Formula 1 Türkiye'ye geri dönüyor! TOSFED Başkanı'ndan resmi açıklama

Furkan Sönmez
22.06.2024 - 14:15 | Son Güncellenme: 22.06.2024 - 14:30

Formula 1 Dünya Şampiyonası, 2026 sezonu için Türkiye'yi takvimine eklemeye hazırlanıyor. TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı'ndan açıklama geldi. Detaylar.

Formula 1 Türkiye'ye geri dönüyor! TOSFED Başkanı'ndan resmi açıklama

AJANSSPOR HABER

Formula 1'in Türkiye'de düzenlendiği İstanbul Park'ın ihalesi 2,5 ay önce sona erdi. Pistin eski kiracısı Intercity'nin anlaşmanın sona ermesiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü, pist ve çevresindeki taşınmazlar için 2 Nisan tarihinde ihale yapılacağını açıklamıştı. İhale ilanına göre anlaşma 30 yıllık olacak ve tahmini bedel ise 117 milyon 806 bin dolar olarak ödenecek.

Formula 1 Türkiye'ye ne zaman gelecek?

Fatih Altaylı'nın Youtube kanalına konuk olan TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı, Formula 1'in Türkiye'ye gelme durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Üçlertoprağı konuyla ilgili, "Bundan bir ay önce FIA Başkanı Ben Sulayem, Cumhurbaşkanımızın davetiyle Türkiye'ye geldi ve bu konu görüşüldü. FIA, Türkiye'nin gerekli şartları sağlaması durumunda 2026 yılı dahil takvime girmesinde engel olmadığı gibi destekleyeceklerini de iletti. Bu durumda hiçbir sorun yaşanmayacak. Biliyorsunuz, Formula 1'in asıl yükümlülüğü promotör üzerinde yani pistin yükleniciliğini bulunduran mevcut şirket olacak. Görüşmeler olumlu yönde ilerliyor. Pistimiz bütün pilotlar tarafından da seviliyor. Finansal paketin hazırlanması lazım ve maddi şartlar yerine getirilirse olma ihtimali çok yüksek" açıklamasını yaptı.

Can Holding'in faaliyet gösterdiği alanlar neler?

İstanbul Park'ın yeni kiracısı olan Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş. birçok alanda faaliyet göstermekte. Bunlardan bazıları; Doğa Koleji, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Energy Benzin İstasyonu, Mediza Hospital, Golden Hill Hotel, Beton Santrali & Perakende ve Üretim.

İlgini Çekebilir
Carlos Sainz'ın yeni takımı belli oldu! İşte yeni adresi...
Habere Git

İstanbul Park için ne şart konuldu?

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce ihaleye konulan şartta şu maddeler yer alıyordu:

  • "Yüklenici Formula-1 yarışlarının taşınmazda yapılacağını garanti edecek olup, işin sözleşmesi imzalandıktan sonra 1 (Bir) ay içerisinde Formula-1 yarışlarının taşınmazımızda yapılmasına ilişkin anlaşma sağlanarak imzalanacak protokolün İdareye bildirilmesi, bunun yapılmaması halinde sözleşmenin fesih edilerek yatırılan teminatların idareye gelir kaydedilmesi." 
  • "Yüklenici Formula-1 yarışlarının 2026 yılı itibari ile taşınmazda mevcut Formula-1 pistinde başlayacağını taahhüt edecek 2026 yılı dahil bu yıldan sonra yarışların yapılamadığı her yıl için o yıla ait Formula-1 anlaşma bedelinin %25’i kadar bedelin yıllık olarak idareye tazminat ödenmesi"

2020 Türkiye GP'yi kim kazandı?

Türkiye'deki son Grand Prix 2020 yılında düzenlendi. Mercedes pilotu Lewis Hamilton, 6. sırada başladığı yarışta damalı bayrağı en önde görmeyi başaran pilot oldu. 39 yaşındaki yıldız pilotun bu galibiyeti, kendisine 7. kez dünya şampiyonluğunu getiren Grand Prix oldu. Bu sonuçla birlikte Hamilton, Michael Schumacher'le birlikte Formula 1 tarihinde en çok şampiyonluk yaşayan pilot oldu. 

Senin için hazırladığımız haberler