Ferhat Gündoğdu Yıktı, Gitti! Hakemler İçin Ne Yapılmalı?

İsa Kethüda
18.04.2022 - 11:45 | Son Güncellenme: 18.04.2022 - 13:45

İstifa eden MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu yüzünden cepheleşen hakemler barıştırma kampına alınmalı... Talimat değişmeli, temiz sayfa açılmalı... Detaylar.

Ferhat Gündoğdu Yıktı, Gitti! Hakemler İçin Ne Yapılmalı?

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

MHK başkanlığına getirilmesiyle birlikte gerçekleştirilen 8 Mart hakem ve gözlemci operasyonunun şiddetli bir şekilde geri tepmesi üzerine uzun süre direnmesine rağmen istifa etmek zorunda kalan Ferhat Gündoğdu, hakem camiasının içinde de ciddi yaralar açılmasına neden oldu.

Hakemler ikiye bölündü

Hakemler soldaki liste (kalanlar) sağdaki liste (gidenler) şeklinde ortadan ikiye bölündü. Oysa tüm bu insanlar yıllardır birlikte görev yapan bazıları çok tecrübeli bazıları daha az tecrübeli ama kader birliği yapan ve özel uzmanlık statüleriyle yöneticileri tarafından daima korunması gereken insanlar. Tabii ki hak etmeyen veya adı adli bir olaya karışan biri olduğunda onun dışarıda kalması işin zaten doğasında var. Ancak böyle toplu, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir operasyon ne başarısızlıkla ne de adli bir vaka ile açıklanabilir.

Tek açıklama kulüp baskısı

Bunun tek açıklaması var; kulüp baskısı ve belki de şantajı. Zaten Ferhat Gündoğdu da 8 Mart'tan bu yana operasyonla ilgili en ufak rasyonel bir açıklama yapamadı ve ona bence “ezberletilen” cümleleri sarf etti. İş daha sonra öyle bir noktaya geldi, kalan hakemler öyle bir baskı altına girdi ki adeta bildiklerini unutarak kural hatası bile yapıp çok büyük hatalara imza attılar.

Yeni MHK ne yapmalı?

8 Mart operasyonuyla ayrılan hakemler Tahkim Kurulu kararıyla zaten 26 Mart'tan bu yana hakemlik vasıflarını yeniden kazanarak kadroya geri döndüler. Ancak inat uğruna bugüne kadar hala görev alamadılar. Şimdi TFF Yönetim Kurulu’nun ilk işi seçime kadar seçecekleri geçici MHK’ye dışlanan hakemlere görev verilmesinin talimatını vermek olmalı. Hemen ardından da ortadan ikiye bölünen ve cepheleştirilen hakemleri hep birlikte bir BARIŞTIRMA kampına almalılar. Bu kamp kuralların kararların konuşulacağı bir eğitim kampı değil hakemlerin sosyal bir ortamda bir araya gelip yeniden kaynaşmalarını sağlayacak uzunca bir kamp olmalı gerekirse maçlara kamptan gitmeliler.

İstatistikler bozuldu

Bunun yanında bu sezon klasman düşürme olmamalı. Çünkü tüm istatistikler bozuldu, kalan hakemler baskıdan kötüleşti, dışlananlar maç yönetemedi. İşte tam da bu nedenle temiz bir sayfa açılmalı ve tüm hakemler yeni sezonda yeni TFF ve MHK ile sıfırdan başlamalı. Tabi alttan klasman çıkmayı hak eden hakemlere klasman yükseltmesi de yapılmalı.

İlgini Çekebilir
Ferhat Gündoğdu, son şakasını yapıp öyle gitti
Habere Git

Hakemlerin kaderiyle oynamayın

Ondan sonra performansa bakılarak gidenler gitsin kalanlar yollarına devam etsin ve bir takım hesaplarla artık hakemlerin kaderleriyle oynanmasın. Ve en önemlisi sezon içinde klasman belirlemeye izin veren talimat yeniden düzenlenerek sezon sonu ve devre arası olmak üzere iki değişikliğe izin veren eski haline getirilsin.

İlgini Çekebilir
Hakem yorumcularından Ferhat Gündoğdu yorumları!
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler