkanı Çeferin’e mektup yazdı. Birçok Avrupa ülkesi de Köln'e bu konuda destek verdi. 

Putin'e destek yaptırım getiriyor


Yani Putin’e destek vermek veya destekleyici görüş belirtmek de UEFA tarafından yaptırıma maruz kalmakta. İşte tam bu noktada Fenerbahçe taraftarının bir bölümünün tüm dünyada “Persona non grata” yani istenmeyen adam ilan edilen Vladimir Putin lehine tezahürat yapmaları ciddi bir ihlal anlamı taşıyor. (Olayın etik ve ahlaki kısmını ise zaten tartışmaya bile gerek yok. Tek cümleyle aşırı derecede kötü bir davranış) 

Disiplin müfettişi raporu yazacak

Peki soruşturma nasıl ilerleyecek? İlk aşamada UEFA’nın soruşturma için atadığı müfettiş, başta her iki kulübün yetkilileri olmak üzere olayın taraflarının, hakemlerin ifadelerine başvuracak. Bunun yanında maçın ham canlı yayın kayıtlarını inceleyerek durum tespiti yapmaya yapılacak. Müfettiş daha sonra raporunu UEFA Etik ve Disiplin Komitesi’ne yollayarak soruşturmayı tamamlayacak. 

Fenerbahçe'nin ceza alabileceği maddeler

Komitenin raporu inceleyerek ya cezaya gerek olmadığına karar vermesi veya UEFA Disiplin Talimatı’nın bu olayla ilişkilendirilebilecek iki maddesinden birine göre ceza vermesi olası görünüyor. Bunlarda biri daha muhtemel görünen 16. Maddenin 2/e bendi. Buna göre kötü hareketler, sözler, yabancı madde fırlatılması, değişik kışkırtıcı mesajlar, siyasi, ideolojik veya saldırgan içerik ve mesajlar cezaya neden oluyor. Talimatın 14. Maddesinde ise ırkçı ve ayrımcı hareketler başlığının altında “insanlık onurunu kırıcı” şeklinde bir cümle de yer almakta. 

Para cezasının yanı sıra tribün de kapatılabilir

İşte bütün bunları değerlendirecek olan UEFA Etik ve Disiplin Komitesi, kararını verdikten sonra cezanın ne olacağını açıklayacak. Daha önce bu tip durumlarda para cezası uygulayan UEFA, Ukrayna-Rusya probleminin yarattığı ekstra baskı ile yüklü bir para cezası ya da kısmi tribün kapama artı para cezası şeklinde de bir karar alabilir.

Senin için hazırladığımız haberler