Yiğit Yüksel yazdı: Formula 1’de nihayet yeni çağ başlıyor

Salim Manav
21.10.2021 - 17:17 | Son Güncellenme: 23.10.2021 - 12:01

Yazarımız Yiğit Yüksel, 'Formula 1'de nihayet yeni çağ başlıyor' yazısıyla ilk karşınızda. Yüksel, bu yazıda Formula 1'deki değişimleri değerlendirdi. Detaylar haberimizde...

Yiğit Yüksel yazdı: Formula 1’de nihayet yeni çağ başlıyor

2008 yılı Kimi Raikkonen’in 3 litre 8 silindir çığlık atan atmosferik motorlu Ferrari’si ile şampiyon olduğu ve bir dönemin sonunu getiren sezondu.

2009 sezonu gözümüzün görünüşlerine zor alıştığı KERS üniteli araçlarla birlikte hibrit çağın başlangıcı oldu. Bu dönemin kilit karakterlerinden biri olan Ross Brawn, Ferrari’de 10 yıl süren takım direktörlüğü görevinin ardından 2008’de Honda takımının başına geçti. 2009’da takımın %54 hissesini satın alarak Brawn-Mercedes takımını kurdu ve Jenson Button ile pilotlar ve markalar şampiyonluğunu kazandı. 2009 yılı bu anlamda hibrit çağı domine eden Mercedes’in de ilk yılı oldu.

Ross Brawn daha sonra 2010-2013 yılları arasında adını değiştirerek Mercedes takımı olarak Schumacher-Rosberg ikilisi ile has bir Alman takımı kurdu. Dört yıllık dönem RedbullVettel-Renault motoru dominansı ile geçti.

2014 yılında Ross Brawn Mercedes’teki anlaşmazlık sonucu F1’den ayrıldı. Bu ayrılık aslında 2017’de Formula 1 grup yönetiminin başına geçeceği pozisyon için zemin oluşturdu. 15 yıl önce Ferrari’yi şampiyon yapmak için uğraşan isim Formula 1’i yöneten kişi oldu.

Ross Brawn’ın son 20 yıldır Formula 1’de bu kadar başarılı ve kilit bir isim olması tesadüf değildi. Günümüzde F1’de Brawn’ın vizyonunu yaşadığımız da bir gerçektir. (Ecclestone vizyonu artık yok.) Benzer şekilde Mercedes takımı da Brawn’ın ektiği tohumları son yedi yıldır markalar ve pilotlar şampiyonluğu ile fazlasıyla biçti.

KERS’li hibrit dönemi birinci çağ, 1.6 litre turbo hibrit motorlu dönemi ikinci çağ olarak kabul edersek, aerodinamik açıdan radikal değişime uğrayacak 2022 sezonunu üçüncü çağın başlangıcı olarak isimlendirebiliriz.

1980’lerde yasaklanan “yer etkisi (ground effect)” tekrar serbest hale getirilerek daha fazla ve kolay geçişe imkan tanıyacak. 13 inç jantlar 18 ince terfi edecek. Araçlardaki pek çok donanım standart hale getirilecek. Rekabetin bütçesi daha fazla dengelenecek.

F1 araçlarının görünüşleri göreceli olsa da, 2009 yılında yaşadığımız şoka kıyasla 2022 sezonu araçlarının estetik açıdan çok daha tatmin edici, farklı ve futuristik bir görüntüye sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Araçlardaki köklü değişimden bağımsız olarak yeni çağın en büyük habercisi 2021 sezonundaki pilotların çekişmesi ve başarıları oldu. F1 tarihinin tüm rekorlarını alt üst eden Hamilton’ın artık dişli rakibi Verstappen var ve bu sezon pek çok anlamda kendisine üstünlük sağlıyor.

Geçtiğimiz yıllara oranla çok daha oturaklı bir duruma gelen Verstappen’in yanı sıra, Norris ve gelecek yıl Mercedes pilotu olacak olan Russell şampiyonluğun en büyük adaylarından. Leclerc-Sainz ikilisinin önündeki tek engel son iki sezondur olduğu gibi yine Ferrari’nin takım performansı olacak. Ferrari eğer üçüncü çağa iyi bir başlangıç yapabilirse elbette bu iki pilot da şampiyonluğun kuvvetli adaylarından olacaktır. Gasly, Ocon, Stroll ve BottasGiovinazzi (henüz açıklanmadı, ancak kalacağını düşünüyorum) sürpriz atlar; Alonso, Vettel,Perez, Ricciardo’nun emekli tayfayı oluşturacağını düşünüyorum.

Tsunoda, Mazepin, Schumacher, Latifi ve Albon’un çaylak yılına devam edeceğine inanıyorum. Albon çok yetenekli bir pilot, ancak onun da parlaması Williams’ın performansına bağlı olacaktır. Araçlardaki radikal değişim ve sürücü performanslarının bu sezon bu denli artmış olması 2022 sezonunu belki de son 10 yılın en heyecan getirecek sezonu haline getiriyor. Değişim beraberinde yenilik ve heyecan getirecek ve 2022 sezonu Formula 1’de yeni bir çağın başlangıcı olacak.

Dipnot:

1994 yılından bu yana Formula 1 yarışları ve motorsporlarını aktif olarak takip ediyorum.

2000-2004 yılları arasında özel bir F1 internet sitesinde ve Türkiye’nin ilk ve tek motorsporları gazetesi Damalı Bayrak’ta köşe yazarlığı yaptım. Güncel analiz ve köşe yazılarımla Ajansspor’da olmaya devam edeceğim.

Senin için hazırladığımız haberler