Filedeki başarının sırrı fabrika

25.07.2021 - 17:36 | Son Güncellenme: 26.07.2021 - 09:50

Filenin Sultanları son Olimpiyat şampiyonu Çin'i hezimete uğrattı. Federasyon Başkanı Akif Üstündağ voleyboldaki başarının sırlarını anlattı.

Filedeki başarının sırrı fabrika

KENAN BAŞARAN-AJANSSPOR ÖZEL

 

Kadın Voleybol Milli Takımı, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda, Çin'i 3-0 yenerek müthiş bir başlangıç yaptı. Çin'in son Olimpiyat şampiyonu olduğunu hatırlarsak, kızlarımızın aldığı galibiyetin değerinin ne kadar büyük olduğu daha iyi anlaşılır.

Olimpiyat, sporun zirve organizasyonudur. Önce Olimpiyat'a katılmak bir sporcu için başlı başına bir gururdur. Üstüne bir de derece yani bir madalya gelirse muazzam olur. Hele ki altın madalyaysa...

Hem miller hem kulüpler

Şunu peşinen söyleyelim: Kadın voleybolcularımız derece yapsın veya yapmasın, Olimpiyat'a gitme başarısı göstererek zaten alkışı çoktan hak etti. Futbol ve basketbolun bu başarıyı dahi elde edemediği düşünülürse, kadınların yaptığı işin büyüklüğü daha iyi kavranır.

Voleybol, modern zamanlarda en başarılı olduğumuz takım sporu. Gerek kulüp bazında gerekse milli takım bazında. Kulüpler bazında en çok Avrupa ve Dünya şampiyonlukları yaşadığımız branş. Milliler de uluslararası organizasyonlara katılım sayısı ve istikrar açısından çok iyi seviyede. Üstelik son zamanlarda erkek voleybolunda da büyük bir hamle var; Avrupa'da üst üste iki şampiyonluk geldi.

Başarı tesadüfi değil, fabrikadan!

Türkiye'de özellikle futbolda yıllardır bir model, istikrarlı bir çizgi ve derece arayışı sürüp duruyor. Ancak hep lafta kalan, eyleme geçmeyen bir tartışma bu. Türkiye Voleybol Federasyonu, yaptığı işlerle tüm diğer branşlara örnek niteliğinde. Voleybolda elde edilen başarı tesadüfi değil. Planlamanın, istikrarın ve büyük bir emeğin neticesi.

Voleybol Federesyon tabandan tavana yürüyen bir model kurdu:

  1. Altyapıya Yatırım
  2. İl İl Sporcu Tarama Ekibi
  3. Malzeme Desteği
  4. Fabrika Voleybol
  5. TVF Spor Kulübü
  6. TVF Spor Lisesi
  7. Kulüplerle İşbirliği
  8. Sponsorluk Desteği

Yurtlu ve burslu spor lisesi

81 il de mercek altında. Birçok ilde altyapı ve tesis yatırımı yapıldı. Buralarda voleybolu sevdirmek, oynatmak ve yaymak isteyenlere ekipman ve malzeme desteği sağlandı. İşinin ehli antrenörler eşliğinde illerde tarama ekipleri kuruldu. Bu anlamda 'Fabrika Voleybol' çok önemli bir işlev gördü. 6-12 yaş arası yetenekli voleybolcular önce Fabrika Voleybol'da değerlendirildi.

Türkiye Voleybol Lisesi, sporculara hem okuma hem de sporu birlikte yürütme olanağı yarattı. Bu liseye giren sporculara yurt desteğinin yanısıra, spor tesislerini kullanma olanağı hem de karşılıksız eğitim bursu veriliyor. Bu liseye girmek için aileler adeta yarışıyor.

Federasyonun ligde takımı var

Federasyon, 2. Lig'de mücadele eden bir de takım kurdu. TVF Spor Kulübü, yetenekli gençleri gelişimine büyük katkı sağlıyor. Bu yapıda kulüplerle işbirliği de kilit önemde. Federasyonun tespit edip elit noktasına getirdi sporculara, kulüpler talip olursa ücretsiz olarak gönderiliyor.

