Fenerbahçe'ye milyarlık limit!

06.09.2020 - 17:35 | Son Güncellenme: 06.09.2020 - 17:41

Fenerbahçe son dakika haberleri... Fenerbahçe yeni transferlere neden lisans çıkartamadı? Bankalar Birliği ile görüşmeler ne durumda? Yeni transferler ne zaman sahada olacak? Takımdan hangi oyuncular gitti? Vedat Muriç, Lazio'ya transfer olursa katkısı ne olacak? İşte detaylar...

Fenerbahçe'ye milyarlık limit!

Barış ŞEHİRLİOĞLU-AJANSSPOR

Fenerbahçe, 11 Eylül Cuma günü Rize deplasmanında yeni sezonu açacak. Transferin adeta şampiyonu olan sarı lacivertli kulüp, buna karşın yeni isimlerine henüz Türkiye Futbol Federasyonu'ndan (TFF) lisans çıkartabilmiş değil. Sarı lacivertlilerin 5 günlük bir süresi kaldı. Lisans çıkartılamamasının temel nedeni sapma oranıyla birlikte 178 milyon liralık Takım Harcama Limiti... Söz konusu limit tutarı değil yeni transferlere, eldeki kadroya bile yetmiyor.

Yeniler Rize'de sahada

Fenerbahçe, uzun süre TFF'den limit hesaplarını değiştirmesini istedi ancak sonuç alamadı. Geriye Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile borç yapılandırma anlaşması seçeneği kaldı. Kulüp, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor gibi 5 yıllık bir borç yapılandırma anlaşmasının çözüm olamayacağını, ana para geri ödemesi başladığında yürümeyeceğini vurgulayarak, en az 10 yıllık bir süre talep etti.

İşte günlerdir süren görüşmelerde artık imza aşamasına gelindi. Lig başlamadan önce imzaların atılması ve böylece yeni transferler; Gökhan Gönül, Caner Erkin, Filip Novak, Jose Sosa, Sinan Gümüş, Lemos, Enner Valencia, Mame Thiam ve İsmail Yüksek'in lisansının çıkartılması bekleniyor.

Fenerbahçe'nin TBB ile imza aşamasına getirdiği anlaşmanın temel maddeleri şöyle:

  • 2 yıl ana para ödemesi yapılmayacak
  • 3 yıl faiz ödemeli
  • Son 5 yıl ana para ödemesi yapılacak
  • 250 milyon TL kredi kullandırılacak

Milyarlık nefes geliyor

Anlaşmayla birlikte ana para ödemesi gerçekleşmeyeceği için Fenerbahçe'nin Takım Harcama Limiti sorunu kalmayacak. Fenerbahçe, anlaşma sayesinde bu yıl yapması gereken 1 milyon 200 milyon liralık kısa vadeli borç ödemesini erteleyecek. Bu da mantıken Fenerbahçe'ye tanımlanan 155 milyon liralık Takım Harcama Limiti'nin 1.2 milyar lira artması anlamına gelecek. Ancak, TFF Kulüp Lisans Kurulu'nun bu oran yerine limiti 600 milyon lira seviyelerine çıkarması bekleniyor. Bu tutar bile sarı lacivertlilerin sorununu rahatlıkla çözecek. Halihazırda yüzde 15'lik sapma payıyla birlikte limit 178 milyon lira.

Muriç'ten gelen katkı

Diğer yandan Fenerbahçe'nin Lazio'ya sattığı Vedat Muriç'ten de limite katkı gelecek. Oyuncu Lazio'ya 18+1+1 milyon Euro'ya satıldı. Bonuslar bir yana bırakıldığında garanti tutar 18 milyon Euro. Fenerbahçe, Muriç için geçen sezon Çaykur Rizespor'a 3.5 milyon Euro ödemişti. Böylece Kosovalı golcüden 14 milyon 500 bin Euro kâr etti. Rize ile yapılan anlaşma gereği kârın yüzde 15'i de Karadeniz ekibine verilecek. Bu da 2 milyon 175 bin Euro demek.

TFF Takım Harcama Limiti hesabına göre, Fenerbahçe ilk etapta bonservis bedelinin üçte birini; yani 6 milyon Euro'yu limitlerine yansıtabilecek. Güncel kura bakıldığında bu tutarın TL karşılığı ise 52.8 milyon lira.

Fenerbahçe ile Rizespor arasında yapılan anlaşmada, sarı lacivertlilerin Karadeniz ekibine vereceği 2 milyon 175 bin Euro'yu ne zaman ve ne şekilde ödeyeceğinin belli olmaması sebebiyle, söz konusu miktarın harcama limitlerine etkisi hesaba katılmadı. 

3 oyuncunun yükü de gitti

Alper Potuk, Mevlüt Erdinç ve Tolgay Arslan ile de yollarını ayıran sarı lacivertlier toplam 4.6 milyon Euro'luk maaş yükünden de kurtuldu.

Alper Potuk 1.4 milyon Euro, Mevlür Erdinç, 1.2 milyon Euro ve Tolgay Arslan 2 milyon Euro kazanıyordu. Anlaşmayla birlikte ana para ödemesi olmayacağı için limit sorunu otamatikman ortadan kalkacak olan Fenerbahçe'nin mücadelesini ezeli rakiplerine de yarayacak. Çünkü, Fenerbahçe'nin anlaşmaya imza atmasıyla birlikte TBB'nin Beşiktaş, Trabzonspor ve Galatasaray geçen sene yaptığı 5 yıllık anlaşmanın da revize edilmesi bekleniyor. Özellikle limitler konusunda Fenerbahçe'ye büyük muhalefet eden Galatasaray'ın borç yapılandırma anlaşması revize edilirse, vereceği reaksiyon merak konusu.

Senin için hazırladığımız haberler