Finaller MVP'si Giannis'in hikayesi: Sokakta saat satmaktan basketbolun zirvesine

Eren Tuncay
21.07.2021 - 10:57 | Son Güncellenme: 21.07.2021 - 11:33

2021 NBA şampiyonu Milwaukee Bucks'ın Yunan basketbolcusu Giannis Antetokounmpo'nun basketboldan önceki hikayesi dikkat çekiyor. İşte detaylar...

Finaller MVP'si Giannis'in hikayesi: Sokakta saat satmaktan basketbolun zirvesine

Eren TUNCAY - AJANSSPOR

NBA'e ilk geldiğinde kimsenin isminin doğru düzgün telaffuz edemediği Giannis Antetkounmpo şu an basketbolun zirvesinde yer alan bir NBA şampiyonu.

Hayalini kovaladığı NBA şampiyonluğunu lige geldiği takımla kazanan Giannis, finallerin de MVP'si seçildi. Ancak Giannis'in hayatla olan savaşı basketbol günlerinden çok öncesine dayanıyor.

Göçmen çocuğu

Nijeryalı göçmen bir ailenin çocuğu olan Giannis'in anne ve babası 1992 yılında Yunanistan'a daha iyi şartlarda yaşamak için göç etmişti ancak anne ve babasının kazandıkları onların geçimlerini ucu ucuna sağlıyordu. Biraz yaşı büyüdükten sonra Giannis, erkek kardeşleriyle beraber sokaklarda DVD, saat, sahte çanta satarak ailelerine katkı sağlıyorlardı.

Önce futbolla başladı

Spor hayatına önce futboıl merakıyla başlayan küçük Giannis'i bir basketbol antrenörünün keşfetmesiyle hayatı değişecekti. Ancak öncelerinde Filathlitikos'un koçu olan Spyros Veliniatis'in basketbol oynama teklifine Giannis'in ailesi sıcak bakmamıştı. Çünkü oğullarının futbola olan ilgisi ön plandaydı. Fakat Giannis yaşıtlarına oranla gelişen boyu ve fiziği koç Veliniatis'in dikkatini çok önceden çekmişti ve ısrarları sonucu ailesine para yardımı sözüyle  Giannis'i takımına kattı.

İspanya'dan gelen teklif

Filathlitikos takımında basketbol oynamaya ilk başladığı zamanlarda aslında basketbol oynamayı bilmeyen Giannis, koçunun desteği ve ayrdımı sayesinde seneler içinde kendini geliştirdi ve dikkat çeken genç oyuncular arasında yer almaya başladı. Hatta 2012 yılında Anadolu Efes de Giannis'i scout eden takımlar arasındaymış. 18 yaşına geldiğinde ise İspanya'nın Zaragoza takımı 400 bin Euro'luk teklifi gelmişti. Giannis bu teklife imza atmakta tereddüt etmedi. Ancak kontrattaki madde NBA'ye gitmeyi serbest bırakıyordu. Hatta NBA draftları için gelen ekibe röportaj veren Giannis o yıllarda "Bir NBA oyuncusu olmak istiyorum" dediği röportaj unutulmazlar arasındadır.

NBA'de seçildi ama ırkçılar peşini bırakmadı

2013 NBA draftlarında 15. sırada Milwaukee Bucks tarafından seçilen Giannis Antetokounmpo'nun Yunan bayrağı açması, Yunanistan'daki ırkçı grupların tepkisine yol açmıştı. Giannis, Nijeryalı göçmen bir ailenin çocuğu için küçüklük zamanlarında da hep ayrımcılığa uğruyordu.

Ve yükseliş

NBA'e girdiğinden beri önce ismiyle sonra akıl almaz fiziksel özellikleriye dikkat çeken Giannis Antetokounmpo'ya ABD'li spiker ve yorumcular "Greek Freak" (Yunan Ucube) lakabını takmışlardı. Her geçen sezon çalışmalarının üstüne koyan Giannis, maçlarda gösterdiği performanslarla da sahaya yansıtıyordu. İlk olarak 2017 yılında MIP (Yılın En Çok Geliştirme Gösteren Oyuncusu) ödülünü kazanan Giannis Antetkounmpo bununla da yetinmedi ve takımıyla beraber normal sezonun zirvesine çıktı, 2019 ve 2020 yıllarında üst üste iki kez MVP (En Değerli Oyuncu) ödülünü kazandı. 5 kere de All-Star seçilen Giannis, All-Star MVP'si de kazanmıştı.

Son nokta

2021 yılında Giannis Antetokounmpo, lige geldiği takım olan Milwaukee Bucks'la NBA şampiyonu oldu. Ve 17 Temmuz 2014'te attığı tweet'i doldurmuş oldu. O tweet'te şunu yazmıştı: "Milwaukee Bucks'ı şampiyonluk kazanabilecek bir takıma dönüştürene kadar bu organizasyonu ve şehri bırakmayacağım."

Başardı.

Senin için hazırladığımız haberler