Shakhtar Donetsk'ten FIFA’ya 50 milyon Euro'luk transfer tazminatı davası

Orhan Gülek
19.07.2022 - 17:39 | Son Güncellenme: 19.07.2022 - 18:21

Shakhtar Donetsk, Rusya ve Ukrayna'daki futbolculara ücret ödemeden transfer olma imkanı veren FIFA’ya 50 milyon Euro'luk dava açtı. İşte tüm detaylar...

Shakhtar Donetsk'ten FIFA’ya 50 milyon Euro'luk transfer tazminatı davası

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından başta futbol olmak üzere spor dünyasından da sayısız gelişme yaşandı ve Rusya sporu adeta dünya sahnesinden silindi.

Serbes kalma hakkı 30 Haziran 2023'e uzatıldı

Alınan kararlardan biri de FIFA’nın Ukrayna ve Rusya kulüplerinde yer alan yabancı futbolcuların 30 Haziran 2022 tarihine kadar istedikleri kulübe serbestçe gidebilmelerini sağlayan karardı. 

 

Buraya kadar her şey iyiydi. Ancak krizin devam etmesi üzerine FIFA 23 Haziran günü aldığı yeni bir kararla iki ülkedeki futbolcuların serbest kalma hakkını 30 Haziran 2023 tarihine kadar uzattığını açıkladı. 

Ukrayna kulüplerinde büyük zarar

İşte bu karar başta Shakhtar Donetsk olmak üzere Ukrayna kulüplerini büyük zarara uğrattı. Savaşla birlikte Ukrayna Ligi’nin durdurulması üzerine gelir kaynakları kesilen Shakhtar elindeki 14 yabancıyı satarak kulübün kayıplarını biraz olsun azaltmayı amaçlıyordu. Ancak FIFA’nın bu ani ve beklenmedik uzatma kararı zaten mağdur olan Ukrayna kulüplerinin daha da mağdur olmasına yol açtı.

Shaktar futbolcularını kaybetti

FIFA’nın ilk karar sonrası savaşın da sıcaklığıyla çok fazla tepki gelmemişti. Ama herkes yabancı oyuncuların iyiliğine odaklanmışken Ukrayna kulüplerinin buradaki zararını hiç düşünmedi. Ardından kararın haziran ayında yeniden uzatılması özellikle 4 yabancı oyuncusunu toplamda 50 Milyon Euro’ya satmaya hazırlanan Shakhtar kulübüne büyük bir darbe vurdu ve kulüp bununla birlikte yabancı oyuncularının hepsini bedelsiz şekilde kaybetme gerçeğiyle baş başa kaldı. 

FIFA'yı dava ettiler

Bunun üzerine Shakhtar Donetsk kulübü, The Athletic’in haberine göre FIFA’nın bu kararını CAS’a götürerek uğradığı zararlar nedeniyle 50 milyon Euro civarında bir tazminat davası açtı. Kulüp ayrıca avukat, mahkeme ve diğer tüm masrafların da FIFA tarafından ödenmesini CAS’tan talep ederken FIFA’nın 30 Haziran 2023’e kadar uzatma kararını da bozmasını istedi. 

Infantino'ya mektup

FIFA Başkanı Infantino’ya da bir mektup yazdığını The Athletic’e açıklayan kulüp CEO’su Sergei Palkin, FIFA Başkanına aldıkları karar nedeniyle büyük bir zarara uğrayarak büyük bir şansı kaçırdıklarını eğer zararları karşılanmazsa olayı İsviçre mahkemelerine de taşımaya kararlı oldukları uyarısını yaptığını belirtti.

"Futbol ailesi diye bir şey yok"

FIFA’nın kesinlikle Ukrayna kulüplerini düşünmediğini ve bu kararlar öncesinde kendileriyle kesinlikle görüşülmediğini belirten Palkin, futbol ailesi diye bir şeyin olmadığının ortaya çıktığını söyledi. 

Solomon'un transferi suya düştü

Diğer yandan The Athletic’in ulaştığı Avrupa’daki bazı kulüp yetkilileri Shakhtar’ın iddiasını doğruladı. Kulüpler, FIFA’dan böyle bir uzatma kararı beklemedikleri için transfer görüşmesi yaptıklarını belirttiler. Fulham kulübünün de Shakhtar ile İsrailli oyuncu Manor Solomon transferi için 7,5 milyon Euro’ya anlaştığı ancak FIFA kararının ardından oyuncunun serbestçe Fulham’a gittiği ve geri dönse bile 6 aylık sözleşmesi kalacağı için artık para getirmesinin mümkün olmayacağı yine Palkin tarafından açıklandı. 

Tete'nin yazışmaları var ama...

Shakhtar CEO’su, forvet Tete’nin de Lyon’a çok yüksek bir meblağ ile satılmak üzere olduğunun da altını çizerken tüm transfer görüşmeleri ile ilgili yazışmaların ellerinde kanıt olarak bulunduğunu da söyledi. Palkin "FIFA hep Fair-Play diyor ama ben burada Fair bir oyun göremiyorum" diyerek mücadelelerinin süreceğini vurguladı.

Senin için hazırladığımız haberler