Formula 1 Haberleri | Bütçe ihlali yapan Red Bull'a FIA'dan ceza yolda

Orhan Gülek
18.10.2022 - 21:11 | Son Güncellenme: 18.10.2022 - 23:33

Red Bull'un 2021 Formula 1 sezonunda bütçe sınırını aştığı ortaya çıkması sonrası tartışmalar devam ediyor. Peki Milton Keynes merkezli ekibin ceza sebebi ne? İşte tüm detaylar

Formula 1 Haberleri | Bütçe ihlali yapan Red Bull'a FIA'dan ceza yolda

AJANSSPOR - HABER

Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA), Formula 1'de Red Bull takımının bütçe ihlali yaptığını duyurdu.Yapılan açıklamada, Red Bull'un geçen sezondaki 145 milyon dolarlık maliyet sınırını 'az bir rakamla' aştığı belirtildi.

FIA'nın raporu sonrası Formula 1'de tartışmalar devam ediyor.

McLaren'dan FIA'ya mektup

Bu hafta, McLaren üst düzey yöneticisi Zak Brown, FIA başkanı Mohammed Ben Sulayem’e Red Bull’u 2021 şampiyonluğuna giden yolda bütçe sınırının üzerinde harcama yaptığını ve konuyla ilgili ‘’hile yapmakla’’ suçlayan bir mektup yazdı.

Toto Wolff: "Parasını ödeyerek hile yapabilir miyiz"

Geçen sezon pilotlar klasmanın da şampiyonluğu son yarışın son turunda Red Bull'a kaptıran Mercedes ise öfkeli.

Mercedes F1 takımı, 2021'de bütçe sınırını aştığı açıklanan Red Bull'a ciddi bir yaptırım uygulanmazsa, gelecek sezon performansını arttırabilmek için bütçe sınırını aşmayı gözden geçirebilecekleri belirtiyor.

Corriere dello Sport'ta yer alan haberde Wolff'un "Red Bull sınırı 2 milyon dolar aşmış olsaydı, FIA'ya onun 5 katını ödeyerek yani 10 milyon ödeyerek konuyu kapatabilirdi. Ancak her açıdan bu adil olmaz çünkü bu durumda, parasını ödeyerek hile yapma hakkını elde etmiş olursunuz." sözlerine yer verildi.

İlgini Çekebilir
Yarış sürerken kural değişti! Çılgın Max'in kafa karıştıran şampiyonluğu
Habere Git

Red Bull'da anahtar isim Adrian Newey

Öte yandan Red Bull'un bütçe sınırını ne kadar ve hangi alanda aştığını belirsizliğini koruyor. Son olarak Ziggo Sport'un haberine göre ihlalin, takımın baş tasarımcısı Adrian Newey'den kaynaklandığını iddia ediyor.

Haberde Newey'in takımının en yüksek ücretli çalışanlarından biri olduğu ve Red Bull çalışanı mı yoksa kendi şirketi üzerinden gösterilip gösterilmediği konusunda bazı tartışmaların olduğu belirtildi. Red Bull onun için 'Bizim tarafımızdan istihdam ediliyor', bu yüzden o 'en çok kazanan üç isimden birisi olduğu için bütçe sınırına dahil değil' diyor. FIA ise 'Hayır, o şirketi aracılığıyla işe alındı, yani dışarıdan geliyor, bu yüzden bütçe sınırı içerisine dahil olmalı' ifadeleri kullanılıyor.

Peki Formula 1'in başarılı tasarımcısı Adrian Newey kimdir?

Adrian Newey, Formula 1 tarihinin en başarılı tasarımcılarından birisi olarak öne çıkıyor ve şimdiye kadar birlikte çalıştığı tüm takımlara en az bir şampiyonluk getirmeyi başardı. Williams döneminde harikalar yaratan, sonrasında McLaren'a geçen ve burada İngiliz ekibe şampiyonluk sevinci yaşatan Newey, 2005 yılından bu yana Red Bull için çalışıyor. Newey önderliğindeki Red Bull, 2010-13 yılları arasında dört şampiyonluk kazanırken, hibrit motorlar döneminde Mercedes hakimiyetine son veren takım oldu.

Peki Formula 1'deki Bütçe Sınırı nedir?

Bütçe sınırı, F1 takımlarının bir sene boyunca harcayabilecekleri para anlamına geliyor. Bu kural ilk olarak 2021'de hayata geçti ve bütçe sınırının 145 milyon dolar olacağı belirlendi. 

İlgini Çekebilir
Lewis Hamilton: "Bütçe sınırını aşsaydık şampiyon değişirdi"
Habere Git

Bütçe sınırının amacı nedir?

Bu kuralla düşük bütçeli takımla diğer takımların eşit kalması hedefleniyor ve büyük takımlarla farkları kapatmaları bekleniyor. Bütçe sınırına F1 aracındaki tüm parçalar, takım personellerinin maaşı, garaj ekipmanları ve taşımacılık giderleri dahil ediliyor.

Formula 1'de bütçe sınırına neler dahil değil?

Bütçe sınırına dahil olmayan konular ise F1 Pilot maaşları, en yüksek maaş alan 3 yönetici/çalışanın maaşı, seyahat giderleri, pazarlama harcamaları, katılım ve lisans ücretleri, çalışan ikramiyeleri ve personel tıbbi yardımları olarak belirlendi.

Senin için hazırladığımız haberler