MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'nun Hakem Açıklaması Yeni Sorular Doğurdu

09.03.2022 - 20:31 | Son Güncellenme: 09.03.2022 - 20:42

MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'nun görevden uzaklaştırdığı 11 hakem için yaptığı açıklama kafa karıştırdı. Gündoğdu'nun sözleri yeni soru işaretlerinin doğmasına yol açtı.

MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'nun Hakem Açıklaması Yeni Sorular Doğurdu

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK) futbol tarihinde belki de bir daha eşine rastlanmayacak, adeta bir darbe ile görevden uzaklaştırdığı hakemler konusunda yaşanan depremin artçıları sürüyor. Özellikle görevden alınan hakemler içinde Cüneyt Çakır’ın olması, depremin şiddetini daha da hissedilir hale getirdi.

Hakemlerin uzaklaştırılma nedenleri sır gibi saklanıyor

Yapılanma çalışmalarının 1. etabı olarak nitelenen bu yeni klasman belirlemesinin esas nedenleri ise kamuoyundan hala saklanıyor. Ancak haberin duyulmasının ardından Milliyet Gazetesi Yazarı Attila Gökçe’ye konuşan MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, “yeni yapılanmanın” performans, yıpranma, gençleştirmeler düşünülerek yapıldığını ifade etmiş.

Gündoğdu ayrıca “sözleşmeleri bulunan hakemlere hak ettikleri tazminat ödenecektir, görevden ayrılan arkadaşlarımızı futbolun ve camianın dışında tutmayacağız. Onlarla diyaloğumuz ve eğitim konusundaki işbirliğimiz devam edecek” açıklamasını da Attila Gökçe’ye yapmış.

Ferhat Gündoğdu'ya sorular

Şimdi birlikte MHK Başkanı'nın sözlerini irdeleyelim ve şu soruları kendisine yöneltelim.

  • Performans: Görevine son verilen hakemlerin performansları madem kötüydü o zaman neden bu kararın bir gün öncesine kadar maç yönettirdiniz. Mesela bu sezon geride kalan 28 haftada 40’a yakın VAR görevi yapmış Hakan Ceylan en çok VAR görevi alan hakem olarak neden uzaklaştırıldı? Türkiye’de hangi hakemin performansı çok çok kötü veya çok çok iyiydi?

Yıpratılmayan hakem var mı?

  • Yıpranma: Türkiye’de Süper Lig’de maç yönetip de yıpratılmayan bir hakem var mı? Mesela Avrupa’da maç yöneten çok üst düzey bir tecrübeye sahip Cüneyt Çakır veya görevi 1 yıl daha uzatılan yine bir tecrübe abidesi Fırat Aydınus hangi kriterlere göre yıpranmış bulundu?

Gençleştirme kriteri ne?

  • Gençleştirme: Görevden uzaklaştırdığınız hakemlerin içinde en az 4 tane önünde uzun yıllar olan çok genç hakem var. Gençleştirmede kriter ne oldu? Hakemler hangi kriterlere göre gönderildi? Bu hakemlerin yıpranmalarını önlemek performanslarını arttırıcı önlemler almak sizin göreviniz değil mi?
İlgini Çekebilir
MHK'ya ilk isyan! Ünlü hakem bıraktı
Habere Git

Maç başına ücret alanlar ne olacak?

  • Tazminat ödeme: Sözleşmeleri bulunan hakemler tazminat alacaksa, sözleşmesi olmayanlara ve maç başına ücret alanlara başınızın çaresine bakın mı denecek?

Zan altında bıraktığınız hakemlerle nasıl çalışacaksınız?

Görevden alınanlar camianın dışına itilmeyecekmiş Ferhat Gündoğdu’nun dediğine göre. Siz görevden uzaklaştırıp Türkiye’ye rezil edip zan altında bıraktığınız insanların sizinle bir daha birlikte çalışabileceklerine nasıl emin oluyorsunuz?

Sakatlanan, hastalanan hakem olursa...

11 hakemin Süper Lig'de görev almayacağının açıklanması ve Mete Kalkavan'ın sezon sonuna kadar maç yönetmeyeceğini açıklamasıyla havuz daraldı. Kalan hakemler içinde sakatlık, hastalık olursa yerine geçecek tecrübede hakem var mı?

Başarısız olurlarsa ne karar verilecek?

MHK, sezon başından beri hatalı karar veren hakemleri dinlendirme yoluna gidiyor. Yine havuzun daralmasıyla çok kötü bir maç yöneten hakem için ne karar alınacak? Eğer dinlendirme kararı çıkarsa yeterli sayıda hakem bulunabilecek mi?

Senin için hazırladığımız haberler