Ajansspor

FLAŞ | Anayasa Mahkemesi'nden kritik Tahkim kararı!

Editör: Akın Ungan

Son Güncelleme /

Anayasa Mahkemesi TFF ile ilgili çok kritik bir karar aldı. Buna göre Tahkim Kurulu üyelerinin, TFF Yönetim Kurulu tarafından belirlenmesine ilişkin düzenleme iptal edildi.

Haberin Kaynağı:
Ajansspor
Google NewsAbone OlOkunma Süresi: 1 dk
WhatsApp'ta PaylaşFacebook'ta PaylaşX'ta Paylaş
😀-
😂-
😢-
😡-
😲-

AJANSSPOR HABER

Türk futbolunda yıllardır tartışılan Tahkim Kurulu’nu artık TFF yönetimi belirleyemeyecek. CHP, 2022 tarihli ve 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu'nda yer alan bazı hükümlerin Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek, iptali için AYM'ye başvurdu. Yüksek Mahkeme, incelemesi sonucu, söz konusu kanunda yer alan bazı düzenlemelerin iptaline karar verdi.

"Bağımsız yargılama için Tahkim Kurulu'nun yapısı değişecek"

Spor Hukukçusu ve Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi yargıcı Emin Özkurt, bu kararı Radyospor’da Ayhan Şensoy’a değerlendirdi. Özkurt, "AYM çok önemli bir karar aldı. Tahkim Kurulu’nun tamamını TFF yönetimi belirliyordu. Bu durumda kurulun bağımsızlığına gölge düşürüyordu. Anayasa Mahkemesi kararıyla Tahkim Kurulu’nun bağımsız ve tarafsız bir yargılama yeri olmadığı kayıt altına alınmıştır. Bağımsız bir yargılama için Tahkim Kurulu’nun yapısının değişmesi gerekecek. Yeni dönemde futbolun tüm paydaşlarının yer aldığı bağımsız bir seçim mekanizması gerekecek. Ben Türkiye Futbol Federasyonu tarafından Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) benzeri bağımsız, özerk ve şeffaf bir yapının kurulmasını bekliyorum" dedi.

Ayrıca Kanun'un 3. maddesinin 4. fıkrasında yer alan, "spor kulüplerinin tüzel kişilik kazanabilmesini İçişleri Bakanlığının tescil şartına bağlayan" düzenleme, Anayasa'da "herkesin önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahip olduğu" güvencesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi.

Bu videoya da göz atabilirsin

Sizin için önerilen haberler yükleniyor...