Federasyon bu anlamda kulüplere de altyapı desteği sunmuş oluyor. Sponsorluk desteği de projelerin başarıya ulaşmasında büyük öneme sahip. Voleybol, pozitif yanı, enerjisi, centilmenliği ve başarısıyla da markaların yan yana durmak istediği bir branş. Bu sayede bir çok marka voleybola sponsorluk için sıraya girmiş durumda.

Başkan Akif Üstündağ sırrını anlattı

Voleybol Federasyonu'nun başarısı kurumsal bir davranışın da neticesi. Yönetimler projeleri bir bayrak yarışı gibi elden ele taşıdı. Bugün başkanlık koltuğunda oturan Akif Üstündağ, daha önce de başkanvekili olarak voleybolun yönetiminde yer alan bir isim. 15 yıldır federasyonda çalışıyor. 

Başkan Üstündağ ile Çin galibiyeti sonrası konuştum ve biz gazetecilerin sevdiği soruyu sordum: "Sırrınız ne?" Öncelikle başkan, telefonlarının susmadığını söyledi. Biz medya mensupları böyleyiz. Ancak başarılarda ortaya çıkarız. Bu çok büyük ve artık tamir etmemiz gereken bir kusur.

Çin 3 yıldır Olimpiyat'a hazırlanıyordu

Başkan Üstündağ, Kadın Voleybol Takımı'nın Çin galibiyetiyle büyük gurur yaşadıklarını vurgulayarak, "Ama bu daha başlangıç. Çıtayı çok daha yukarıya koyduk. Büyük bir avantaj elde ettik. Çin, bu Olimpiyat'a tam 3 yıldır hazırlanıyor. O yüzden kimse 'Çin ilk maçında kendini çok fazla sıkmadı' falan diye düşünmesin. Biz muhteşem oynadık ve kazandık" dedi.

100'den fazla arama tarama hocası var

Başkan, voleyboldaki başarımızın nedenlerini de şöyle anlattı: "Altyapıya önem ve sabır öncelikle... Biz projeler üretiyoruz, kulüplerimiz de devam ettiriyor. Modelimiz şöyle işliyor: 100'den fazla uzmanın yer aldığı bir arama tarama ekibimiz var. Onların bulduğu yeteneklerin ilk durağı Fabrika Voleybol oluyor. Bu ayakta bulunan 6-12 yaş sporcular, ikinci ligdeki spor kulübümüz bünyesinde değelendiriliyor. Arama tarama ekiplerimiz gelişme kampları da düzenliyor. Keşfedilen yenekli sporcular, kulüplere de talip olmaları halinde, ücret alınmadan veriliyor. TVF Lisesi de hem spor hem eğitimi bir arada verme açısından çok önemli bir işleve sahip."

Guidetti kadar Türkiye'yi gezen Türk bile yoktur

Vakıfbank ile kulüp bazında bir çok tarihi başarı yaşayan İtalyan antrenörümüz Giovanni Guidetti de Anadolu'da basmadık yer bırakmadı. Yani sadece turnuvadan turnuvaya boy gösteren ve bir sonraki rakibin analizini yapmakla yetinmiyor. O da bir voleybol neferi gibi ülkeyi karış karış geziyor ve voleybol sevgisini aşılıyor. Çocukları ve gençleri teşvik ediyor. Hani, Guidetti kadar Türkiye'yi gezip dolaşan kaç Türk antrenör vardır acaba? Çok değildir...

33 fabrika 81'e çıkacak

Pandemi, her branşı olduğu gibi voleybolu da olumsuz etkiledi. Üstündağ da buna dikkat çekiyor: "Hedefimiz 81 ilde Fabrika Voleybol'u kurmaktı. Ancak pandemi nedeniyle 33'te kaldık. Şimdi eksikleri tamamlamak için çalışacağız. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki voleybol altyapı çalışmalarını federasyon olarak biz üstleniyoruz. Ve meyvelerini de aldık. Bakın Bingöl'den Solhanspor Efeler Ligi'ne çıktı geçen sezon ve ligde kaldı. Yeni sezonda da Mardin'den Yeni Kızıltepespor ile Şırnak'tan Cizrespor yer alacak. Doğu ve Güneydoğu'da spora büyük ilgi var yeter ki oralara gidilsin, tesis yapılsın, her ile eşit yatırım yapılsın..."

