FIFA, Suudi Arabistan'ın insan hakları raporunu görmezden geliyor

17.10.2024 - 12:28 | Son Güncellenme: 17.10.2024 - 12:59

FIFA'nın Suudi Arabistan'ın 2034 Dünya Kupası hakkındaki insan hakları raporunu görmezden geldiğini belirten hukukçular, organizasyonun Arabistan'a taşınmaya planlanmasını 'şeytanla uğraşmak' olarak niteledi.

FIFA, Suudi Arabistan'ın insan hakları raporunu görmezden geliyor

AJANSSPOR - HABER

Suudi Arabistan, 2034 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için teklif verdi. Teklif hakkındaki karar Aralık ayında çıkacak fakat Suudi Arabistan'dan başka teklif veren olmadığı için teklifin onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

FIFA'ya Suudi Arabistan raporu sunuldu

Avukatlar Mark Pieth, Stefan Wehrenberg ve Rodney Dixon DC geçtiğimiz Mayıs ayında FIFA'ya Suudi Arabistan'ın insan hakları politikalarını ihlal ettiğini belirten bir rapor sundu.

"Bazı şeylerin değişmesi gerekiyor"

Rodney Dixon KC ise, FIFA'nın bu rapora herhangi bir yanıt vermediğini belirtti ve şunları söyledi: "İnsan hakları lehine bir duruş sergileme konusunda gurur verici bir geçmişe sahip olan FIFA'dan tam da bunu yapmasını istiyoruz ve raporumuza hiç yanıt vermemeleri kesinlikle yeterli değil. Bir istişare yapılması gerekiyor. Suudi Arabistan'ın Dünya Kupası için değerlendirilmesi adına bazı şeylerin değişmesi gerekiyor. Belirsiz önerilerde bulunamayız veya sahte senaryolar üretemeyiz."

İlgini Çekebilir
Transfer kuralları yasa dışı bulunmuştu: FIFA'dan küresel hamle geldi
Habere Git

"İnsanlar burada gerçekten şeytanla uğraşıyor"

FIFA'nın bağımsız yönetim komitesinin de eski başkanı olan avukat Mark Pieth ise açıklamalarında Suudi Arabistan'a gitmenin kuruluş için büyük bir risk olduğunu belirtti. Pieth konu hakkında "Anladığım kadarıyla Suudi Arabistan kamuoyunun eleştirisi konusunda oldukça gergin ve tehlikeli. Benim düşüncem bu. Bunu kamuoyunda söylemekten çekinmiyorum. İnsanlar burada gerçekten şeytanla uğraşıyor. Yani büyük bir risk var." dedi.

FIFA'ya karşı hukuki hamle gelebilir

FIFA'nın insan hakları politikasının 7. maddesinde "FIFA, ilgili yetkililer ve diğer paydaşlarla yapıcı bir şekilde etkileşime girecek ve uluslararası insan hakları sorumluluklarını yerine getirmek için her türlü çabayı gösterecektir." ifadeleri yer alıyor. The Guardian'da yer alan habere göre; FIFA'ya Suudi Arabistan'ın insan hakları ihlalleri hakkında verilen raporun yazarları ise yasal seçeneklere yönelebilir. FIFA'nın rapora yanıt vermemesi durumunda yazarların hukuki yollara başvurmaktan çekinmeyeceği de aktarıldı.

"FIFA geçmişte dramatik adımlar attı"

Rodney Dixon KC yaptığı açıklamalarda FIFA'nın geçmişteki kritik kararlarına dikkat çekerek "Dürüst ve düzgün bir inceleme çağrısında bulunan tek taraf biz değiliz. FIFA'nın gerçekten de gücü var. Geçmişte dramatik adımlar attı ve Rusya ve Endonezya gibi ülkeleri yasakladı. Algıları değiştirmede büyük bir etkileri oldu. Bunun bir başka dönüm noktası olduğunu söylüyoruz."

Suudi Arabistan hakkındaki raporda neler yazıyor?

Bir grup avukatın FIFA'ya Suudi Arabistan hakkında sunduğu rapor dört farklı noktaya değiniyor. Bu noktalar ise şu şekilde:

1- "Suudi Arabistan tüm siyasi tutukluları ve keyfi olarak gözaltına alınanları derhal serbest bırakmalı ve tüm tutuklulara insan hakları standartlarına uygun şekilde davranmalıdır."

2- "Suudi Arabistan'daki yargı, yürütmeye bağlı olmayan bir organ tarafından bağımsız olarak atanmalı ve dışarıdan etki olmadan çalışmalarını yürütmesine izin verilmelidir."

3- "Suudi Arabistan istihdam yasası, göçmen işçilerin hükümet iznine başvurmadan işlerini veya ülkeyi terk etmelerine izin verecek şekilde değiştirilmelidir."

4- "Suudi Arabistan, evlilik içi tecavüzü suç sayarak, aile içi şiddete karşı yeterli koruma sağlayarak ve çocuğun en iyi çıkarına uygunsa kadınların çocuklarının yasal velisi olmalarına izin vererek kadın haklarını iyileştirmelidir."

Senin için hazırladığımız haberler