'FIFA'ya, UEFA'ya kadar gideceğiz'

03.10.2020 - 19:38 | Son Güncellenme: 03.10.2020 - 19:38

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu sistemin değişmesi için mücadele edeceklerini söyledi. Başkan Ağaoğlu basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bu mücadeleyi, gerekirse FIFA, UEFA ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne; nereye kadar gidecekse oraya kadar taşıyacağız" dedi.

'FIFA'ya, UEFA'ya kadar gideceğiz'

AJANSSPOR-HABER

Süper Lig'in ilk dört haftasında 5 puanda kalan Trabzonspor'da yönetim faturayı hakemlere kesti. Son olarak Gaziantep FK maçında verilen tartışmalı penaltıyla 2 puan bırakan bordo mavili ekipte yönetim bugün soluğu Türkiye Futbol Federasyonu'nda (TFF) aldı.

Trabzonspor yönetimi sabah saatlerinde medyaya gönderdiği açıklamada saat 14.00'te TFF'nin İstanbul Riva'daki merkezine gidileceği ve başkan Nihat Özdemir ile görüşüleceği bildirildi.

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Özdemir'le görüşmek için İstanbul'a geldiğini ancak kendisiyle görüşemediğini söyledi.

Ağaoğlu, "Nihat Başkan ile görüşemedik. Kendilerini maçtan sonra aradım, telefonları kapalıydı. Birkaç yönetim kurulu üyesine ulaştım. Yarın saat 14.00'te kendileriyle görüşeceğimizi iletmelerini söyledim. Ancak sabah saat 10.00'a kadar TFF Genel Sekreteri Kadir Kardaş, 'Başka gün olmaz mı?' dedi. 'Başka bir gün olmaz, o gün bugün' dedim" diye konuştu.

'Mücadaleyi başlatıyoruz'

Gaziantep maçını yöneten Fırat Aydınus hakkında konuşan Ağaoğlu, "Geçen seneki Göztepe maçının hakemi, dünkü maçın da hakemi Fırat Aydınus'tu. VAR hakemi de Koray Gençler'di. O maçta uğramış olduğumuz haksızlıklar vardı. Ben bunu çok açık dile getirdiğim zaman, Nihat Özdemir bana 'Konuyu araştırdım, Fırat'ın burada herhangi bir suçu yok. Hata Koray Gençerler'de ve kendisine gerekli cezayı verdik. Başkanım merak etme.' dedi. Aradan 2 saat geçtikten sonra haftanın hakemleri açıklandığında Koray Gençerler'in Sivasspor’un maçına VAR hakemi olarak atandığını gördük. Kendisine de 'İki saatlik bir ceza, baya uzun bir cezaymış başkanım.' dedim" diye konuştu.

Ağaoğlu, sistemin değişmesi için tüm hukuki mücadeleyi başlattıklarını belirterek, "Bu mücadeleyi, gerekirse FIFA, UEFA ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne; nereye kadar gidecekse oraya kadar taşıyacağız. Dosyalarımızı hazırladık. Başka bir kulübün başkanı ya da CEO'su tarafından FIFA'ya verilmek üzere hazırlanmış, daha sonra iyi niyet göstererek TFF Başkanı'na teslim edilmiş dosya da dahil olmak, üzere UEFA'ya, FIFA'ya, netice alıncaya kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar bu davayı götüreceğimizden kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

'MHK Başkanı 'Aydınus eyyamcı' dedi'

Bugünkü Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Serdar Tatlı'nın, daha önce bir gazetede yazarlık yaparken hakem Fırat Aydınus'a 'eyyamcı' dediğini hatırlatan Ağaoğlu, "Tatlı, 2016 yılında köşe yazısında ,dün maçımıza atanan Fırat Aydınus'u eyyamcılıkla suçluyor. Bugün eyyamcılıkla suçladığı hakeme benim maçımda görev veriyor. Burada sorulacak çok soru var. O soruların cevabı bende değil MHK Başkanı'nda, TFF Başkanı'nda.

Burada bir gerçek ortaya çıkıyor: TFF Yönetim Kurulu, MHK Yönetim Kurulu'nu kontrol edemiyor. Daha acısı MHK, altındaki hakemleri kontrol edemiyor. Hangi MHK gelirse gelsin, hakemler bildiklerini çalıyorlar. Fırat Aydınus bir sene içinde Göztepe, Medipol Başakşehir ve dün oynadığımız Gaziantep FK maçlarını yönetti. Diğer hakemlerin de ismini sayabilirim. Bütün bu oynadığımız maçlarda, 1 sene içinde Trabzonspor'un 7 puanına mal oluyorsa, burada ciddi bir sorun var demektir" dedi.

MHK ve hakem camiasının yapısının, sisteminin kökünden değişmesi gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu, "Birilerinin himmetiyle, yönlendirmesiyle oluşacak olan her kurul, prematüre doğmuştur. Prematüre doğan bir kurulun da devasa bir bütçeye sahip olan ülke futbolunu yönetmesi mümkün değildir. Bir hafta içinde eğer futbol kamuoyunu, ülke insanını tatmin edecek bir açıklama ve uygulamanın içine girmedikleri takdirde bu işin savaşçısı ve takipçisi olacağız" dedi.

'TFF kurulları bağımsız değil'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Ömer Rıza'nın açtığı dava sonucunda verdiği kararda TFF'ye bağlı Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK) ve Tahkim Kurulu'nun bağımsız olmadığını hükmettiğini de hatırlatan Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Ankara'da yapılan genel kurulda (TFF'nin) neredeyse bütçeyi onaylayacak delege sayısını dahi oluşturamıyorlardı. Şapkayı önlerine koyup düşünmeleri lazım. Kulüplerin, futbolun çatısı olan amir kurumun genel kuruluna neden itibar etmediklerini düşünmek gerekir. PFDK ve Tahkim Kurulu için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 'Bu iki kurumunuz bağımsız değil.' diyor. Daha sonra federasyon olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde tahkime müracaat ediyorsunuz, tahkimde de sizin aleyhinize onaylanıyor. Bunun anlamı, kurullarınız bağımsız değillerdir ve kararları da bağımsızlıktan ari kararlardır. Yapısal olarak sadece MHK değil, diğer kurulların da gözden geçirilmesi lazım."

'Kendimi savunmayacağım'

Bu açıklamalarından ötürü PFDK'ye sevk edileceğini bildiğini kaydeden Ağaoğlu, sözlerini şöyle bitirdi:

"Asla savunma yapmayacağım. Bu ülkede birilerinin gerçekleri, sistemdeki bozukluğu dile getirmesi lazım. Eğer ben bunu dile getiriyorsam, kendimi savunmam. Savunması gerekenler, bağımsız olmadıkları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından onaylananlardır. Onlar kendilerini savunsunlar. Bu konuşmadan ceza söz konusu olursa, savunma yapmayacağım."

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler