Futbol değişiyor!

15.04.2016 - 17:22 | Son Güncellenme: 15.04.2016 - 17:22

Fenerbahçe, Galatasaray ve öteki takımlarda gördüğümüz sürpriz sandığımız eski futbolculara, sözde yıldızlara takıntılı duygusal bakışımız yarına yapılacak yatırımların küçük mali kriterlerlerine dahi engel oluyorsa...

Önce gündeme getirilmese de EVET diyorum. En son versiyonu Avrupa şampiyonasında sergilenemeyecek ama gelecek yıl için takımların bu anlamda ciddi bir değişimi göze çarpacak.
Bu süreçte de birçok futbolcu gözden çıkartılıp yenilere ve genç bir kuşak piyasaya çıkacak.
Öncelikle bizim transferde ülke olarak dikkat etmemiz gerekli. Futbol fakiri ve sadece pazarlama cambazı menajerlere kanmamak lazım!

Değişim şudur;
Daha çabuk ve daha da tempolu oynama zorunluğudur.
Ataktan anında savunmaya ve topu kazanınca en çabuk şekilde ve seri ve isabetli paslaşma ve onu tamamlayan gol vuruş üstünlüğünün her pozisyonda dikkat çeken gelişmiş beceri oranı yüksek görüntüsü.

Futbolcular yapı ve yapacakları işler yönünden üç farklı bölüme ayrılmışlardır;

 1- Defansta karşılaştıkları pozisyonları anında çözecek kesin ve kararlı hamle çabukluğu ve gerektiğinde tek vuruşlar! Buna yardımcı olarak tandemin başarılı sezgisi yüksek kademe çabukluğu. Ve belki de yeniden liberoya dönüş zorunluğu! "Son Real Madrid maçında Wolfsburg ataklarında Pepe’nin arkasında Ramos'un oyun tarzı örneği!

 2- Orta alanda top kazanmak, kapanmak kadar savunma becerisinin ötesinde, yaratıcı pas sahibi olarak, zarif ama çok çabuk düşünen ve geometrik paslarla topsuz harekete şekil verip pasları çok süratli  koşular yapan futbolcularla buluşturan yüzde artışı. Neredeyse yan pas yasağı gelmiş takım oyunu. Ters ve uzun top isabeti ile atak yönünü aniden seri biçimde  değiştirmek. Verilen pası son derece çabuk destekleyecek gol yerlerine koşu ve kaleye şut ve gol vuruşu çokluğu. Bu durumda daha etkin  olarak sadece ön liberonun sigorta olarak, geri dönen ve kaptırılan toplardaki zor ve seçkinci görevi. Bu düşünce vardı ama oyunda görünmeyen en etkili oyuncu olma üstünlüğü bu yeni tarzda daha da öne çıkıyor. Bu ikili seri oyun ve atak-savunma zorunluğuna kanat bindirmelerindeki ikili olma yerine üçlü, hatta daha da fazla sayıda futbolcu ile rakip kanadı çökertmek. B aş döndürücü beceri ve süratle kanattan rakip defansı adeta felç ederek  savunma dengesini bozmak hataya zorlamak!

3- Golcülerin tarzı ve en zor şartlarda üstün becerili fizik kurallarını da adeta aşan gol vuruşları! Aynı zamanda savunmada alan daraltılırken  verdikleri destekten gole çıkışlarda ki yalnızlığına karşın üstün nitelikleri. Zaman ve alanı en kısa zamanda kale ve kaleci pozisyonu karşısında çözümcü düşünce ile  ona uygun vuruş tekniğinin üstünlüğü, süper becerili golcülerin yetişmesi.  Bu tip golcü veya dripling ustası gençlerin dikkat çeken yaratıcılıkları. Henüz tamamlanmayan yeni futbol düzeninin içinde dikkat çekse de az olmaları nedeniyle belki de önemsenmiyor.  Leicester City ve Tottenham ile son oynanan Liverpool- B.Dortmund  gollerine bakınca bu gerçeği görebiliriz. İzleyici ve yorumcu  futbol dünyası dahi bazen bu futbolcuların paslaşma, top kapma ve gole ulaşma pozisyonlarındaki yaratıcılıkları ve vuruşlarına ulaşmalarında yavaş kalıyorlar!

Fenerbahçe, Galatasaray ve öteki takımlarda gördüğümüz sürpriz sandığımız eski futbolculara, sözde yıldızlara takıntılı duygusal bakışımız yarına yapılacak yatırımların küçük mali kriterlerlerine dahi engel oluyorsa hep mustamel futbolcu orduları ve mantığı ile çağdaş futbolun gerisinde kalmaya devam edeceğiz. Yani; pası alacaksın, düzelteceksin, düşüneceksin, çıkış bulamazsan yan pas yapacaksın ve rakip hata yapmazsa gol atamayacaksın sonuçta bir iki futbolcu ile 90 dakikaları kabulleneceksin. Sürekli   ucuz kahramanlar ve algı  yaratarak fanatizme yelken açacaksın! Böyle gelmiş böyle gidecek ve benim  bu yazımdan da kimse bir şey anlamayıp çarpı çekecek! Olsun ben yine de hatırlatmak adına dikkat çekmeye çalıştım.

Bu gerçeklere ulaşmak uzun ve sabırlı bir eğitim ve beceri kazanmak için motorik çalışmalar inadı ister. Bu tarama sonucu dünyanın her yerinde tespit edilen eğitim yaşını tamamlamamış gençler ile geliştirilir. Yıllardır "Zamana karşı çalışma" diye yırtınmam boşuna olmadı. Ama hep yalnız kaldık! Hatta bu adam ne diyor diyenler hala futbolun başındalar! Bizim futbolun bu yenilenme dışında kalacağımız çok kesin. Çünkü biz futbolun temposuna, çabuk oyununa, beceriye, eğitimine ve geleceğine değil; kaportası eskimiş geleceğimizin içinde olma şansı olmayan örneklerine efsunlanmış, fanatizme hizmet veren dünyamızla gerçeği asla göremeyeceğiz.

Ben sadece bir uyarı olsun diye hatırlatmak isteğiyle bu satırları kendi sanatımın ve bilginin özü olarak aktarmak istedim. Belki işe yarar…

Senin için hazırladığımız haberler