Formula 1'de kritik an! Norris ve Verstappen’in şampiyonluk ihtimalleri

23.09.2024 - 22:56 | Son Güncellenme: 23.09.2024 - 23:20

2024 Formula 1 sezonunda Max Verstappen ve Lando Norris'in şampiyonluk mücadelesi son sürat devam ediyor. Peki hangi pilot mutlu sona nasıl ulaşabilir? Detaylar.

Formula 1'de kritik an! Norris ve Verstappen’in şampiyonluk ihtimalleri

AJANSSPOR HABER

2024 Formula 1 sezonunun bitimine 6 yarış kaldı. Singapur GP'nin ardından bir aylık ara veren Formula 1'de, Lando Norris ve Max Verstappen'in kıyasıya şampiyonluk mücadelesinde mutlu sona hangi pilotun ulaşacağına dair matematik hesapları yapılmaya başlandı. Lando Norris veya Max Verstappen, mutlu sona nasıl ulaşabilir? İşte detaylar haberimizde...

Fark 52

Sezonun 18. yarışı geride kaldı ve pilotlar puan durumunun zirvesinde 331 puanla Max Verstappen yer alıyor. McLaren pilotu Lando Norris ise 279 puanla 2. sırada bulunuyor. İki pilotun aralarındaki puan farkı ise 52.

Bitime 4 yarış kala fark kapanabilir

Bu sezon, Formula 1 tarihinin en uzun yarış takvimindeyiz. 24 yarışlık sezonun 18. ayağı, Singapur'da koşuldu. Sezonun bitimine ise 6 yarış kaldı. Önümüzdeki iki yarışta, Max Verstappen eğer DNF (Yarış Dışı) olur veya ilk 10 sıra içerisinde bitirip, Lando Norris'te önümüzdeki iki yarışı en hızlı tur sürelerini atarak kazanırsa, bitime 4 yarış kala Max Verstappen ile olan puan farkını kapatacak ve Hollandalı pilotla son 4 yarışa aynı puanlarla girecek. Formula 1'de birinci olan pilota 25 puan verilir ve en hızlı tur süresini atan ilk 10 içerisindeki pilota ise +1 ek puan verilir.

Lando Norris nasıl şampiyon olur?

Lando Norris, kalan 6 yarışı en hızlı tur sürelerini alarak kazanırsa toplamda 156 puanı hanesine yazdırır ve 435 puan ile sezonu kapatır. Kalan bu yarışların tamamında, 27 yaşındaki Hollandalı pilot DNF olursa ise Norris rakibine 104 puan fark atarak mutlu sona ulaşır.

Lando Norris'in şampiyon olabilmesi için Verstappen'in bazı yarışlarda çok düşük puanlar alması veya DNF olarak puan almaması gerekiyor. Örneğin, Verstappen 3 kez DNF olursa ve Norris bu yarışları kazanırsa, Verstappen kalan 3 yarışı kazansa bile toplamda en hızlı tur süreleri dahil 78 puan toplar ve 409 puan ile sezonu kapatır. Norris, Verstappen'in kazandığı 3 yarışta 2. olursa ise 411 puana ulaşarak, Max Verstappen'i 2 puan farkla geçerek kariyerinin ilk Formula 1 şampiyonluğunu yaşayabilir.

Özetle, Norris'in şampiyon olabilmesi için Max Verstappen'in en az 2-3 kez DNF olması veya kalan yarışları en iyi ihtimalle 5. sırada tamamlaması gerekiyor. Aksi takdirde, Hollandalı pilot kariyerinin 4. şampiyonluğunu alabilir.

Max Verstappen nasıl şampiyon olur?

Formula 1 pilotlar sıralamasında bitime 6 yarış kala 52 puan farkla önde olan Hollandalı pilot, son 8 yarışta galibiyet elde edememesine rağmen büyük bir avantajı elinde bulunduruyor. Verstappen; kalan tüm yarışları ilk 4 içerisinde bitirirse, Lando Norris'in tüm yarışları kazandığı senaryoda 2. sırada yer alırsa, Norris'in kalan 6 yarışta iki kez zafere ulaşırsa ve bu iki pilot dışında herhangi bir pilotun kazanması durumunda Red Bull pilotu üst üste 4. kez dünya şampiyonluğunu elde edecek ve tarihte bunu başaran 5. pilot olacak.

Formula 1'de 4 ve daha fazla şampiyon olan sadece 4 isim var; Lewis Hamilton (7), Michael Schumacher (7), Juan Manuel Fangio (5) ve Sebastian Vettel (4).

Senin için hazırladığımız haberler