Ferhat Gündoğdu 173 gün kabus yaşattı, son şakasını yapıp öyle gitti

Feride Kara
17.04.2022 - 19:53 | Son Güncellenme: 17.04.2022 - 20:21

173 gün MHK Başkanlığı koltuğunda oturan Ferhat Gündoğdu'nun gelişi ve yaptıkları çok sorgulanacak. Giderayak yaptığı Erkan Engin'ın ataması gibi....

Ferhat Gündoğdu 173 gün kabus yaşattı, son şakasını yapıp öyle gitti

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Geçtiğimiz yıl 19 ekim günü Merkez Hakem Kurulu’nda üyelerden Metin Tokat’ın istifa ettiği ve yerine Ferhat Gündoğdu’nun atandığı TFF internet sitesinden duyurulduğunda hakem camiasını yakından takip eden gazeteciler dahil Türk futbol tarihinin en çalkantılı ve akla hayale gelmeyecek olayların yaşanacağı bir dönemin başlangıcı olduğunu kimse düşünmemişti.

Sabri Çelik döneminde MHK'de görev yapmıştı ama...

Ferhat Gündoğdu ismi çoğu kişiye pek tanıdık gelmese de 2019’da Sabri Çelik yönetimindeki MHK’de görev yaptığı, geçmişte adının şike ve fuhuş operasyonlarında geçtiği yazılmış ama bunun üzerinde pek durulmamıştı.

Gündoğdu geldi, Serdar Tatlı gitti

Ancak Gündoğdu’nun üyeliğe atanmasının hemen iki gün sonrasında Serdar Tatlı aniden istifa ediverdi. Herkes neden, nasıl diye sorup yeni başkanın kim olacağını tartışırken, adı başkanlık için hiç anılmayan Ferhat Gündoğdu’nun 27 Ekim günü TFF internet sayfasından başkalığa getirildiği duyuruluyordu.

Gündoğdu'nun MHK başkanı olmasını kimse beklemiyordu

Bu atama gerçekten hakemliğin içinden gelen insanların bile beklemediği bir atama olmuştu. Çünkü Ferhat Gündoğdu hakemlik kariyerinde sadece 8 Süper Lig 2 de Türkiye Kupası maçı yönetmiş biriydi. Ayrıca adı 2002 yılındaki şike ve fuhuş skandalı ile anılmış bir figürdü ve böyle zayıf bir figürün MHK gibi sürekli çalkantılar içinde bulunan ve başında güçlü bir kişilik olması gereken bir kurumun başına getirilmesini kimse beklemiyordu.

Şaka yaparak gitti!

Sonrasında olanları bir kez daha burada tekrar etmeye gerek yok. Defalarca yazdık anlattık. Tahkim Kurulu’nun hakemlerin itirazını kabul edip tekrar göreve iade ettiği gün istifa etmesi gereken ancak uzun sayılacak bir süre direnmeye devam eden Ferhat Gündoğdu, 17 Nisan 2022 Pazar günü istifa etti ve Cem Yılmaz’ın tabiriyle “son şakasını” yaparak gitti.

Teamülleri yine altüst etti

Çünkü Gündoğdu cumartesi akşamı 20:30’daki Fenerbahçe-Göztepe maçında VAR koltuğunda oturan Erkan Engin’i, Pazar günü saat 13:30’da başlayan Konyaspor-Gaziantep maçına atayarak yine teamülleri alt üst eden bir görevlendirmeye imza attı. Hem de Konyaspor hafta başında yaptığı ağır açıklamada Erkan Engin adını zikretmişken. Gerçekten ancak şaka olabilecek bir atamaydı.

Planlı bir operasyonla geldi

Ferhat Gündoğdu’nun görevde kaldığı 173 günün perde arkasının ne olduğunu ilerde mutlaka yazanlar çıkacaktır. Ancak şöyle geriye dönüp bakıldığında Gündoğdu’nun MHK başkanı olarak atanması bana göre her adımı hesaplanmış planlı bir operasyondu. Kronolojik sıraya koyduğumuzda da bunun böyle olduğu açıkça görülüyor.

-19 Ekim 2021 Metin Tokat’ın istifası ve Gündoğdu’nun MHK üyeliğine atanması.

-21 Ekim Serdar Tatlı’nın istifası.

- 27 Ekim Ferhat Gündoğdu’nun başkanlığındaki yeni MHK’nin duyurulması.

- 8 Kasım TFF’nin MHK Talimatı’nda değişikliğe gidildiğini ve klasman belirlemenin sezon sürerken yapılabileceğini duyurması. (Serdar Tatlı’nın istifasına neden olduğu söylenen değişiklik)

- 8 Mart 2022 dünya futbol tarihinde görülmemiş sezon içi hakem operasyonu.

Hakemliği dip noktasına getirdi

Benim anlayışıma göre hakem camiasının içinde gerçek anlamda yer almış, arkadaşlarıyla omuz omuza mücadele vermiş hiçbir eski hakem bu operasyonun parçası olmazdı. Nitekim Serdar Tatlı da muhtemelen bu nedenle görevden ayrıldı. Bu kurguyu yapanlar Ferhat Gündoğdu’nun “kullanışlı” olabileceğini keşfetmiş olmalılar ki, bir anda gökten paraşütle kendisini başkanlık koltuğuna indirdiler ve 173 gün boyunca Türk hakemliğini dip noktasına getirdiler.

Senin için hazırladığımız haberler