FIFA'nın sponsorluk anlaşması kadın futbolcuların tepkisini çekti

21.10.2024 - 21:55 | Son Güncellenme: 21.10.2024 - 22:27

Profesyonel kadın futbolcular, FIFA'nın Suudi petrol devi Aramco'yu sponsorluktan çıkarması için açık bir mektuba imza attı. İşte detaylar...

FIFA'nın sponsorluk anlaşması kadın futbolcuların tepkisini çekti

AJANSSPOR - HABER

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) bu yılın başında Suudi Arabistan'ın devlet şirketi Aramco ile 2027'ye kadar sürecek bir sponsorluk anlaşmasına vardı. Profesyonel kadın futbolcular ise bu sponsorluk anlaşmasının yeninden değerlendirilmesini istiyor.

FIFA'dan yeni sponsorluk anlaşması

Suudi Arabistan'ın devlet petrol şirketi Aramco ile anlaşan FIFA, şirkete 2026'da Erkekler Dünya Kupası'nda ertesi sene ise Kadınlar Dünya Kupası'nda sponsorluk hakları verecek. Aramco ve FIFA arasındaki sponsorluk anlaşması 2027'ye kadar devam edecek.

Kadın futbolcular FIFA'ya tepkili

FIFA'nın yeni sponsorluk anlaşması profesyonel kadın futbolcuların tepkisini çekti. 24 ülkeden 100'ün üzerinde kadın futbolcu FIFA'ya Aramco ile olan sponsorluk anlaşmasını insani ve çevresel gerekçelerle yeniden değerlendirmesi için yazılan açık mektuba imza attı.

İlgini Çekebilir
FIFA, Suudi Arabistan'ın insan hakları raporunu görmezden geliyor
Habere Git

"Bu sponsorluğun savunduğumuz değerlere uygun olmadığını düşünüyorum"

Mektuba imza atan Manchester City forveti Vivianne Miedema ise konu hakkında açıklama yaptı. BBC Sport'a konuşan Hollandalı milli futbolcu şunları söyledi: "Futbolcular, özellikle de kadın futbolcular olarak dünyaya ve gelecek nesillere neyin doğru olduğunu gösterme sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum. Bu sponsorluğun, hem FIFA'nın savunduğu değerlere, hem de kadın futbolcular olarak savunduğumuz değerlere uygun olmadığını düşünüyorum. FIFA her zaman oyunun kapsayıcı olmasını istediklerini ve oyunun örnek teşkil etmesini istediklerini haykırıyor. Öyleyse, örnek teşkil eden sponsorluklarla uyumlu olduklarından emin olmalılar."

FIFA'dan sponsorluk açıklaması geldi

FIFA ise konu hakkında BBC Sport'a yaptığı açıklamada, 'Aramco ile olan ortaklığa değer verdiklerini' belirterek, sponsorluk gelirlerinin kadın futbolunun her seviyesinde yeniden yatırıldığının altını çizdi.

Arabistan'a 'sportswashing' tepkisi

Suudi Arabistan son dönemde spor alanına yaptığı yatırımlar ile dikkat çekiyor. Eleştirmenler ise Arabistan'ı 'sportswashing' yapmakla suçluyor. 'Sportwashing’ insan hakları ihlalleri ile öne çıkan ülkelerin spor alanına yönelip önemli organizasyonlarda yer alarak kendilerini dünyaya gelişmiş ve modern bir ülke olarak yansıtma çabası anlamına geliyor.

İlgini Çekebilir
Transfer kuralları yasa dışı bulunmuştu: FIFA'dan küresel hamle geldi
Habere Git

"Dünyanın en büyük kurumsal sera gazı yayıcısı"

İnsan ve kadın haklarını ihlal ettiği belirtilen ve eşcinselliği de suç sayan Suudi Arabistan bu konularda sıkça eleştiriliyor. Bağımsız düşünce kuruluşu Carbon Tracker ise FIFA ile sponsorluk anlaşması yapan Aramco'yu 'dünyanın en büyük kurumsal sera gazı yayıcısı' olarak nitelendiriyor. Sponsorluk karşısında kadın futbolcuların imzaladığı açık mektup hakkında açıklama yapmayan Aramco ise daha önce sektördeki en düşük karbon ayak izlerinden birine sahip olduklarını iddia etmişti.

Senin için hazırladığımız haberler