FIFA’dan Flaş Katar’daki Göçmen İşçiler Hamlesi

Orhan Gülek
13.03.2022 - 23:45 | Son Güncellenme: 13.03.2022 - 23:51

2022 FIFA Dünya Kupası'nda FIFA, Katar’daki göçmen işçilerin mevcut durumu pazartesi günü Uluslararası Af Örgütü ile görüşecek. İşte tüm detaylar...

FIFA’dan Flaş Katar’daki Göçmen İşçiler Hamlesi

AJANSSPOR - HABER

Katar’daki göçmen işçiler için FIFA’dan flaş bir hamle geldi. FIFA, Katar’da bulunan göçmen işçilerin durumu için pazartesi günü FIFA Dünya Kupası Katar 2022 ile bağlantılı olacak şekilde Uluslararası Af Örgütü heyetini ağırlayacak.

15 bin can gitti iddiası

Geçtiğimiz aylarda Alman basın kuruluşu ZDF, 2010 yılında 2022 Dünya Kupası organizasyonunu düzenleyeceği belli olan Katar'da o tarihten itibaren binlerce can kaybı yaşandı. ZDF tarafından aktarılan bilgilere göre Katar’da Dünya Kupası organizasyonu için hayatını kaybeden göçmen işçi sayısı 15 bin idi.

Uluslararası Af Örgütü doğrulamıştı

ZDF, yayınladığı haberde hayatını kaybeden işçilerin Katar’ın zorlu iklim şartlarında çok ağır tempoda çalıştığını ve bu nedenle çok erken yaşlarda hayatlarını kaybettiğini aktarmıştı. Ayrıca yayınlanan haberde Uluslararası Af Örgütü’nün de hayatını kaybeden göçmenlerin sayısını ve durumunu doğruladığı belirtilmişti.

İlgini Çekebilir
Katar 2022 Dünya Kupası'nda taraftarlar misafirlik geleneğiyle ağırlanacak
Habere Git

Raporlar anlamsız kabul edilmişti

Uluslararası Af Örgütü yayınladığı "Hayatlarının Baharında" (In the Prime of their Lives) raporunda Katar'ın göçmen işçilerin ölümü hakkında yeterli soruşturma yapmadan ölüm belgeleri hazırladığı, ölümleri doğal sebeplere veya nasıl tanımlandığı şüpheli olan kalp yetmezliğine bağladığı belgelenmişti. Önde gelen bir patolog tarafından anlamsız olarak nitelendirilen bu ölüm raporları, birçoğu evi geçindiren asıl kişiyi kaybetmiş ve bu yüzden maddi zorluklarla mücadele eden yaslı ailelerin tazminat alma olasılığını sıfıra indiriyor.

Kaydedilen ilerlemeler tartışılacak

FIFA, Katar’daki göçmenlerin durumunu görüşmek için 14 Mart Pazartesi günü Uluslararası Af Örgütü heyetini FIFA’nın Zürih’teki evinde ağırlayacak. FIFA Dünya Kupası Katar 2022’nin de bağlantılı olacağı toplantıda FIFA’dan uzmanlar Katar’daki ortakları ile göçmen işçiler için şimdiye kadar kaydedilen ilerlemeyi ve hâlâ devam eden zorlukları tartışacak.

‘’Çalışan güvenliğine tamamen bağlıyız’’

FIFA’nın Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Sorumlusu Joyce Cook yaptığı açıklamada Katar’daki işçilerin can güvenliğini son derece önemsediklerini şu sözlerle ifade etti: ‘’Uluslararası Af Örgütü ile devam eden görüşmeleri memnuniyetle karşılıyoruz. Elimizdeki konuları şeffaf ve yapıcı bir şekilde görüşmeye her zaman açığız. FIFA olarak çalışan güvenliğine tamamen bağlıyız ve bu etkinliğin ev sahibi olan ülkede daha geniş, olumlu ve kalıcı bir değişimi başlatan şey olacağına eminiz. Uluslararası uzman kuruluşların çoğu tarafından kabul edildiği üzere Dünya Kupası olduğu bölgedeki çalışma koşullarına büyük ölçüde katkıda bulunmuştur.’’

Senin için hazırladığımız haberler