Ferhat Gündoğdu kaosu daha büyüttü: Trabzonspor, David Ellarey, MHK ekibi

Orhan Gülek
10.03.2022 - 14:29 | Son Güncellenme: 10.03.2022 - 15:00

MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'nun 11 hakemle ilgili yaptığı açıklama Türk futbolundaki kaosu büyütecek gibi gözüküyor. Hele Trabzonspor sorusuna verdiği yanıt açıklamaya muhtaç!

Ferhat Gündoğdu kaosu daha büyüttü:  Trabzonspor, David Ellarey, MHK ekibi

Cüneyt MUHARREMOĞLU - AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu'nun aralarında Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Ali Palabıyık gibi Türk futboluna damga vuran 11 hakemle yollarını ayırmasından sonra MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, yayıncı kuruluş beIN Sports'a çıkarak açıklamalarda bulundu. Gündoğdu'nun verdiği yanıtlar yeni soruların doğmasına yol açtı. Özellikle Trabzonspor sorusuna karşı söyledikleri yeni bir açıklamaya muhtaç gibi gözüküyor.

'Ekibim' dedi ama MHK üyeleri bilmiyordu!

Ferhat Gündoğdu, listenin hazırlanmasında kimsenin katkısı olmadığını belirterek  "Bu kararda kimsenin dahli yoktur. Ne TFF Başkanı, ne kulüp başkanları ne de başka kişiler. Bu listenin hazırlanmasından ve sunulmasından tamamen ben ve ekibim sorumlu" dedi. Yayıncı kuruluşta çalışan Fanatik gazetesi yazarı Deniz Çoban ise 3 MHK üyesinin sözlerini köşesine taşıdı. Buna göre MHK üyeleri  kararı herkes gibi sosyal medyadan öğrenmişti. Karara katılmıyorlar ve yanlış buluyorlardı. Bu da şu soruyu doğurdu: MHK üyelerinin bilmediği operasyonu hangi ekip yaptı?

David Ellarey'ye niye para ödeniyor?

MHK Başkanı'nın açıklamaları TFF’ye danışmanlık yapan İngiltere Futbol Federasyonu Hakem Komitesi Başkanı ve IFAB Teknik Direktörü David Elleray'e neden ücret ödendiğini sorusuna da yol açtı. Gündoğdu'nun verdiği bilgiye göre listenin hazırlanmasında David Ellarey'in dahli yoktu ve listeyi bilmiyordu. Gündoğdu, Elleray'in hazırladığı raporun da bitmediğini söyledi.  Bu durum şu soruları getiriyor... IFAB Teknik Direktörü David Elleray'nin raporu bitmeden alelacele neye dayanarak 11 hakemle ilgili karar alındı? Elleray, görevden alınan 11 hakemle ilgili olumlu rapor verirse verirse Gündoğdu'nun eylemi için açıkladığı 'performans kriteri' nasıl yorumlanacak?

Algoritma nasıl çalışıyor?

Konuşmasında "Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus ve Ali Palabıyık kötü hakem değiller" ifadesini kullanan Gündoğdu, "TFF'nin belirlediği kategorilere göre yaratılan bir algoritma vardır. O algoritmaya göre en düşük puanda olan hakemlerimizi belirledik ve ona göre hareket ettik" dedi.  Bu sözler şu soruyu doğurdu: Her yönettiği maçta infial olan, hatta kural hatası yapan hakemler hangi algoritma ile kriterlerden geçti? Bu algoritmanın nasıl yapıldığı konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekiyor.

"Trabzonspor'un yarışta yalnız kalması karara etki etti"

Ferhat Gündoğdu'nun en tartışmalı sözleri ise Trabzonspor sorusuna verdiği yanıttı.  "Trabzonspor'un yarışta tek kalması kararda etkili oldu mu?" sorusuna MHK Başkanı, "Doğrudan etken değil ama etki eden şeylerden biri de bu oldu. Maç planlamalarını yaparken maç oynamaya çalışan takımlar, seyircinin maç dahil olduğu maçlar olacak. İlk maçlarda yeni hakemlerimize yardımcı olmamız gerekiyor. Onların mental durumunu da takip etmemiz gerekecek. Bu durum bize dolaylı bir etken oldu. Kalan haftalar için endişeye gerek yok. Biz ve hakemle güvenin. Kamuoyu insani hatayı kabul ediyor. Bu 12 hakem de hata yaptı, en genç arkadaşlar da bu hataları yapıyor. Kamuoyu genç arkadaşlarımızın hatalarını kabul ediyor" yanıtını verdi.

Trabzonspor  sözleri açıklamaya muhtaç!

Bu sözlerin açıklamaya muhtaç olduğu kesin gibi gözüküyor. Gündoğdu'nun açıklamasına göre şampiyonluk yarışı kıran kırana geçseydi bu hakemler görevlerine devam edecek, kritik maçları yönetecekti. MHK Başkanı, 'algoritmaya göre en düşük puanda olan hakemleri' bu maçlarda nasıl görevlendirecekti? Eğer, bu hakemler yetersizse niye Trabzonspor'un şampiyonluk yarışında yalnız kalması kararı etkiledi?

Senin için hazırladığımız haberler