Fransa, Almanya ve İspanya; Avrupa Süper Ligi'ne karşı!

Orhan Gülek
19.04.2021 - 14:51 | Son Güncellenme: 19.04.2021 - 19:12

Fransa, Almanya, Norveç ve İspanya Futbol Federasyonları, 12 kulübün kurulması konusunda anlaştığı "Avrupa Süper Ligi"ne karşı çıktığınu açıkladı. İşte detaylar...

Fransa, Almanya ve İspanya; Avrupa Süper Ligi'ne karşı!

AJANSSPOR - HABER

Fransa, Almanya, Norveç ve İspanya Futbol Federasyonları, Avrupa'nın önde gelen 12 kulübün Avrupa Süper Ligi'ni kurmasına karşı olduklarını açıkladı.

Fransa Futbol Federasyonu: "Avrupa sisteminin yok olmasıyla sonuçlanacak"

Fransa Futbol Federasyonu (FFF) ve Profesyonel Futbol Ligi (LFP)'en yapılan açıklamada "Bir oligarşinin egemenlik hayalleri, Avrupa sisteminin yok olmasıyla sonuçlanacaktır. Avrupa sistemi, futbolun bu kıtada görülmemiş şekilde gelişmesine izin verdi." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, FFF ve LFP'nin UEFA'nın yanında yer alarak Avrupa futbolunun tüm piramidini tehdit eden Süper Lig girişimine karşı olduğu belirtildi.

Süper Lig girişiminin hayata geçmesi durumunda liyakate dayalı sisteme son vereceğinin ifade edildiği açıklamada, yerel şampiyonaların futbolun gelişmesine katkıda bulunduğu kaydedildi.

La Liga Yönetimi: "Sportif liyakat ilkelerine saldırıdır"

İspanya'da 1. ve 2. lig kulüplerinin bağlı olduğu LaLiga kurumu ise İngiltere, İspanya ve İtalya'dan 12 kulübün "Avrupa Süper Ligi" adıyla açıkladığı yeni bir lig oluşturma girişimini şiddetle kınadığını açıkladı.

LaLiga tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Avrupa'da elit ve ayrımcı bir lig kurulması girişimi, ulusal ve Avrupa futbol ekosisteminin temel taşları olan açık rekabet ve sportif liyakat ilkelerine saldırıdır." denildi.

Avrupa'da mevcut durumda herhangi bir kulübün taraftarlarının, Avrupa futbolunun zirvesinde mücadele etme hayali kurabildiğini vurgulayan LaLiga, 12 kulübün önerdiği Avrupa Süper Ligi'nin "bu rüyayı sonlandırdığını, Avrupa futbolunun zirvesinin kapılarını kapattığını ve sadece bir elit kısmın girmesine olanak sağladığını" kaydetti.

Almanya Futbol Federasyonu: "Birkaç kulübün ticari çıkarları..."

Almanya Futbol Federasyonu ise "Futbol, her zaman sahadaki performansla ilgili olmalıdır. Birkaç kulübün ticari çıkarları, futbolun dayanışma ve beraberliğinin ortadan kalkmasına yol açmamalıdır." ifadelerini kullandı.

Norveç Futbol Federasyonu: Erling Haaland ve Martin Ödegaard'ı milli takıma almayız"

Son olarak Norveç Futbol Federasyonu Başkanı Terje Svendsen, 'Avrupa Süper Ligi' adıyla açıklanan yeni bir lige milli oyuncuların katılması halinde kadrodan çıkartacaklarını ifade etti. Svendsen "UEFA, Süper Lig'e katılan kulüplerin futbolcularını almayacağını açıkladı. Bu durumda Erling Haaland ve Martin Ödegaard'ın kulüpleri bu turnuvaya katılırsa, bu oyuncuları milli takıma almayız!" şeklinde konuştu.

İtalya Futbol Federasyonu Başkanı Gravina: "Futbol, katılım ve paylaşımdır"

 İtalya Futbol Federasyonu (FIGC) Başkanı Gabriele Gravina, İngiltere, İspanya ve İtalya'dan 12 futbol kulübünün "Avrupa Süper Ligi"ni kurmasının, sporun katılım ve paylaşım ilkelerine uygun olmadığını söyledi.

"FIFA'nın tanıdığı tüm organizasyonların dışında kalacaklardır"

Başkan Gravina, UEFA Yönetim Kurulu toplantısı için bulunduğu İsviçre'nin Montrö kentinde İtalyan basınına yaptığı açıklamada, "Avrupa Süper Ligi'ne 'hayır' dediğimizi yineliyorum. Şampiyonlar Ligi'ne yapılabilecek tek reform, UEFA'nın teklifinden çıkandır. Bundan kaçma girişimleri kabul edilemez ve Avrupa futbolu için zararlıdır. Bu projeye dahil olan kulüpler, FIFA'nın tanıdığı tüm organizasyonların dışında kalacaklardır." ifadelerini kullandı.

Ulusal düzeydeki şampiyonaların, uluslararası turnuvalar için bir katma değer anlamına geldiğini dile getiren Gravina, "Sporun erdemini ve her takımın taraftarlarıyla birlikte büyük hayalin peşinden gitme olasılığını korumak istiyoruz. Futbol taraftarlarındır, modernize edilmeli ama çarpıtılmamalıdır. Futbol, katılım ve paylaşımdır." değerlendirmesinde bulundu.

Senin için hazırladığımız haberler