3 artı 1 yabancı var ama yerliye engel değil

Biliyorsunuz, futbolda büyük bir yabancı tartışması var. Yabancıların yerli futbolcuların yetişmesine mani olduğu ve bundan milli takımın da olumsuz etkilendiği tartışması gündemimizden hiç düşmüyor? Peki hem kulüp hem milli takım bazında Dünya zirvesinde olan voleybolda durum ne? Üstündağ'dan dinleyelim: "Sahada 3 yabancı yer alabiliyor. Toplamda 4 yabancı hakkı tanıyoruz. Yabancı, ne kulüp ne milli düzeyde bir engel oluşturmuyor. Bakın bugün elimizde iki üç takım çıkartacak kadar oyuncumuz var."

Erkeklerde de hızla geliyoruz

Kadınların başarısına alıştık ama ya erkekler? Başkan Akif Üstündağ, "Geliyoruz" diyerek, müjdeyi veriyor: "Hedefimiz bir sonraki olimpiyata Erkek Voleybol Milli Takımı ile de katılmak. Son yıllarda erkeklerde de başarılı sonuçlar almaya başladık. Bakın daha yeni erkeklerde U20 Balkan Şampiyonası'nda ikinci olduk. Ve biz buraya U18 oyuncularıyla katıldık."

Sponsor geliri pandemide yüzde 300 arttı

Sponsorların desteğinin de önemli olduğunu söyledim. Başkan Üstündağ da bunu çarpıcı bir bilgiyle teyit ediyor: "20'nin üzerinde sponsorumuz var. Pandemide bir çok spor branşı sponsorluk sıkıntısı yaşarken bizim sponsorluk desteğimiz yüzde 300 oranında artış sağladı."

Tokyo'da hedef madalya

Sözü tekrar kadınlara ve Tokyo 2020'ye getirip bağlayalım: Kızların hedef ne? Türkiye Voleybol Federasyonu Akif Üstündağ net konuştu: "Madalya! Ama bronz, ama gümüş ama altın... Hedefimiz madalya ile dönmek."

Başta da söylediğim gibi, kızlar Olimpiyat vizesi alarak ve son şampiyon Çin'i devirerek çok şey başardı zaten. Mücadeleleri, sevinçleri ve maç sonu demeçleriyle göğsümüzü kabartıyorlar.

KADIN VOLEYBOL MİLLİ TAKIMI

  • Katıldığı Olimpiyat Oyunları: 2012, 2020
  • Katıldığı Dünya Şampiyonası:  2006, 2010, 2014
  • Katıldığı Avrupa Şampiyonası. 1963, 1967, 1981, 1989, 1995, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2015, 2019
  • Katıldığı Dünya Grand Prix'isi: 2008, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016

DERECELER

  • 2003 Avrupa İkinciliği
  • 2019 Avrupa İkinciliği
  • 2012 Dünya GP Üçüncülüğü

ERKEK VOLEYBOL MİLLİ TAKIMI

  • Katıldığı Dünya Şampiyonası: 1956
  • Katıldığı Avrupa Şampiyonası: 2007, 2008, 2010, 2012, 2018
  • Katıldığı Avrupa Ligi: 2004 , 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012, 2019, 2021

DERECELERİ

  • 2021 Avrupa Ligi Şampiyonu
  • 2019 Avrupa Ligi Şampiyonu
  • 2018 Avrupa Ligi Üçüncüsü
  • 2012 Avrupa Ligi İkincisi
  • 2010 Avrupa Ligi Üçüncüsü
  • 2008 Avrupa Ligi Üçüncüsü1959 Akdeniz Oyunları İkincisi 
  • 1971 Akdeniz Oyunları İkincisi 
  • 1987 Akdeniz Oyunları İkincisi
  • 1997 Akdeniz Oyunları İkincisi
  • 1963 Akdeniz Oyunları Üçüncüsü 
  • 1967 Akdeniz Oyunları Üçüncüsü 
  • 1993 Akdeniz Oyunları Üçüncüsü
  • 2001 Akdeniz Oyunları Üçüncüsü
Senin için hazırladığımız haberler