Fırat Aydınus'a kötü haber! Derbiden sonra hakemliği bıraksa bile...

Salim Manav
22.10.2021 - 14:45 | Son Güncellenme: 22.10.2021 - 15:22

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Serdar Tatlı’nın istifasının ardından MHK başkanı adayları listesinde faal hakem Fırat Aydınus da yer aldı. Peki Fırat Aydınus, MHK başkanı olabiliyor mu? Detaylar haberimizde...

Fırat Aydınus'a kötü haber! Derbiden sonra hakemliği bıraksa bile...

Hüseyin ÖZKÖK-AJANSSPOR

TFF Merkez Hakem Kurulu Başkanı Serdar Tatlı’nın istifasının hemen ardından yeni MHK başkanının kim olacağı konuşulmaya başlandı. Bu isimlerden biri de şu anda faal hakem olan ve görev süresi 1 yıl uzatılan Fırat Aydınus. Ancak Aydınus’un pazartesi günü Beşiktaş-Galatasaray maçını yönetip ertesi günü MHK Başkanı olması mümkün değil. Bunun nedeni de TFF Ana Statüsü'nde yer alan bir madde.

Fırat Aydınus, MHK başkanı neden olamıyor?

Statünün F bendinde yer alan Merkez Hakem Kurulu başlıklı 43. Maddesi'ne göre bir hakemin MHK üyesi olması için hakemliği bırakmış olmasının üzerinden en azından 1 yıl geçmiş olması gerekiyor. Yine statüye göre spor alanında deneyimi olan ve hakem olmayan en fazla 3 kişi MHK üyesi olabiliyor.
Maddeye bakıldığında içinde bir çelişki barındırdığı açık. Spor alanında hakemlikle ilgisi olmayan kişiler her an üye olma şansına sahipken yıllarını hakemliğe vermiş, güncel bilgi ve birikimle hakemliği bırakmış bir insan MHK"ya ne başkan ne üye olabiliyor. Oysa Avrupa’nın tamamında  komitelerinde hakemlik geçmişi olmayan hiç kimse görev yapamıyor.

Kuralı değiştiren Yıldırım Demirören

İlgili maddenin statüde yer alma nedenini ise yaptığım araştırmalarda öğrendim.
Madde 27 Şubat 2012’de TFF Başkanı olan Yıldırım Demirören döneminde TFF Statüsü'ne konmuş. Maddenin statüye giriş hikayesi ise oldukça ilginç.

Mustafa Çulcu 6 ay sonra MHK başkanı oldu 

Haluk Ulusoy döneminde 5 Mayıs 2005 ile 23 Ocak 2006 arasında görev yapan hakem kökenli olmayan Ufuk Özerten’in MHK Başkanlığı sırasında faal hakem olan Mustafa Çulcu, başkanın futbol kökenli olmamasını eleştirmişti. Çulcu 20 Kasım 2005’te ligde son maçını yönettikten sonra sezon ortasında (23 Ocak 2006) MHK Başkanlığından istifa eden Özerten’in yerine hakemliği bırakıp Ulusoy’un onayıyla MHK Başkanlığı görevine soyunmuştu. İşte aynı Ufuk Özerten Yıldırım Demirören’in oluşturduğu TFF Yönetim Kurulu’nda yer alıyordu.

Kulis iddiaları kuralı değiştirdi

Anlaşılan o ki o dönem istifa etmek zorunda kalan Ufuk Özerten yerine gelen Mustafa Çulcu’nun hakemliği sırasında MHK Başkanlığı için kulis yaptığını düşündüğünden böyle bir örneğin bir daha yaşanmaması için yeni yazılan TFF Statüsü'ne faal hakemlerin ancak hakemliği bıraktıktan 1 yıl sonra MHK üyesi olabileceği ile ilgili maddenin eklenmesini sağlayan kişi olmuştu.

Peki bu madde hemen değiştirilebilir mi?

Kural hemen değiştirilemiyor.
Çünkü TFF Statüsü'nde yapılan değişikliklerin TFF Genel Kurulu tarafından oylanıp kabul edilmesi ardından resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesi gerekiyor. Yani bu maddenin değişmesi uzun bir süreç gerektiriyor. TFF son statü değişikliğini 28 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen Olağan Genel Kurul’da oylamaya sundu ve kabul edilen değişiklikler 11 Ağustos günkü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Senin için hazırladığımız haberler