FIFA'dan yeni transfer kararları! Kiralık oyuncu sayısı düşüyor

Feride Kara
20.01.2022 - 16:14 | Son Güncellenme: 21.01.2022 - 10:03

FIFA, oyuncu sözleşmeleri ve transfer sistemiyle alakalı olarak yeni kararlar aldığını açıkladı. 2022-2023 sezonunda kiralık oyuncu kısıtlamasına gidildi.

FIFA'dan yeni transfer kararları! Kiralık oyuncu sayısı düşüyor

Hüseyin ÖZKÖK -AJANSSPOR


Dünya Futbol Konfederasyonu FIFA, önümüzdeki sezondan itibaren uluslararası futbolcu kiralamalarında yeni kurallar uygulamaya hazırlanıyor.

Kiralamaya kısıtlama

Örgütün Paydaşlar Komitesi tarafından 14 Mayıs 2021tarihli toplantısında alınan birçok karardan biri de uluslararası futbolcu kiralamalarına kısıtlama getirilmesiydi.

 

1 Temmuz 2022'den itibaren uygulanacak

FIFA bugün yaptığı açıklamayla uygulanacak kuralları duyurdu ve kararın FIFA Konseyi’nin bir sonraki toplantısında onaya sunularak 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacağını açıkladı.

Uygulamaya pandemi engel oldu

FIFA aslında adeta bir kangren halini alan sınırsız oyuncu kiralamalarını 2020 yılından itibaren dizginleyecek kararlar almayı planlıyordu. Ancak 2020 yılı başında ortaya çıkan pandemi nedeniyle uygulama 2 yıl gecikmeli olarak uygulanmaya başlayacak.

Amaç sportif denge sağlamak

FIFA tarafından internet sitesinde yapılan açıklamada oyuncu kiralamalarına getirilen kısıtlamaların alt yapıdan oyuncu yetiştirmeyi teşvik, daha iyi sportif denge sağlamak ve takımlardaki kiralık futbolcu yığılmasını önlemek amacını taşıdığı ifade edildi.

Finansal koşulları belirtmek zorunlu oluyor

Getirilen yeni düzene göre kiralamalar bundan sonra şu şekilde gerçekleştirilecek.
-Sözleşmelerde kiralamanın şartları, özellikle süresi ve finansal koşullarının belirtilmesi zorunlu olacak

Kiralama süresine kısıtlama: 1 yıl!

-Kiralamanın süresi en azından iki transfer dönemi arasını kapsayacak ve en fazla 1 yıl olacak.


-Kiralık oyuncuların üçüncü bir kulübe kiralanmaları yasak olacak.

Aynı kulübe 3 kiralık oyuncu sınırı

-iki kulüp arasındaki kiralamalara da her sezon için kısıtlama getirildi. Buna göre bir kulüp aynı kulüpten bir sezonda en fazla 3 oyuncu kiralayabilirken o kulübe de 3 oyuncudan fazlasını kiralayamayacak.

Kulüplere uyum süresi-

Her sezon için kiralık oyuncuların toplam sayısına da kısıtlamalar getirildi. Ancak burada kulüplere geçiş dönemine uyum sağlamaları için süre tanınacak.
Buna göre;


-1 Temmuz 2022 ile 30 Haziran 2023 arasında bir kulüp bir sezonda 8 oyuncu kiralayabilir, başka kulüplere de en fazla aynı sayıda oyuncuyu kiralık verebilir.

2023-24 sezonuda 7 oyuncu kiralık verilebilir

-1 Temmuz 2023 ile 30 Haziran 2024 arasında bir kulüp bir sezonda 7 oyuncu kiralayabilir, başka kulüplere de en fazla aynı sayıda oyuncuyu kiralık verebilir.
-1 Temmuz 2024’ten itibaren kalıcı olarak bir kulüp bir sezonda 6 oyuncu kiralayabilir, başka kulüplere de en fazla aynı sayıda oyuncuyu kiralık verebilir.

Kiralamaların istinası

Kiralamalara getirilen düzenlemenin istisnası ise bu kuralların 21 yaş altı ve kulüp tarafından yetiştirilmiş oyuncular için geçerli olmaması.

3 yıllık süre

FIFA’ya üye federasyonlar ise 3 yıl içinde FIFA’nın getirdiği yeni kiralama düzenini ülke futboluna adapte etmek durumundalar.

Senin için hazırladığımız haberler