FIFA, Google’a Zürih Ticaret Mahkemesi’nde dava açtı

23.08.2024 - 12:41 | Son Güncellenme: 23.08.2024 - 12:48

Dünya futbolunun patronu FIFA, ABD'li teknoloji grubu Google'a Zürih Ticaret Mahkemesi'nde dava açtı. Detaylar haberimizde...

FIFA, Google’a Zürih Ticaret Mahkemesi’nde dava açtı

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

FIFA, açtığı davada Google'ın belirli sayfaları ve makaleleri arama sonuçlarında görüntülemesine artık izin verilmemesini talep ediyor. FIFA’ya göre bahsi geçen içerikler kişilerin itibarını zedeliyor ve dolayısıyla insanların kişiliklerinin zarar görmesine yol açıyor.

Özellikle bir web sitesinden rahatsızlık var

FIFA, özellikle FIFA kelimesi aratıldığında Google arama sonuçlarında çıkan bir web sitesinden rahatsız olunduğunu dava dosyasında belirtti. Belirtilen sitede tamamen FIFA'nın hedef alındığı, FIFA Başkanı Gianni Infantino ile FIFA yetkililerine doğrudan saldırıldığı kurum tarafından iddia ediliyor.

FIFA yozlaşmış bir örgüt olarak tasvir ediliyor

FIFA'ya göre site yalanlar yayıyor, mafya benzeri yapıların kuruma nüfuz ettiği anlatılıp FIFA yozlaşmış bir örgüt olarak tasvir ediliyor. Kurum, FIFA Google'da aratıldığında bu sayfaları arama sonuçlarında artık gösterilmemesini talep ediyor.

İsviçre 2. televizyon kanalı SRF’ye konuşan FIFA’nın avukatı, dünya futbol konfederasyonunun medyadaki eleştirel haberlere herhangi bir itirazının olmadığını söyledi. Avukat açıklamasında söz konusu sitenin diğer mecralardan farklı olarak herhangi bir kurala bağlı kalmadığını ve içeriğiyle etik kuralların çok ötesine geçtiğini ifade ederek bu durumun kişilik haklarının ihlali anlamına geldiğini savundu. FIFA Avukatı “bu nedenle FIFA, sitenin ve sitedeki makalelerin artık Google arama sonuçlarında görünmemesini talep ediyor” dedi.

Goggle'dan 'site ilk on sayfada değil' savunması

Zürih'te ofisleri bulunan ABD'li teknoloji grubu, söz konusu web sitesinin doğruluğunu belirlemenin Google'ın işi olmadığı görüşünde. Şirkete göre; bahse konu olan sayfa, arama sonuçlarında çok aşağılarda görünüyor. Google mahkemede yaptığı savunmada sitenin ilk on sayfada yer almadığını belirtti.

Başka siteler için emsal olabilir

FIFA'nın mahkemedeki bu talebinin kabul edilmesi durumunda karar Google için daha büyük bir sorun anlamına gelecek. Çünkü bununla birlikte arama motorunun gelecekte birçok başka web sitesini arama sonuçlarından kaldırması gerekebilir. Bu senaryo ABD teknoloji grubu için imkânsız.

Davanın Zürih'te açılmasının özel nedeni var

FIFA'nın merkezi İsviçre’nin Zürih kentinde bulunuyor. Google da çeşitli ofisleriyle şehirde önemli bir varlığa sahip. Ancak davanın Zürih'te görülmesinin nedeni bu değil. İsviçre hukuku, kişisel hak ihlalleri konusunda ABD ve Almanya gibi diğer ülkelere göre daha kısıtlayıcı. Sadece itibara zarar veren içeriği aktif olarak yayanlar değil, aynı zamanda buna yardım ve yataklık edenler de mahkum edilebiliyor. Bu durumda kanun Google için de geçerli olacak.

FIFA bu süreci herhangi bir ülkede başlatabilirdi ancak İsviçre'de davanın sonucu konusunda daha şanslarının daha yüksek olduğunu düşünüyorlar. Hakimler şu anda davayı tartışıyor. Kararın ne zaman çıkacağı henüz belli değil.

Senin için hazırladığımız haberler