Fernando Alonso kimdir ve kaç yaşında? Alonso, hangi takımlarda çalıştı?

28.03.2021 - 15:23 | Son Güncellenme: 28.03.2021 - 15:31

Fernando Alonso kimdir ve kaç yaşında? Formula 1'in emektar pilotlarından İspanyol Alonso yeniden padoka geri döndü. 3 yıllık ayrılıktan sonra bir kez daha pistlere geri dönen Alonso'nun performansı merak ediliyor. Serhan Acar'ın "en yetenekli" pilot nitelendirmesinde bulunduğu Fernando Alonso kimdir, nereli ve kaç yaşında? Alonso şimdiye kadar hangi takımlarda çalıştı? Kaç kez şampiyonluk kazandı? İşte, İspanyol Fernando Alonso2ya dair merak edilen her şey.

Fernando Alonso kimdir ve kaç yaşında? Alonso, hangi takımlarda çalıştı?

Fernando Alonso kimdir ve kaç yaşında? Formula 1'in en yetenekli pilotu olarak tanımlanan Fernando Alonso, 3 yıllık ayrılıktan sonra yeniden padoka geri döndü. En son Abu Dhabi GP'sinde McLaren için yarışan tecrübeli pilot; bu kez Alphine F1 Team ile anlaşmaya vardı. Alphine'in planlarından etkilendiğini itiraf eden pilotun bu yıl ki performansı merak ediliyor. Peki, Fernando Alonso kimdir, nereli ve kaç yaşındadır? Fernando Alonso, hangi takımlar için yarıştı; kariyerinde ne gibi başarılar elde etti? 

Fernando Alonso kimdir, nereli ve kaç yaşında?

29 Temmuz 1981 tarihinde İspanya'nın Oviedo kentinde doğan Alonso, 39 yaşındadır. Bu yıl 40 yaşına girecektir. Alonso, 3 yaşından itibaren motor sporları ile uğraşıyor. Özerk bir bölge olan Asturias'ın Oviedo şehrinde doğan Fernando Alonso; Dünya Karting Şampiyonası'nda 1.'lik elde edene kadar kartingden vazgeçmemiştir. 2 kez Formula 1'de şampiyonluğa ulaşan pilotun binlerce takipçisi ve hayranı bulunuyor. İşte, Fernando Alonso'nun kariyerinden notlar.

Fernando Alonso'nun erken kariyeri

Fernando Alonso Diaz, 29 Temmuz 1981’de İspanya’nın kuzeyindeki Oviedo, Asturias’da dünyaya geldi. Alonso soyadını, maden endüstrisinde patlayıcı uzmanlığı yapan babasından, Diaz soyadını ise bir alışveriş mağazasında çalışan annesinden aldı. Fernando’nun babası Jose Luis Alonso, amatör bir kart yarışçısıydı ve bu tutkusunun çocuklarına da geçmesini diliyordu. Bu yüzden çocukları için F1 aracına benzeyen pedallı bir kart aracı yaptı. Aracı öncelikli olarak 8 yaşındaki kızı Lorena için planlamıştı fakat o ilgi göstermeyince araç, 3 yaşındaki Fernando’ya kaldı. Böylece genç yaştan itibaren yarışmacı kişiliğe sahip olan Alonso ve ona yardımcı olan babası, kart yarışmalarına katılmaya başladılar ve bunun için tüm İspanya’yı dolaştılar.

Ailesi onun motorsporlarında kariyer sahibi olabilmesi için yeterli ekonomik düzeye sahip olmamasına rağmen, Alonso’nun başarıları ona birçok destek gelmesini sağladı. Sponsorlarla hızlanan çalışmalarının sonucu olarak 1994, 1996 ve 1997'de 3 İspanya kart yarışı kazandı. Aynı zamanda Avrupa Karting Şampiyonası’na katılan Alonso, 2. oldu ve 1996 yılında World Junior Karting Championship 1.si oldu.

Uzun yolculuğu başladı

1999 yılında F1 takımlarından Minardi’nin eski pilotu Adrián Campos’un yardımı ile katıldığı Euro Open MoviStar by Nissan yarışında şampiyon olması, 2000 yılında ona çabuk bir şekilde Formula 3000 yarışçısı olma yolunu açtı. O sezon Formula 3000’de Spa-Francorchamps’da şampiyonluk kazanan Alonso, böylece genel sürücüler klasmanında 4.lüğe yükseldi ve Formula 1’e transfer oldu.

Takım arkadaşlarından daha iyiydi

Formula 1’de yarışan 3. en genç pilot olan Alonso, F1’e Minardi takımında 2001 Avustralya Yarışı ile başladı. Çaylak sezonunda, arabası yarışçı değildi ve sezonu hiç puan alamadan tamamladı. Yine de yarışları mekanik problem yaşamadan bitirmesi ve takım arkadaşları Tarso Marques ve Alex Yoong‘dan zaman zaman daha iyi olmasıyla kendini tanıttı.

Renault'la kontrat imzaladı

2002 yılında yetenekleri sayesinde Renault takım menajeri Flavio Briatore’nin de dikkatini çekmeyi başardı ve test pilotu olarak takıma girdi. Bir sezon sonra sürücü koltuğuna oturan Alonso, daha yarışçı bir arabayla 2003 Malezya Yarışı'nda en genç pole pozisyon (1 numaralı çıkış pozisyonu) kazanan sürücü oldu. Fakat yarış sonunda Kimi Raikkonen ve Rubens Barrichello’nun ardından 3. sırayı aldı.

Alonso'nun son 8 yılı

2011 sezonuna çok umutlu giren Alonso, pek iyi bir başlangıç yapamadı. İstikrarlı bir sürüş yapmasına rağmen art arda galibiyetler alan Sebastian Vettel'i durdurmak mümkün değildi. İlk ve son galibiyetini Silverstone'da alan Fernando, şampiyonayı 1 galibiyetle 4.sırada bitirdi.Şampiyon ise Sebastian Vettel'di. 2012 yılında son yarışa kadar kadar takipçisi olduğu şampiyonluğu son yarışta Vettel'e kaptırdı. 2013 yılında sezonu sürücüler klasmanında 2.nci sırada bitirdi. 2014 yılını vasat ferrari aracı ile 2 podyum başarısı gösterdi.Takım arkadaşı Raikkonen ise podyum elde edemedi. 2015 yılında Honda motoruna geçecek olan eski takımı Mclaren ile anlaştı.

Alonso son olarak 2018 sezonunda yer aldı. Sezona iyi bir başlangıç yapan İspanyol pilot, McLaren'in geride kalması nedeniyle devamını getiremedi ve 14 Ağustos 2018 tarihinde sezon sonunda emekli olacağını açıkladı. 2018 sezonunda takvimde yer alan 21 yarışın 9'unda ilk 10'a girdi, 6 yarışta finişi göremedi. Sezonu 50 puanla 11. sırada tamamladı ve Formula 1 kariyerine son noktayı koydu.

Fernando Alonso'nun en iyi 10 anı

 

Senin için hazırladığımız haberler