Formula 1'de flaş gelişme! DRS tarihe gömüldü...

Furkan Sönmez
07.06.2024 - 19:16 | Son Güncellenme: 07.06.2024 - 19:31

Formula 1'de dün şok bir gelişme yaşandı ve 2026 sezonunda artık DRS uygulamasının kullanılmayacağı duyuruldu. DRS yerine MOM kullanılacak. İşte detaylar.

Formula 1'de flaş gelişme! DRS tarihe gömüldü...

AJANSSPOR HABER

Formula 1'de dün flaş bir gelişme yaşandı. 2026 sezonunda araçlarla ilgili yeni düzenlemeler getirileceği birkaç yıl önce duyuruldu. Bu düzenlemeler ise dün FIA tarafından resmen açıklandı. FIA'nın duyurusuna göre 2026 sezonunda artık DRS kullanılmayacak ve yerini aktif aero sistemi alacak.

FIA'dan yeni düzenleme

Hareketli arka kanat üç elemana sahipken, ön kanat iki aktif kanada sahip olacak. İki kanat birlikte çalışarak araçların hangi modda olursa olsun dengeli gitmesine neden olacak. Formula 1, aero için iki mod olmasını talep etti. Virajlarda kullanılan standart bir yüksek yere basma gücü yani "Z" modu olacak, düzlüklerde ise sürücüler "X" modu adı verilen ve düzlük hızını artırmaya yardımcı olacak düşük sürüklenmeli bir konfigürasyona geçebilecekler.

MOM nedir ve avantajları neler?

FIA, DRS'nin kalkması sonrası geçiş fırsatlarına kapı açmaya devam etmek için "Manuel Motor Ekstra Güç Modu" adı verilen yeni bir sisteme geçiş yapacak. Bu sistem, takip eden sürücüye öndeki aracı geçme şansı vermek adına ekstra güç artışı sağlayacak. Öndeki aracın enerji dağıtımı 290 km/s'den sonra azalacak ve 355 km/s'de sıfıra ulaşacakken, takip eden araç 337 km/s'ye kadar +0,5 MJ ekstra takviye ile 350 kW güç sağlayan bir "MGU-K ekstra güç" özelliğinden faydalanabilecek.

Dominasyonlar kalkacak ve pilotların becerileri devreye girecek

Formula 1 yönetimi, son 3 sezonda Red Bull ve daha önceki sezonlarda da Mercedes'in dominasyonluğuyla ilgili seyircilerin olumsuz tepkilerine engel olmak için bu sistemi getirdi. Artık yeni getirilen kuralda 2026 sezonunda daha iyi becerilere sahip olan pilotların ön planda olacağı ve tutuşu zayıf pilotların ise geri planda kalacağı amaçlandı.

DRS sistemi nedir?

DRS sistemi, pilotların sıralama turlarında bu sistemi her aktivasyon bölgesinde aktifleştirebildiği bir sistemdir. Yarış esnasında ise, DRS’nin aktif hale getirileceği düzlükten bir önceki hız ölçüm noktasında, öndeki rakibiyle 1 saniyeden daha az zaman farkı olması şartı aranmaktadır. Böylelikle rakibini takipte olan pilot, aracın arka kanadının açılmasıyla birlikte düzlükte yaklaşık 20-30 km'ye varan hız avantajı yakalayıp ve geçiş için avantaj sağlayabiliyor.

Senin için hazırladığımız haberler